|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

15 dejstev o zakonski zvezi

Ziva Sorn, 18.3.2010
Nekaj dejstev o zakonski zvezi, razvezi in izvenzakonski skupnosti pri nas.
Ključne besede:

image
/11


A.    ZAKONSKA ZVEZA

1. Definicija zakonske zveze


Zakonska zveza je z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene. Temelji na svobodni odločitvi, na obojestranski čustveni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, razumevanju, zaupanju in medsebojni pomoči. V zakonski zvezi sta zakonca enakopravna.

2. Organ, ki v RS ureja zakonske zveze

MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE RS 

3. Kdo in kje lahko sklene zakonsko zvezo?

Zakonsko zvezo lahko skleneta dve polnoletni osebi različnega spola, ki se želita poročiti oziroma skleniti zakonsko zvezo. Zakonsko zvezo lahko skleneta na upravni enoti, kjer imata prijavljeno stalno prebivališče.

4. Kako skleniti zakonsko zvezo?

Osebi, ki nameravata skleniti zakonsko zavezo, se prijavita na matičnem uradu pri matičarju, ki vodi poročno matično knjigo za naselje, kjer želita skleniti zakonsko zvezo. Osebi, ki nameravata skleniti zakonsko zvezo, v prijavi izjavita, da svobodno sklepata zakonsko zvezo in da so izpolnjeni pogoji za njeno veljavnost. Pri prijavi predložita izpiske iz rojstne knjige in potrdilo oz. obvestilo o državljanstvu, če teh podatkov ni mogoče ugotoviti na podlagi uradnih evidenc.

Za sklenitev zakonske zveze je potrebna navzočnost obeh bodočih zakoncev, dveh prič, načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe in matičarja. Priča pri sklepanju zakonske zveze je lahko vsaka oseba, ki ima poslovno sposobnost.

5. Kje se lahko sklene zakonsko zvezo?

Zakonsko zvezo se sklepa javno in slovesno v posebej določenih uradnih prostorih, ki jih določi upravna enota. Načelnik lahko z odločbo dovoli sklenitev zakonske zveze tudi izven uradnih prostorov. Pomembni razlogi, ki opravičujejo sklenitev izven uradnih prostorov, so tisti, ki onemogočajo prisotnost bodočih zakoncev v uradnih prostorih (bolezen, starost, nepokretnost, zapor).

Glede na možnosti upravne enote, na območju katere se sklepa zakonsko zvezo, se lahko sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov dovoli tudi na željo mladoporočencev.

6. Kdo ima pristojnost za pritožbe v zvezi z zakonsko zvezo?

Okrožno sodišče za veljavnost sklenitve zakonske zveze; Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS pa za dovoljenje za sklenitev zakonske zveze.

7. Takse in drugi stroški sklepanja zakonske zveze


V skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravnih taksah (ZUT-G) so dokumenti in dejanja v zvezi s sklenitvijo zakonske zveze oproščeni plačila upravne takse.

8. Pravna podlaga za sklenitev zakonske zveze


Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (uradno prečiščeno besedilo).

Več o tem lahko preberete tu in tu.

9. Predporočna pogodba – je mogoča?

Vedno pogosteje želita partnerja, ki sta pred poroko ali pred nastankom zunajzakonske skupnosti (zunajzakonska zveza), urediti svoja medsebojna razmerja, predvsem premoženjska, za primer, če pride kdaj kasneje do ločitve oziroma razpada zveze. (Predvsem) iz filmov poznamo pojem predporočne pogodbe in razširja se prepričanje, da so take pogodbe nekaj običajnega tudi v Sloveniji. A treba je biti previden: predporočne pogodbe, kot jih sklepajo hollywoodski zvezdniki, so pri nas neveljavne. Premoženja, ki BO nastalo MED zakonsko zvezo, ni mogoče urejati s pogodbo.

Zanj velja prisilna zakonska določba, ki je ni mogoče na noben način zaobiti.

Več o tem preberite na portalu Pravozatelebane.com.



B.    RAZVEZA


10. Edina podlaga za ločitev (razvezo): nevzdržnost zakonske zveze

Kadar se zakonca ne moreta sporazumeti o ločitvi (razvezi zakonske zveze), lahko razvezo zahteva eden ali drugi s tožbo pred sodiščem. V takem primeru je treba dokazati zgolj to, da je zakonska zveza iz kateregakoli razloga postala nevzdržna. "Krivda" enega od zakoncev za nevzdržno stanje na odločitev sodišča o tem, ali bo zakonsko zvezo razvezalo ali ne, ne vpliva.

Več o tem lahko preberete na portalu Pravozatelebane.com.

11. Postopek razveze

Sodišče razveže zakonsko zvezo na podlagi predloga za sporazumno razvezo ali na podlagi tožbe za razvezo zakonske zveze.

Sodišče razveže zakonsko zvezo na podlagi sporazuma zakoncev, pri čemer mora ugotoviti, ali je s sporazumom zakoncev poskrbljeno za varstvo, vzgojo in preživljanje skupnih otrok ter za stike med otroki in staršema v skladu s koristjo otrok ter pridobiti o tem mnenje centra za socialno delo.

Zakonca se morata pred razvezo sporazumeti o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok ter o njihovih stikih s staršema. Predložiti morata v obliki izvršljivega notarskega zapisa sklenjen sporazum o delitvi skupnega premoženja, sporazum o tem, kdo od njiju ostane ali postane najemnik stanovanja in o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen.

V primeru razveze zakonske zveze na podlagi tožbe sodišče odloči tudi o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok. Za sojenje v zakonskih sporih je poleg sodišča splošne krajevne pristojnosti (po kraju tožene stranke), pristojno tudi sodišče, na območju katerega sta imela zakonca svoje zadnje skupno stalno prebivališče (54/1. člen ZPP).

12. Takse in drugi stroški razveze

Taksa se plača v skladu z Zakonom o sodnih taksah (tar. št. 1) v višini 400 točk (sodna taksa), kar znaša 31,72 €.

C.    ZUNAJZAKONSKA SKUPNOST (tudi izvenzakonska skupnost ali zveza)

13. Definicija

Zunajzakonska zveza je dalj časa trajajoča skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, če ni bilo razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna.

14. Ali se da skleniti zunajzakonsko zvezo?

Uradna sklenitev zunajzakonske zveze ali skupnosti oziroma njena registracija pri heteroseksualnih parih ni mogoča. Je dejstvo, o katerem govorimo pri dalj časa trajajoči skupnosti moškega in ženske, med katerima obstaja enaka čustvena vez kot med možem in ženo.

Več o tem lahko preberete na portalu Pravozatelebane.com.

15. Kdaj govorimo o zunajzakonski zvezi?

I. Ko gre za dve osebi nasprotnega spola.

II. Ko med osebama obstaja življenjska skupnost. Sodna praksa je ta ne preveč jasen pogoj dopolnila z zahtevo, da mora biti prisotna medsebojna čustvena navezanost (kot pri možu in ženi), ekonomska skupnost, praviloma pa tudi skupno prebivanje in gospodinjstvo.

III. Neobstoj razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med tema osebama neveljavna (je oseba že poročena, mladoletna, živi v skupnosti pod prisilo, je težje duševno prizadeta, nerazsodna).

IV. Skupnost mora trajati dalj časa, kar pa je relativen pojem. O njem presoja sodišče na podlagi posameznega primera. 

 

Viri:
http://e-uprava.gov.si
http://www.pravozatelebane.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
34
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
32
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
8
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
6



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?