|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bownova terapija za dojenčke in otroke

Helena Primic, 27.11.2018
Bownova terapija je pri mamicah z dojenčkih najbolj znana kot tehnika, ki pomaga omiliti ali odpraviti prebavne težave, kolike, refluks in krčke.

image
Dobro se izkaže pri težavah z mišično zakrčenostjo in ekstenzijo.
/11


Med mamicami je vse bolj priljubljena tako imenovana Bownova terapija.

Kakšna terapija je to, kdaj je priporočljiva pri dojenčkih in otrocih ter katere so njene največje prednosti, smo povprašali obporodno svetovalko in spremljevalko oz. dulo za nosečnice in mame po porodu ter certificirano Bownovo terapevtko Ireno Jamšek Halas.

 

Kaj je Bownova terapija?

"Bownova terapija je nežna zdravilska tehnika, ki spodbudi telo v proces samouravnavanja in samozdravljenja, tako da se telo ponovno celostno nastavi in uravnovesi svoj mišično-skeletni, vezivni, nevrološki, hormonalni, limfatični in energetski sistem. Proces samouravnavanja se sproži s pomočjo nežnega dotika - tako imenovanimi Bownovimi potezami, s katerimi se fizično in energijsko stimulira telo. Terapijo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti, tudi pri novorojenčkih, dojenčkih in otrocih," je pojasnila Jamšek Halasova.


Od prebavnih do mišično-skeletnih težav

Kot nam je povedala sogovornica, je Bownova terapija pri mamicah z dojenčkih najbolj znana kot tehnika, ki pomaga omiliti ali odpraviti prebavne težave, kolike, refluks in krčke.

"Poleg tega pa terapija deluje tudi kot podpora pri razvoju dojenčkovega prebavnega in živčnega sistema ter pri lajšanju težav z nemirnostjo in razdražljivostjo. Pogosto se zelo dobro izkaže tudi pri težavah z mišično zakrčenostjo, ekstenzijo ter pri mišično-skeletnih težavah oziroma neravnovesjih, ki se na primer zaradi neugodne lege v maternici ali težke porodne izkušnje najpogosteje javljajo na predelu zatilja, čeljusti, vratu in diafragmalne mišice," dodaja Jamšek Halasova.

Bownova terapija je lahko tudi pravi odgovor pri težavah z dojenjem (pristavljanje, sesanje), do katerih pride zaradi dojenčkove zakrčenosti (restrikcije) v predelu vratu in čeljusti, pri določenih težavah s spanjem, tako pri dojenčkih kot starejših otrocih pa tudi pri prebavnih težavah, težavah v dihalnem in imunskem sistemu (astma, dihalne infekcije in zlasti prehlad), težavah z ušesi, težavah pri izraščanju zobkov, urinski in fekalni inkontinenci, okvari kolkov in počasnejšem gibalnem razvoju.


Po težkem porodu

Kot nam je zaupala sogovornica, je Bownova terapija še posebej priporočljiva pri novorojenčkih po težkih oziroma travmatičnih porodih. "Pri takšnih težkih porodih - ko je porod zelo dolg ali zelo hiter, ko gre za intervencijsko intenziven porod ali vakumski porod ter porod s posteriornim položajem otroka - pogosto pride do poškodb mehkega tkiva, zato je zelo dobrodošlo, da lahko z Bownovo terapijo novorojenčkom pomagamo že takoj po rojstvu."

In kako se novorojenčki in dojenčki odzivajo na to sicer nežno in varno terapijo? "Pri dojenčkih lahko občasno zasledimo, da so kak dan ali dva po terapiji bolj razdražljivi, bolj pogosto pa v odzivu na terapijo po njej prespijo tudi do par ur, izboljšanje spanja pa lahko opazimo tudi naslednje dni," je pojasnila sogovornica in dodala:

"Moram pa tudi poudariti, da na spanje dojenčkov poleg notranjih dejavnikov vpliva tudi veliko zunanjih dejavnikov, na katere pa terapija seveda nima vpliva. Tako da Bownova terapija v izhodišču vseeno ni čarobna formula za uspavanje/spanje dojenčkov. Je pa boljši spanec lahko eden od učinkov terapije, tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Kakšen bo učinek terapije, vnaprej nikoli zares ne vemo, saj je to precej odvisno od odziva posameznikovega organizma."

