|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Družinski zgodovinski izlet po vzhodni Srbiji

Helena Primic, 9.11.2018
Več kot milijon let staro okostje mamutke Vike, po Donavi do veličastne trdnjave Golubac, ostanki najstarejšega urbanega naselja v Evropi in čisto prava rimljanska cesarska palača!

image
Okrog milijon let stara mamutka Vika v Viminacijumu
/11


Za današnjo petkovo idejo za vikend smo izbrali družinski zgodovinski izlet, ki ga je najbolje razvleči na podaljšan vikend ali še bolje teden dni, da se boste lahko sproščeno prepustili skrivnostnim kotičkom vzhodne Srbije, ki jih večina slovenskih družin ne pozna.

Pa brez skrbi - ni vam potrebno biti ljubitelj zgodovine ali arheologije, izbrali smo tako posebne kraje, da bodo tako otroci kot starši ostali odprtih ust.

 

Park mamutov

Slabih sto kilometrov od Beograda se sredi enega izmed najpomembnejših arheoloških najdišč v Evropi razprostira arheološki park Viminacijum, v katerem so ne le rimljanski ostanki (od okostij do rimskih term), temveč tudi čisto pravi Park mamutov.

 

Otroci - predvsem tisti, ki obožujejo risanke Ledena doba - bodo zagotovo navdušeni nad v celoti ohranjenim okostjem mamutke Vike, ki še vedno leži v istem položaju, kot je umrla pred približno milijon leti. Na svetu so do danes našli okrog 20 okostij mamutov, toda to je edini, ki je razstavljen na identičen mestu kot so ga odkrili.

Preden se boste odpravili v Viminacijum obvezno preverite, če je že odprt avanturistični park oziroma kamp Viminacijum avantura, kjer bodo otroci lahko uživalu v adrenalinu kot v času starega Rima.

 

Po Donavi do trdnjave Golubac

Če želite doživeti zares nepozaben izlet in pogled na veličastno trdnjavo Golubac, se morate do nje odpraviti z ladjo po Donavi. Ko boste prešli najožji del Donave oziroma Đerdapsko ožino, se bo pred vami nenadoma prikazala trdnjava Golubac, ki predstavlja vhod v Železna vrata - eno največjih evropskih naravnih čudes.

 

Obstaja kar nekaj zgodb, zakaj se trdnjava imenuje po golobih, ki še danes posedajo po kupolah. Zanimivost trdnjave Golubac, ki je trenutno v obnovi in bo za obiskovalce v celoti odprta predvidoma spomladi 2019, je tudi to, da je trdnjava v najnižjem delu Donave poplavljena, vse odkar so zgradili hidroelektrarno Đerdap in se je nivo Donave dvignil.

 

 Lepenski vir - najstarejše urbano naselje v Evropi

Obvezno se morate ustaviti tudi v Lepenskem viru, kjer so pred Donavo uspeli rešiti ostanke najstarejšega urbanega naselja v Evropi, ki so na tem območju živeli pred približno 12.000 leti. V centru boste tako našli originalne ostanke, postavljene v prostor točno tako kot so bili originalno postavljeni nekoliko niže (kjer zdaj teče Donava) - z vsemi skrivnostnimi predmeti. Med njimi so tudi najstarejše kamnite monumentalne skulpture v Evropi, ki so predstavljale ribja božanstva.

 

Otroci si bodo lahko od blizu pogledali tudi primer slamnato-lesene hiše, v kakršnih so živeli ljudje v tisith časih, in tako sami ugotavljali, kako se s časom spreminja način življenja. Zagotovo jim bo zanimiva tudi razstava najdenih predmetov - od nožev in posod do okraskov. 

 

Čisto prava rimska cesarska palača

Če je tudi vaš otrok navdušen nad časom starega Rima (verjetno navdušenje deli z vami), ga morate obvezno odpeljati v Romuliano - poznoantično cesarsko palačo božanskega cesarja Gaja Valerija Galerija Maksimiljana, ki jo je Galerij zgradil v čast svoje matere Romule, po kateri jo je tudi poimenoval.

 

Kljub temu, da so ostali le ostanki palače, se boste ob sprehodu med njenimi 36 stolpovi, obzidjem in ostanki prostorov, ki pričajo o razkošju palače, počutili kot da ste vstopili v drug čas. Otroci se bodo lahko preizkusili v hologramskem potovanju po palači, preverili svoje poznavanje Rimljanov in se ob vnaprejšnji prijavi udeležili otroške delavnice, ki bo združila pretekli in sodobni čas (vključuje namreč pametne telefone).

 

Za več informacij o znamenitostih Srbije pobrskajte po tej strani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
5
V družbi preko dva milijona tulipanov
V parku Arboretum cveti več kot dva milijona tulipanov in to kar 350 različnih sort. Se dobimo pri najljubšem tulipanu!
4
Zdravstvena pomoč na počitnicah v tujini
Vsem, ki se odpravljate v tujino, bodo prav prišle naslednje informacije v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem, saj nikoli...
3
Slavnik 1028m
V jasnem opranem vremenu je iz Slavnika nepozaben pogled na Tržaški zaliv, še posebno če imamo srečo in izlet izvedemo t...
3



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
3 pravljični družinski izleti
V članku preverite, kako so videti prekmurske rusalke, kje na Dolenjskem živi povodni mož in kateri mlinar si je na vrat...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?