|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Ženska tekmovalnost

Helena Primic, urednica Ringaraja.net, 22.2.2019
Tisti strupen ženski pogled, ki ga znamo svoji Sestri "podariti" samo ženske, se z leti prav nič ne spreminja. Pa naj gre za zavist, nevoščljivost, privoščljivost ali zgolj neempatično hladnost.

image
Se znamo sodobne ženske podpreti tako kot nekoč?
/11


Vsakič, ko med materami, prijateljicami, sestrami ... ženskami zaznam tisto nezdravo tekmovalnost, zaradi katere se ljubeča, nežna in mogočna ženska lahko v hipu prelevi v privoščljivo, zavistno pa tudi prav hudobno bitje, me zaboli srce. Še toliko bolj, ko to bolestno tekmovalko zasačim tudi znotraj sebe.

Občutek imam, da nas ženske sodobna družba dobesedno potiska v takšno nesestrsko vedenje. Vsi ti družbeni ideali večno mlade, lepe, uspešne, srečne, samouresničene in oh in sploh ženske nas že od majhnih nog prepričujejo, da ženske takšne kot smo enostavno nismo dovolj. Da se moramo vsak dan 300% truditi, delati na sebi, se nenehno razvijati, dokazovati, potrditi ... da si bomo lahko zaslužile naziv Ženska.

In s temi istimi nemogočimi kriteriji ne bičamo samo same sebe, temveč tudi vse ženske okrog sebe. Zato tako rade beremo članke o zvednicah, ki imajo celulit in so prav tako "navadne" kot me neznane ženske, ki živimo čisto povprečno življenje. Ko se uspešni sosedi, ki nam je vedno šla malo na živce, sfiži zakon, nam je seveda težko zanjo, toda en skriti košček v nas pa si malo oddahne oziroma če smo iskreni ji ta neuspeh celo mičkeno privošči (no, dajmo biti zares iskrene!), saj smo na račun njega me sedaj "boljše". 

 

Te procese opažam tako med osnovnošolkami in študentkami kot zrelimi ženskami in upokojenkami. Le tista reč, okrog katere najbolj tekmujejo, se z leti spreminja. Če punce v osnovni šoli tekmujejo, katera je bolj priljubljena pri sošolkah, učiteljicah in fantih, srednješolke tekmujejo, katera je bolj kul najstnica. Potem pride seveda tekmovanje za najboljšo študentko, pa uspešno karieristko ter seveda popolno mamo in ženo. Ko pride na vrsto osebnostna rast, se to tekmovanje med ženskami pogosto sprevrže v tekmo za najbolj osebnostno globoko žensko, ki zares pozna svojo žensko dušo, medtem ko babice seveda tekmujejo s svojimi vnuki, pogačami in vrtovi.

Tisti strupen ženski pogled, ki ga znamo svoji Sestri "podariti" samo ženske, se z leti prav nič ne spreminja. Pa naj gre za zavist, nevoščljivost, privoščljivost ali zgolj neempatično hladnost.

 

In potem pomislim na vse stare kulture, v katerih so se ženske redno zbirale ob ognju ter si nudile iskreno podporo ob vseh pomembnih življenjskih obdobjih in trenutkih. Se medsebojno negovale, čistile, hranile, zdravile, rojevale in umirale. Pa ni važno, ali je šlo za majhna ali velika rojstva in smrti. Bile so druga ob drugi z globoko vero, da prav vsaka ženska v sebi nosi bistvo Ženske. Glas velike Matere Zemlje, s katero so se redno povezovale. 

Zato naslednjič namesto, da s prijateljico gresta po nakupih ali se ob kavi zgražata nad tretjo prijateljico, ki se je po porodu totalno zanemarila, raje pojdita na sprehod v gozd, si poglejta globoko v oči ter se ne bojta izjokati solz in priklicati glasov, ki jih lahko (za)čuti in razume le Sestra.  

 

"Čarovnica sem, s čimer mislim, da sem oseba,
ki verjame, da je zemlja sveta in da so ženske
in ženska telesa izrazi te svetosti."

Starhawk

 


 

helena primicHelena Primic je urednica portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
6
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
6
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
5



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?