|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Da bomo uživali tudi v pokoju

Vzajemci.com, 24.5.2010
V času krize se pri načrtovanju osebnih financ vse bolj srečujemo tudi z aktualnimi vprašanji pokojnin in vprašanjem, kakšne bodo naše pokojnine v prihodnje, ali bodo v prihodnje še takšne kot so bile pred leti, ali bodo nižje kot so bile ...

image
/11


Danes lahko rečemo, da bodo v prihodnje povprečne pokojnine znašale okoli polovice vaših mesečnih prihodkov v času zaposlitve. Ponujamo vam informativni izračun pokojninske vrzeli.

 

V času krize se pri načrtovanju osebnih financ vse bolj srečujemo tudi z aktualnimi vprašanji pokojnin in vprašanjem, kakšne bodo naše pokojnine v prihodnje, ali bodo v prihodnje še takšne kot so bile pred leti, ali bodo nižje kot so bile in bo za dodatno pokojnino moral poskrbeti tudi vsak sam.

 

Pri vprašanju pokojnin ne gre samo za aktualno krizo, temveč dodatno še za demografske spremembe, zmanjševanje razmerja med številom upokojencev in številom zaposlenih ter staranjem prebivalstva.

 

Vse manj aktivnega prebivalstva

Dejstvo je, da se je v Sloveniji razmerje med številom upokojencev in številom zaposlenih v zadnjih 25 letih zmanjšalo skoraj za polovico, iz 1:3 na 1:1,6 in bo po ocenah čez 25 let, leta 2035, znašalo 1:1., kar pomeni, da bo na aktivno zaposlenega prišel en upokojenec.

 

Podaljševanje življenjske dobe povečuje izdatke pokojninske blagajne

Na drugi strani pa se pričakovana življenjska doba prebivalstva podaljšuje in se srečujemo s staranjem prebivalstva še v večji meri kot to velja za EU države in države razvitega sveta.

 

Ti trendi niso posledica krize, ampak jih je kriza samo še bolj osvetlila in pospešila razmišljanja o nujnosti ukrepanja na tem področju, tako države kot posameznika. Dejstvo je, da so pokojnine manjše kot so bile pred leti in bodo v prihodnje zaradi trendov verjetno še manjše glede na višino neto plače posameznika v času aktivne dobe.

 

Pokojninsko vrzel morate zapolniti v aktivni dobi, zato začnite razmišljati o tem sedaj

Glede na trende je jasno, da samo državni ukrepi pri zagotavljanju pokojnin ne bodo dovolj, in da bomo za svojo dodatno pokojnino vse bolj odgovorni sami. Če ne bomo ukrepali, bomo v prihodnje na tem področju zagotovo doživeli negativna presenečenja. Večina si ustrezne pokojnine ne bo mogla zagotoviti samo s prihodkom, ki ga zaslužimo, ampak s sredstvi, ki si jih bomo uspeli prihraniti v aktivni dobi.

 

10 odstotkov mesečnih prihodkov vam že lahko omogoči lepo starost

Da bi zapolnili pokojninsko vrzel, ki je vse večja, si morate pomagati z varčevanjem. In zmernim odpovedovanjem, tako da varčujemo del mesečnih prihodkov, na primer 10 odstotkov (kakšen del je potrebno nameniti varčevanju za pokojnino je odvisno tudi od starosti in časa, ki ga ima posameznik na razpolago do upokojitve). S takšnim varčevanjem se življenje večini verjetno ne bo bistveno spremenilo, 10 odstotkov pa bo na dolgi rok zagotovilo kar zajetno glavnico, iz katere se lahko črpajo sredstva za dodatno pokojnino (varčevanje v t.i. tretjem pokojninskem stebru). V primeru, da morda sredstev ne bomo potrebovali za dodatno pokojnino, jih bomo lahko uporabili za kaj drugega, saj na privarčevani glavnici ne bo pisalo za kaj se mora uporabiti (morda jo bomo namenili za pomoč otrokom ali vnukom...). Kaj pa, če jo bomo potrebovali in takrat ne bo na razpolago dodatnih potrebnih sredstev? Takrat bo prepozno, da smo poznali trende, mi pa nismo ukrepali? Koga bomo krivili takrat? Državo? Sami sebe?

 

Priporočamo mesečna vplačila prek trajnika

Seveda pa kakršnokoli varčevanje ni dovolj. Pomembno je, kje in v katerih produktih varčujemo? Eden izmed izredno dobrih in učinkovitih načinov je redno, disciplinirano, postopno, najbolje mesečno varčevanje preko vzajemnih skladov ali investicijskih zavarovanj, kjer z manjšimi periodičnimi zneski lahko naredimo na dolgi rok za svojo dodatno pokojnino veliko. Z razpršitvijo sredstev po svetu, regijah in panogah zmanjšujemo tveganja in povečujemo varnost in donosnost.

 

Prej kot začnete, bodo potrebni mesečni izdatki nižji

Vse bolj se zavedamo, da bo za pokojnino potrebno varčevati celotno aktivno obdobje od prve zaposlitve naprej. Mladi so tu v veliki prednosti, saj je čas njihov največji kapital, v katerem lahko dolgoročno izkoristijo moč obrestno obrestnega računa in metodo povprečnega stroška. Pričeti je potrebno takoj, ker nas bo drugače vsako odlašanje več stalo. Prej, ko začnemo, manj nas bo stalo in manjše mesečne zneske bo potrebno varčevati za ta najpomembnejši življenjski strateški cilj.

 

Tisti, ki imate kratko obdobje do upokojitve, manj kot 10 let, je dobro, da si naredite tudi popis že ustvarjenega premoženja in načrtujete, kakšen del premoženja, si boste namenili za dodatno pokojnino, saj boste samo z mesečnim varčevanjem zanjo težko dosegli višino potrebnih sredstev.

 

Vsak odgovoren posameznik se mora torej zavedati, da mora ukrepati in to čim prej. Kako naj načrtuje sredstva za pokojnino, kam naj se obrne?

 

Pri načrtovanju sredstev za dodatno pokojnino je potrebno upoštevati številne dejavnike osebne situacije posameznika: življenjski in poslovni cikel, finančni položaj, starost, naložbeni profil, obstoječe produkte, že ustvarjeno premoženje oz. prihranke, ki si jih je posameznik že namenil ali jih bo namenil pokojnini...

 

Za pomoč pri varčevanju za pokojnino v t.i. tretjem pokojninskem stebru pokličite na brezplačno številko Vzajemcev: 080 35 08 ali nam pišite na gregor.begus@vzajemci.com.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Trženje hrane vedno bolj agresivno
V Ljubljani je potekalo tretje srečanje strokovnjakov s področja prehrane, ki so vključeni v Evropsko mrežo za zmanjševa...
3
Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?