|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali bi dovolili, da vašega otroka doji druga ženska?

Uredništvo Ringaraja.net, 28.7.2023
Dojenje je najbolj intimno dejanje materinstva, vendar se vse več žensk, ki nimajo mleka, odloči, da to prepustijo prijateljicam ali celo tujkam.

image
Obstaja spletna stran Human Milk 4 Human Babies, ki povezuje matere, ki nimajo mleka, s tistimi, ki imajo več, kot potrebujejo. (Freepik.com)
/11


Zaradi zapletov med porodom Natasha za hčerko Esmo ni imela mleka, a ga je imela dovolj njena prijateljica Kate, mama malega Roryja, sedem mesecev starejšega od Esme, in ga je bila pripravljena deliti.

Mnogi menijo, da je to nenaravno, saj je malo stvari bolj intimnih kot dojenje. Mnoge matere ga štejejo za najbolj dragocene trenutke, ki jih delijo s svojim otrokom.

Natasha pa je del vse večjega števila mamic, ki nimajo mleka, zato so prosile za pomoč od zunaj. Tako sta se s prijateljico Kate, ki je imela več mleka, kot je potrebovala za dojenje sina, pogovarjali o možnosti, da bi dojila malo Esmo, nakar sta nekega jutra v kavarni izkoristili trenutek, ko je bila enomesečna punčka lačna.

 

PREBERITE TUDI: Ali lahko dojenček zavrne dojko, če poskusi dudo?

 

Natasha, ki dela kot IT menedžerka, vztraja, da ne čuti, da je s tem ogrožena povezava med njo in njeno hčerko.

"Nikoli mi ni prišlo na misel, da bi bil ljubosumna na Kate, ker hčerki zagotavlja tisto, česar jaz ne morem. Čutila sem le, da je naredila zelo velikodušno gesto, na katero je lahko ponosna vse življenje," je povedala.

Naslednjih šest tednov je Natasha vsako popoldne vodila Esmo h Kate na dojenje.

Kate, ki ima z možem Stevenom tudi štiriletno hčerko Heidi, trdi, da je z veseljem na ta način pomagala svoji prijateljici.

"Nisem imela nič proti, da nahranim Esmo. To bi storila za vsakogar, tudi za tujca. Ker je bil star že sedem mesecev, sem sina Roryja hranila le enkrat ali dvakrat na dan, tako da sem imela dovolj mleka. Vedela sem, koliko Natashi pomeni, da njena punčka dobi materino mleko, zanjo ni bilo druge možnosti.

 

PREBERITE TUDI: 9 stvari, ki jih morate narediti v prvih 24 urah po porodu za lažjo vzpostavitev dojenja

 

Čeprav Kate pravi, da se je njen mož strinjal z njeno odločitvijo, pove, da so bili nekateri njene prijateljice zelo zaskrbljene, ko jim je povedala za dogovor z Natasho.

"Namrščile so se in mislim, da niso razumele, saj menim, da veliko žensk verjame, da dojenje ustvarja med materjo in njenim otrokom zelo intimna povezavo. Lahko sprejmem, da bi nekatere ženske čutile zavist, medtem ko druga ženska hrani njihovega otroka. Nekaterim je nenavadno, da sva bila z Natasho tako hladnokrvni, vendar se imam za racionalno osebo, ne pa za pretirano čustveno osebo."

Ko Esme ni hranila Kate, ji je Natasha dajala mleko, ki so ga prek specializirane Facebook strani podarile druge ženske.

To spletno mesto deluje tako, da obupane matere objavljajo svoje oglase, v katerih prosijo, naj nekdo kadar koli podari materino mleko za njihove otroke. Obstaja tudi spletna stran Human Milk 4 Human Babies, ki povezuje matere, ki nimajo mleka, s tistimi, ki imajo več, kot potrebujejo. Nekatere matere, ki ponujajo mleko, se celo strinjajo, da bodo dojile otroke popolnih neznancev.

 

PREBERITE TUDI: FOTO: 24 ganljivih fotografij dojenja

 

Ta stran ima več centrov v različnih državah, vključno s Kanado in Ameriko, vendar je mreža, ki pokriva Veliko Britanijo, najbolj razvita in vključuje več tisoč žensk. Ocenjuje se, da je vsaj 3000 žensk v Združenem kraljestvu uporabilo to spletno mesto, da bi delilo svoje mleko ali nabavilo mleko za svojega otroka.

 

Z dojenjem se mati približa otroku

Čeprav Natasha in Kate menita, da njun dogovor temelji na zdravi pameti, obstajajo tudi argumenti, ki podpirajo nasprotno stališče, ki se večinoma nanašajo na praktične, zdravstvene in čustvene težave, ki lahko nastanejo zaradi te prakse.

Claire Biam-Cook, avtorica knjige "Kaj pričakovati od dojenja in kaj, če ne moreš?", pravi, da je ta praksa morda uporabna v nerazvitih državah, a da je v Združenem kraljestvu proizvodnja nadomestkov materinega mleka tako napredna, da je res zelo varna alternativa dojenju.

 

PREBERITE TUDI: Slabosti in prednosti hranjenja z mlečno formulo

 

"Ne razumem, zakaj nekatere matere mislijo, da je dojenje tako pomembno, da najamejo druge ženske, da to počnejo, če ne zmorejo. Te mamice zamudijo priložnost, da bi se še bolj zbližale s svojimi otroki, saj se med hranjenjem po steklenički lahko crkljajo s svojimi dojenčki in tako razvijejo intimen odnos, podoben dojenju. V bistvu dovolite drugi ženski, da nahrani vašega otroka s svojimi telesnimi tekočinami in tako otroka ogrozi z morebitno okužbo. Z dojenjem lahko vaš otrok dobi tudi različna zdravila, ki jih morda jemlje doječa mati. Če se želite odločiti za to možnost, morate nekomu res zaupati," trdi Biam-Kuk.

 

Vir: Zena.blic.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5
Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?
Ušesno maslo ali cerumen izločajo žleze, ki obdajajo bobnič. Je mastno in rumeno rjave barve, običajno ga starši vidimo ...
4
VIDEO: Kako dojenček doživlja obraz z masko?
Poglejte znan eksperiment Zamrznjen obraz iz leta 1975, ki ga danes uporabljajo kot standarden test za različne vplive n...
3
POMEMBNO: Če boste nosili svojega dojenčka
Najpogostejša dilema staršev pri nošenju otroka je ta, ali je otrok v pravilnem položaju. V članku preverite, kakšen je ...
3



VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...
Mastitis in zamašeni mlečni vodi
Mastitis in zamašeni mlečni vodi, so težave, ki lahko nastanejo pri doječi materi. Dojka je boleča, rdeča in otekla. Tež...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?