|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Celjski grad

Katarina Vinšek, 10.2.2011
Je znan tudi po tragičnih zgodbah. Ena izmed teh je o Veroniki in Frideriku. Friderikov oče je bil Herman 2. Celjski in je nasprotoval Friderikovi zvezi z Veroniko, zato je Friderika zaprl v stolp na Starem gradu, Veroniko pa je obtožil čarovništva.
Ključne besede:

image
/81


Veroniko so sicer oprostili, a po sodbi so jo Hermanovi privrženci utopili v kadi za napajanje živali.


Prvotno grajsko poslopje so postavili Vovbržani že v prvi polovici 13. stoletja. Ko je v 14. stoletju prešel v last Žovneških (kasneje Celjskih grofov), so ga le-ti začeli preurejati v udobnejšo stanovanjsko rezidenco. Postavili so tudi 23 metrov visok štirinadstropen stolp, ki je kasneje dobil naziv Friderikov stolp. Njegova podoba in namembnost, pa se je v kasnejših stoletjih večkrat spremenila. Leta 1803 je grad kupil kmet Gorišek in ga začel uporabljati za kamnolom. Sredi 19. Stoletja so razvaline prišle v last štajerskih deželnih stanov. Prizadevanje za njegovo obnovo so se začela po ustanovitvi celjskega Muzejskega društva leta 1882 in še vedno trajajo, saj se mu v zadnjih desetih letih postopoma vrača prvotna podoba.


Celjski grad (Celjski zgornji grad in tudi Stari grad) je nekdanji grad in sedež grofov Celjskih. Leži na triadni vzpetini ob jugovzhodnem robu Celja, kjer reka Savinja v okljuku zavije v laško povprečno dolino. Danes poteka na gradu faza raznih večjih prenov, čez nekaj let bodo Evropski kulturni skladi, država, občina in druge ustanove, ki se s tem ukvarjajo, prenovile še Friderikov stolp, še delno neurejene zgodovinske zbirke, itd. V svojem času je predstavljal največjo utrdbo na slovenskem ozemlju.

Je najpomembnejša zgodovinska točka mesta Celja, od koder je čudovit razgled na Celje in okolico.

Stari grad je bil največja utrdba na Slovenskem, prebivalci so ga zapustili leta 1400, ko so se preselili v Knežji dvorec v mestu, dokončno pa je bil grad zapuščen v 18. Stoletju. Del gradu je še vedno v ruševinah, čeprav so ga že nekaj obnovili.


Na gradu so ob poletjih velikokrat kakšne prireditve, na gradu si lahko ogledamo galerijo z ostanki predmetov celjskih knezov. V oktobru pa je skoraj vedno prireditev za Noč čarovnic, ki resnično popestri to noč!!


Danes je grad med najbolj obiskanimi turističnimi točkami v Sloveniji. V letu 2009 ga je obiskalo kar 71.000 obiskovalcev. Na gradu pa se lahko tudi poročite ali grad delno ali v celoti najamete kot prireditveni prostor.


Izlet je primeren za družine z otroki; vstopnina za otroke do 6 leta je brezplačna, za odrasle je vstopnina 2 eura. Hkrati s plačano vstopnino imate tudi popust v kavarni. Pred kavarno pa so tudi igrala za otroke, tako da lahko starši v miru posedite na terasi pred kavarno.





Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Savinjska




Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
13
Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
5
11 idej, v katere muzeje z otrokom
Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih...
5
Zebra Črtica praznuje prvi rojstni dan!
V soboto, 26. avgusta 2017, med 10. in 18. uro ne zamudite praznovanja 1. rojstnega dne zebre Črtice v ljubljanskem živa...
3



Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?