|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenje proti gripi v nosečnosti

Metka Troha, 6.2.2019
Ali se je dobro tudi v nosečnosti zaščititi proti gripi s cepljenjem? Ima cepljenje kakršnekoli negativne posledice na zarodek? Za odgovore smo poprosili ginekologinjo, dr. Vesno Fabjan Vodušek.

image
Ali je v nosečnosti priporočljivo cepljenje proti gripi?
/11


Gripa je nalezljiva bolezen, za katero lahko, seveda, zboli tudi nosečka. Najboljša zaščita pred gripo je cepljenje in v primeru gripe je, kljub omejitvi glede uporabe cepiv v nosečnosti, cepljenje priporočljivo za vse ženske, ki bodo ali so noseče v času sezonske gripe, pravi zdravniška stroka. Za več pojasnil glede cepljenja proti gripi v času nosečnosti smo se obrnili na ginekologinjo, dr. Vesno Fabjan Vodušek z Ginekološke klinike v Ljubljani.

 

Ali je v nosečnosti priporočljivo cepljenje proti gripi?

Cepljenje je priporočeno in zelo zaželeno, še posebej pri kroničnih bolnicah, ki so noseče. Cepljenje zagotovi veliko bolj mil potek bolezni, tudi če ne gre za okužbo s sevom, proti kateremu je bila nosečnica cepljena.

Zaradi večje ogroženosti nosečnic in porodnic ter novorojenih otrok za hujši potek okužbe z virusom gripe se že od leta 1960 priporoča cepljenje nosečnic z mrtvim (inaktiviranim) cepivom gripe. Leta 2004 je ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (Centers for Disease Control and Prevention) izdal priporočila, ki jih podpira tudi Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev, in sicer da naj se vse ženske, ki bodo ali so noseče v času sezonske gripe, cepijo proti gtej bolezni. Smernice se v vsem tem času niso spremenjale in so celo podkrepljene s spoznanji zadnjih dveh epidemij gripe po svetu.

Cepijo se lahko noseče ženske ne glede na trajanje nosečnosti. S tem, ko se cepi nosečnice, se poleg njih zaščiti tudi otroke do šestega meseca starosti, pri katerih je cepljenje zaradi preslabega imunskega odgovora neučinkovito.

 

PREBERITE TUDI: Gripa v nosečnosti

 

V katerem tednu nosečnosti naj bi se nosečnica cepila?

Ne glede na priporočila in ker je časovni razpon za cepljenje zelo širok, se zdravniki poskušamo ogibati cepljenju v prvem trimesečju ali do 12. tedna nosečnosti, čeprav ni zanesljivih podatkov o tem, da bi cepljenje pred tem povzročalo težave.

 

V katerih primerih bi cepljenje nosečnici odsvetovali?

Cepljenje se odsvetuje v enakih primerih kot pri splošni populaciji – cepljenje se odsvetuje med prebolevanjem bolezni, v primeru hude alergije na jajčne beljakovine …

Sicer pa velja, da mora dobrobit cepljenja nosečnice vedno presegati tveganje za neželene učinke pri nosečnici in plodu. Pomembna je tudi precepljenost družinskih članov, kar prav tako zmanjša tveganje za okužbo nosečnice.

 

Kdaj se je dobro cepiti?

Najbolje se je cepiti pred nosečnostjo in potem ponovno med nosečnostjo ( v naslednjem letu za nove oblike virusov) v drugem in tretjem trimesečju. Zelo pomembno pa je, da se cepijo kronične bolnice, ki so zaradi svoje osnovne bolezni v nosečnosti še dodatno ogrožene, tudi s smrtjo (bolnice s kroničnimi boleznimi srca, ožilja, pljuč, ledvic, jeter, sladkorno boleznijo ali boleznimi, ki slabijo imunski odziv). Pri teh je cepljenje priporočljivo ne glede na višino nosečnosti.

 

Ali naj se nosečnica, ki so jih postavili diagnozo rizična nosečnost cepi proti gripi ali ne?

Definicija rizične nosečnosti je preširoka. Ali je to predležeča posteljica, potem nima cepljenje nobenega vpliva na nosečnost. Tudi pri skrajšane materničnem vratu cepljenje ne vpliva na potek, pa tudi krvavitev v nosečnosti ni razlog za odlog cepljenja. Z raziskavami cepljenje tudi ne poviša možnosti ponavljajočih se spontanih splavov, ravno nasprotno, okužba z gripo poveča možnost spontanega splava ali razvojnih napak.

 

PREBERITE TUDI: Prehlad v nosečnosti

 

Ali lahko cepivo škoduje zarodku?

Če uporabimo »mrtvo« (inaktivirano) cepivo, potem tega strahu ni. Potencirano bi potem lahko trdili, da tudi homeopatija škoduje zarodku, saj deluje po enakem principu le v bistveno manjših odmerkih. Uporaba živih virusnih ali bakterijskih cepiv pa je v nosečnosti prepovedana zaradi teoretične možnosti, da gre cepilni sev, ki se razmnožuje v organizmu, prek posteljice in povzroči okvaro ploda. Poročil o okvarah ploda, ki bi jih lahko pripisali cepivu, pri materah, ki so naključno prejele živo cepivo v nosečnosti, sicer ni.

 

Kakšni so lahko stranski učinki cepljenja v nosečnosti?

Alergije na cepivo so zaradi narave nosečnosti, ki zmanjša alergijske reakcij, manjše ali redkejše. Ukrepanje ob alergiji je enako kot izven nosečnosti. Samo cepivo ne povzroča razvojnih napak pri plodu, saj inaktivni virus v cepivu ne prehaja posteljice. Ker je mrtev se ne »splazi« prek, ampak le povzroči reakcijo materinega telesa nanj ter pospeši razvoj protiteles, ki oba kasneje varujejo pred okužbo s istim virusom.

 

Kljub priporočilom, malo cepljenih nosečnic

Dr. Vesna Fabjan Vodušek: »V sezoni 2012/2013 se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v Sloveniji za sezonsko gripo cepilo 35.183 ljudi, od tega 295 nosečnic (18 nosečnic s kroničnimi boleznimi ter 277 zdravih nosečih žensk)."

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Boleča sramna kost v nosečnosti
Boleča sramna kost naj bi se pojavila pri četrtini nosečnic, kažejo raziskave. Zakaj pride do tega in kako si pomagati?