|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starševske skrbi: Kaj bo otrok počel v vrtcu, če še ne hodi?

Ema Rotar, 11.8.2023
Veliko otrok gre prvič v vrtec že pri 11 mesecih. Takrat nekateri še ne hodijo, ampak se še kobacajo, plazijo, zato je mame strah, kako bodo delovali v skupini, kjer so otroci, kjer so otroci, ki že hodijo. A ta strah je odveč.

image
Strah glede tega, kako bo otrok, ki ne hodi deloval v vrtcu je popolnoma odveč. Vzgojiteljice se s takšnimi otroki odlično znajdejo in niso za čisto nič prikrajšani. (Freepik.com)
/11


Večina otrok, ki nimajo težav v gibalnem razvoju običajno shodi med 11. in 18. mesecem starosti. Nekateri otroci shodijo prej, drugi kasneje in s tem ni nič narobe, če ni kakšni drugih zdravstvenih težav.


Po izteku porodniškega dopusta, ko morajo mame nazaj v službo, gredo otroci običajno v varstvo v vrtec oziroma jasli. Nekateri malčki pri enem letu, ko se mamicam po navadi izteče porodniški dopust še ne hodijo, ampak se plazijo in kobacajo, zato je mame strah, kako bo z njimi v vrtcu, med večjo skupino otrok, ki že hodijo. Pomoč potrebujejo tudi pri drugih stvareh, kot je oblačenje, umivanje, hranjenje. Kaj bo otrok, ki ni dovolj samostojen sploh lahko počel v vrtcu? Mu bodo vzgojiteljice, pri vseh otrocih, ki jih imajo v skupini, sploh lahko pomagale? Kako bodo šli ven? Ti strahovi so popolnoma odveč, vzgojiteljice se s takšnimi otroki odlično znajdejo in niso za čisto nič prikrajšani.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj moj otrok še ne hodi?

 

Po spoznavnem sestanku z vzgojiteljicami vam bo lažje

Za novosprejete otroke je še pred vstopom v vrtec vedno organiziran spoznavni roditeljski sestanek, na katerem se vam bodo predstavile vzgojiteljice vašega otroka in vam dale prve informacije o delovanju vrtca, o dnevni rutini, prehrani. Vzgojiteljice skušajo tudi z individualnimi pogovori s starši pridobiti čim več informacij o otroku, ki ga bodo sprejele v skupino. Vsekakor je ta sestanek prva priložnost, da vprašate kar vas zanima. 

Temu sledi še uvajalno obdobje, v katerem boste starši lahko prisotni z otrokom v skupini in boste tako na lastne oči videli, kako izgleda dan v vrtcu, vaš otrok pa se bo lažje privadil na to veliko spremembo.

 

Zaupajte vzgojiteljicam

Pomembno je, da zaupate vzgojiteljicam, saj vedo kaj delajo. Imajo veliko znanja o tem, kaj zmorejo različno stari otroci, dobro vedo, kje bodo morale 11-mesečniku priskočiti na pomoč in imajo izkušnje, kakšne dejavnosti so primeren za tako majhnega otroka in katere igrače ga bodo najbolj pritegnile.

 

Lahko ste brez skrbi, saj bodo vzgojiteljice otroku, ki se še ne zmore samostojno hraniti, obleči in umiti, pomagale in ga navajale, da bo korak po korak osvojil tudi te stvari. Nenazadnje so v skupini običajno tudi otroci, ki vse to že zmorejo in so mlajšemu otroku zgled, da poskusi še sam in mu čez čas tudi uspe.

 

PREBERITE TUDI: Dojenje in uvajanje v vrtec

  

Kako bodo lahko šli ven?

Bodo zaradi tega, ker so v skupini malčki, ki še ne hodijo, ves čas v igralnici? Seveda ne. Vrtčevske igralnice imajo večinoma atrije čisto zraven in zato ni nobenih težav, da otroci, ki se še kobacajo ne bi mogli ven.

V jaslih imajo prav zaradi tega razloga pogosto na voljo kakšen voziček ali dva, s pomočjo katerega lahko otroke, ki ne hodijo odpeljejo na sprehod z ostalimi otroki. Če takšnega vozička pri vas nimajo, pa se lahko poskusite dogovoriti, da jim ga posodite in s tem olajšate vzgojiteljicam sprehode po soncu.

 

Naj vam ne bo nerodno vprašati

Začetek vrtca je novost za vašega malčka, pa tudi za vas, če s tem še nimate izkušenj, zato se ne bojte zastaviti katerokoli vprašanje. Pogovarjajte se starši, katerih otroci že obiskujejo vrtec, zaupajte svoje strahove, dileme, vprašanja vzgojiteljicam, ki vam bodo znale svetovati in vas pomiriti.

 

VIR: Štajerski Tednik

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
6
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
5
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




Želje
buči

Kaj si trenutno najbolj želiš?

Zdravja, sreče, ljubezni. (69%)

Denarja, finančne brezskrbnosti, konca recesije. (14%)

Snega. (6%)

Dopusta in brezskrbnosti. (5%)

Tišine. (3%)

Nore žurke. (2%)


Število vseh glasov: 293

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!