|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 nasvetov za počitnikovanje

Zveza potrošnikov Slovenije, 7.7.2015
Preden se odpravimo na počitnice je dobro pomisliti na ustrezno prtljago pa tudi na denar in dokumente, ki jih potrebujemo, turistična zavarovanja, cene mobilne telefonije v tujini in še kaj. Ponujamo nekaj nasvetov, da bo dopust še bolj brezskrben.

image
Da bo dopust resnično brezskrben ...
/11


Za enostavno, varno in ugodno plačevanje v tujini

1. nasvet

Na dopust vzemite več različnih plačilnih sredstev: debetno kartico (Maestro ...), kartico z odloženim plačilom (MasterCard, Visa ...) in seveda nekaj gotovine. Plačilne kartice so priročne, a povsod z njimi ni mogoče plačevati, preveč gotovine pa ni pametno nositi s seboj. Če boste imeli s seboj različna plačilna sredstva, ne boste v zadregi, kako plačati kosilo, hotel ali sveže sadje na tržnici. A pozor: nikoli naj ne bodo vsa na istem mestu!

 

2. nasvet

Kartica z odloženim plačilom pride prav pri večjih nakupih, ki se lahko "zgodijo" med dopustom. Trgovci raje sprejemajo kartice, ki so razširjene po vsem svetu, saj jih poznajo. Priložnosti za ugodne nakupe je med dopustom po navadi kar veliko, vendar ne pozabite, da bo treba račun plačati že naslednji mesec.

 

3. nasvet

Če potujete zunaj evrskega območja, imejte s seboj vsaj nekaj tuje gotovine za prve izdatke. Kune za obisk sosednje Hrvaške (za evro dobite okrog sedem kun in pol), dolarje ali pa lokalno valuto za potovanje po drugih celinah, če jo ponujajo v naših bankah (če boste želeli že doma kupiti večjo količino tuje valute, jo naročite pred obiskom banke). Z menjalnim tečajem se seznanite že doma in z menjavo večje količine valute ne hitite; menjava na letališčih običajno ni najugodnejša. Na dopustu primerjajte tečaj v različnih bankah in menjalnicah ter izberite najugodnejšo. Pozorni bodite, če vam bodo pri menjavi zaračunali provizijo. Ne menjujte valute na ulici!

 

4. nasvet

Za dvige gotovine na bankomatu uporabljajte debetno kartico (Maestro ...). Kartice z odloženim plačilom (MasterCard, Visa ...) sicer omogočajo tudi dvigovanje gotovine, a je provizija zelo zasoljena - tudi deset evrov in več. V evroobmočju je provizija za dvig z debetno kartico enaka kot doma, zunaj območja pa je precej višja, skoraj zagotovo več kot 2 evra. Velja tudi za Hrvaško.

 

5. nasvet

Kaj storiti v primeru kraje? Če je le mogoče, hranite dokumente in denar v sefu (hotel, kamp) in imejte pri sebi le najnujnejše. V primeru kraje čim prej prekličite bančne kartice, zato imejte vedno pri sebi številko za preklic; seveda naj bo shranjena ločeno od kartic. Pred odhodom na dopust se v banki naročite na varnostna SMS-sporočila, saj vam lahko kratko sporočilo o opravljenem dvigu z bančnega računa "reši" veliko denarja.

 

Zdravje

6. nasvet

Pred odhodom ne pozabite poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje. Ko potujete v EU, EGP, Švico, Makedonijo, Črno goro, BiH ali Avstralijo, si priskrbite (brezplačno) evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (za BiH potrebujete konvencijsko potrdilo). Kartico naročite po spletu, telefonu ali na izpostavi ZZZS vsaj teden dni pred odhodom. Obseg pravic se lahko razlikuje glede na državo.

 

Zavarovanje

7. nasvet

Za dodatno varnost lahko poskrbite s turističnim zavarovanjem, a velja skrbno prebrati, kaj vsebuje. Pred sklenitvijo preverite pogodbene pogoje, posebej omejitve in izključitve, da boste seznanjeni, kaj zavarovanje krije in česa ne. Poskrbite, da bo zavarovalna vsota dovolj velika. Paketi turističnih zavarovanj vsebujejo tudi različna dodatna kritja, npr. zavarovanje prtljage, ki pa zaradi strogih pogojev in majhnih zavarovalnih vsot najpogosteje niso smiselna. Ko izbirate med ponudbami, se zato osredotočite predvsem na zdravstveno zavarovanje v tujini.

 

Avto

9. nasvet

Če se odpravite na dopust z avtomobilom, še posebej, če greste na dolgo pot, preverite cene goriva v državah, po katerih boste potovali. V vseh državah cene goriva tudi niso enotne, tako kot so pri nas. Na dolgi poti lahko precej prihranite z vnaprej premišljeno izbiro postajališč, kjer boste odžejali svojega jeklenega konjička. Seveda ne pozabite tudi pridobiti informacij o drugih stroških, povezanih z vožnjo in uporabo cest (cestnine, predornine, ekološke takse). Nikar ne varčujte tako, da bi se v državi, kjer je obvezna vinjeta, vozili brez nje, pa četudi se boste po avtocesti peljali le nekaj kilometrov. Kazni so visoke, npr. v Švici 190 € (+ nakup vinjete: 40 €), na Češkem 180 €, v Avstriji 120 € ...

 

Telefoniranje in prenos podatkov

9. nasvet

Uporabljate na dopustu tudi mobilni telefon ali tablico? Pred odhodom v tujino preverite cene pogovorov in predvsem prenosa podatkov ter morebitne ugodnejše opcije pri operaterju. V Evropski uniji vas zmerna uporaba ne bo ravno udarila po žepu, drugje pa še vedno priporočamo, da uporabljate mobilni telefon le, ko je to zares nujno.

 

Za konec

10. nasvet

Na dopustu resnično izklopite možgane, pozabite na službo in težave in uživajte v lepotah, ki vam jih ponuja destinacija, ki ste si jo izbrali. Preživite čas z otroki, ušpičite kakšno poletno vragolijo skupaj z njimi in odločite na stran tablice, telefone, računalnike. Naj bo dopust čas za druženje in smeh s tistimi, ki jih imate najraje. 


Več koristnih informacij za brezskrbno počitnikovanje najdete na www.zps.si.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stari grad, razvaline stoterih zgodb
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...
4
Logarska dolina
V Logarsko dolino se odpravimo vsaj enkrat letno, še najraje poleti.
3
V NARAVI: Čudovit izlet na Brdu pri Kranju
Naše najbolj znano protokolarno posestvo Brdo pri Kranju nam ponuja odličen družinski izlet, ki ga lahko v celoti opravi...
3
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3



Čas za otroka: Šmarna gora
Šmarna gora, 669 m
Ideje za igre v gozdu
Otrok lahko v gozdu teče, skače, preskakuje, pleza, čofota, se igra z blatom in peskom, se drsa in sanka, raziskuje in o...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?