|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Geometrično središče Slovenije (Geoss) je težiščna točka države, če si jo predstavljamo kot geometrijski lik. Zemljepisne koordinate Geossa so 46° 07' 11,8" S in 14° 48' 55,2" V na območju Spodnje Slivne pri Vačah v občini Litija.

image
/51


"Slovenka - Slovenec - kjerkoli si:

– tu je tvoj temelj, osnova,

– od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,

– tu je tvoje središče,

– od tu je tvoja energija, potenca,

– tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva.«

 

Obeležje GEOSS je bilo postavljeno 1982 in na njem so vklesani verzi Zdravljice, ki je postala naša državna himna, skupaj z lipo in drogom, na katerem plapola slovenska zastava. Že leta 1989 so se v središču zbrali slovenski župani in zapisali, da hočejo živeti in gospodariti na svoji zemlji. Ob deseti obletnici slovenske države in dvajsetletnici GEOSS-a pa so nastali še verzi, ki jih je zapisal eden najbolj odgovornih ljudi za ustanovitev GEOSS-a, Peter Svetik: »Pomisli v Geossu, postoj: je naš, je moj in tvoj simbol za naš obstoj – razvoj, za našo srečo, mir, spokoj!«

 

V neposredni bližini GEOSS je spomenik rodoljubu osamosvojitvene vojne za Slovenijo, ki je bil postavljen leta 2003 na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Sestavljen je iz okrasnih kamnov, kakršni so na območjih, kjer živi slovenski narod. Med kamni so zlasti apnenci, breče in magmatske kamnine s Pohorja. Na sprednji strani spomenika je bronasta plošča (zasnoval jo je Zvonimir Kolenc), na kateri je upodobljen konjenik z vaške situle. Ta konjenik se loči od ostalih konjenikov po tem, da ni oborožen in je nosilec miru. Na bronastem reliefu so poleg konjenika tudi ptice, ki so že od nekdaj znak svobode in miru.

 

Vaško situlo je leta 1882 odkril domačin Janez Grilci iz Klenika, na ledini. Hrani jo Narodni muzej Slovenije. Je najpomembnejša izmed štirih Situl najdenih v Vačah. Ena izmed njih je okrašena le z enim figuralnim pasom medtem, ko sta drugi dve brez okrasa. Vaška situla je najstarejši venetski simbol. Izhaja iz obdobja med 6. in 5. stoletjem pred našim štetjem Najdena je bila v bližini Geometričnega središča Slovenije. Situle so bronasta vedra, ki so jih uporabljali pri slavnostih v venetski družbi. Iz njih so stregli pijačo.

 

Zanimivost: Poleg vaše slike je na osebni izkaznici narisan obod vaške situle. Če izkaznico obrnete, je na sredini zeleni konjenik iz situle. Pa tudi zadnji slovenski potni list je poln figur iz vaške situle.

 

S številnimi kulturnimi in spominskimi prireditvami in čedalje večjim obiskom postaja GEOSS kulturno osišče naše narodne identitete.

 

V eni od hiš na Vačah, ki danes nosi hišno število 10, je sedaj Dom GEOSS. V hiši so naslednje zbirke: arheološka, geološka, predstavitev pomembnih Slovencev, rojenih na Vačah in okolici, ter dokumentacija projekta. Ogled muzeja je mogoč po predhodnem dogovoru z Društvom GEOSS.

 

 Vsak Slovenec vsaj enkrat na Triglav, večkrat na GEOSS!

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Zasavje

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
7
11 idej, v katere muzeje z otrokom
Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih...
6
Hrastnik
Hrastnik leži v eni izmed prečnih dolin v Posavskem hribovju, 63 kilometrov vzhodneje od Ljubljane. Ozemlje občine meri ...
4
Highlander Adventure - mini Camina po slov...
V Slovenijo premierno prihaja pohodniška oziroma treking prireditev Highlander Adventure!
4



3 pravljični družinski izleti
V članku preverite, kako so videti prekmurske rusalke, kje na Dolenjskem živi povodni mož in kateri mlinar si je na vrat...
Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?