|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bela krajina

Katarina Vinšek, 9.7.2010
Zakaj se Bela krajina tako imenuje, je več razlag: zimski pogled čez belo ravnino, nizka jutranja meglica, bela brezova stebla, svetle apnenčaste golice, ovčji tropi in seveda belo platno po katerem slovijo belokranjske narodne noše.

image
/51


Bela krajina je pokrajina v jugovzhodni Sloveniji. Bela krajina je pretežno kraška pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Včasih jo štejemo kot del Dolenjske. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Večji kraji in občine so Črnomelj, Metlika in Semič.

 

Najpogosteje se v Belo krajino podamo iz Novega mesta čez Gorjance na Jugorje do Metlike, ali pa se iz doline Krke pri Straži usmerimo na Črmošnjice in se čez sedlo pri Vrčicah spustimo do Semiča. V Belo krajino pa lahko pridemo tudi iz kočevske strani čez Kočevski Rog ali ob Kolpi.

 

Tudi ta oddaljeni del Slovenije je zagotovo zanimiv za različne izlete. Pogled na ravnino in gričevnat svet nas pomiri, naravna »belina« pa nas lahko odpelje v skrivnosten in pravljičen svet.

 

Z otroki se lahko podamo po Kraški učni pot od Lebice do Krupe. Vodi nas po plitvem krasu v ožjem zaledju reke Krupe ter ob sami reki. Predrti kraški svet s številnimi vrtačami, manjšimi izviri, kamnitimi gmajnami, steljniki, steljniškim gozdom, naravno ohranjenim gozdom gradna in belega gabra ter reko Krupo je izjemna učilnica v naravi. Posebnost na poti so tri manjše kraške jame: vodna kraška jama Lebica, Malikovec in Judovska hiša, ki je edina potrjena paleolitska jamska postaja v Beli krajini. Plitvost kraškega sveta potrjujeta tudi nekaj metrov globoka vrtača Vodenica s stalnim izvirom in udorna vrtača Medvednica. Čas obhoda celotne poti traja 4 ure.

 

Bela krajina je znana tudi po jurjevanju, ki je danes najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Nekoč se je jurjevalo po vsej Sloveniji in je šega od nas segala na sosednjo Hrvaško, vendarle se je najdlje ohranilo v Beli krajini. O svetem Juriju se zanesljivo ve le to, da je bil vojščak višjega rodu, doma v Kapadociji. Vse drugo o njem je spletla legenda. Sveti Jurij je med Slovani nadomestil pomembno pomladansko božanstvo, čigar zasluga je bila, da je narava vsako leto spet ozelenela, da so posevki oživeli in da je mogla živina spet na pašo.

 

»Bela krajina. Kdor koli je enkrat videl pokrajino, ki se odpre pred tabo, če se pripelješ po cesti od Vrčic proti Semiču, ta bo moral priznati, da redko vidiš tako lepoto. Mehki, z vinogradi porasli griči, prijazne zidanice in domačije, brezovi gaji in slikovita Kolpa, kje še najdeš take kraje?«, Folklorne pripovedi iz Bele krajine: Zgodbe ne moreš iz žakla zvrnit.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Čudovita Slovenija: Dolenjska

 

Več o pokrovitelju rubirke na njihovi spletni strani.

 


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...
4
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
4
Po poteh Bosne in Hercegovine
Vsem, ki se boste odločili za potepanje po Bosni in Hercegovini, priporočamo v branje novo knjigo Manje Žugman Širnik, k...
3
Zebra Črtica praznuje prvi rojstni dan!
V soboto, 26. avgusta 2017, med 10. in 18. uro ne zamudite praznovanja 1. rojstnega dne zebre Črtice v ljubljanskem živa...
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Poreč – elita hrvaškega turizma
Na poreško riviero se obiskovalci redno vračajo deset, dvajset let zapored, v svojih priljubljenih letoviščih ali hoteli...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?