 

Bolj previdno ob bolezni

Pri Jamšek Halasovi smo tudi preverili, ali so morda vendarle kakšni primeri, ko Bownova terapija ni primerna za otroke.

"Načeloma za Bownovo terapijo pri dojenčkih in otrocih ni posebnih kontraindikacij. Vseeno pa smo bolj previdni ob znakih hujših infekcijskih obolenj ali pri znakih, ki nakazujejo bolezen ali novo poškodbo. Takrat je priporočljivo, da mama pred terapijo dojenčka ali otroka najprej odpelje k pediatru. Bownova terapija namreč ni nadomestilo za medicinsko diagnostiko in zdravljenje. Se pa sicer lahko izvaja tudi kot komplementarna metoda ob klasičnem medicinskem zdravljenju."

 

Ne izvajajte je sami!

Kot nam je zaupala Jamšek Halasova, je na Facebooku že naletela na samooklicana "navodila za Bownovo", ki pa so po njenem mnenju laičen zapis ter za neizkušenega laika popolnoma neprimerna in potencialno škodljiva.

"Bownova terapija je namreč zdravilska tehnika, ki za varno in pravilno izvajanje zahteva določeno znanje anatomije in fiziologije, strokovno usposabljanje z veliko prakse ter predhodne manualne izkušnje. Poleg tega terapevti (z izjemo tistih, ki so inštruktorji) nismo ne usposobljeni ne kvalificirani za poučevanje terapije in tako staršev (z izjemo ene same poteze na trebuščku) ne usposabljamo za samostojno izvajanje terapije. Zato bi takšno laično izvajanje Bownove terapije staršem, ki nimajo celovitega predhodnega strokovnega usposabljanja pri ustrezni šoli za terapevte, odsvetovala. Veliko bolje in priporočljivo je, da se udeležijo kakega tečaja masaže dojenčka in se na tak način usposobijo, da lahko zelo učinkovito prispevajo k boljšemu počutju malih sončkov."

 

Od tri do pet obiskov

Če torej hočemo svojemu malčku ponuditi blagodejne učinke Bownove terapije, je smiselno, da se odpravimo do licenciranega in izkušenega Bownovega terapevta. Koliko obiskov pa je potrebno za nek občuten rezultat?  

"Vsak otroček je drugačen, število obravnav pa je odvisno tudi od narave in zapletenosti njegovih težav. Terapija se običajno izvaja v zaporedju več terapij, priporoča pa se tri do pet obiskov," je pojasnila sogovornica in dodala:

"Uspešnost terapije pri dojenčkih in majhnih otrocih je v nekaterih primerih lahko zelo povezana tudi s tem, ali se v terapijo vključi tudi mama. Da lahko namreč žensko telo daje - torej hrani, ščiti in spodbuja razvoj malega bitja -, mora namreč tudi samo dobivati primerno podporo. Ko razmišljamo o tem, kako čimbolje poskrbeti za otroka, je tako dobro uvideti, da je treba v resnici poskrbeti za “zemljo”, ki ga hrani in iz katere raste. Ko negujemo mamo, negujemo otroka."

 

Več o Bownovi terapiji in Ireni Jamšek Halas najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
5
Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?
Verjetno je to vprašanje eno najpogostejših, ki si jih mamica zastavlja na začetku dojenja, še posebej prvič. Odgovori n...
5
Kdaj in kako prvič ostriči otroka?
Ima vaš otrok dolge laske in se močno poti v glavico? Prvi laski so nežni in po navadi odpadejo, zato ni nič narobe, če ...
4
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
4



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?