|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj storim, ko me zanaša na zasneženem cestišču?

M. T., 10.2.2024
Najpogostejši vzrok zakaj pozimi prihaja do več, predvsem manjših, nesreč z avtomobilom, so nepravilne reakcije voznikov na poledenelem cestišču oziroma zasneženi cesti. Da do tega ne bi prihajalo, smo zbrali nekaj nasvetov za varno zimsko vožnjo.

image
Kaj storim, ko me zanaša na zasneženem cestišču? (Foto: Freepik.com)
/11




Pozimi so razmere na cesti pogosto precej drugačne kot običajno in vozniki jih nismo ravno navajeni, zato pogosto prihaja do manjših, pa tudi hujših trkov. S spodnjimi nasveti vam želimo pomagati, da boste znali ustrezno reagrati, če se boste znašli v podobi situaciji.


Ko se peljemo po zasneženem ali poledenelem cestišču, zavijamo ali zaviramo je zelo pomembno, da vedno obdržimo oprijem s cestiščem in preprečimo zdrsovanje pnevmatik.

- Pred ovinkom prilagodimo hitrost, da se bomo izognili odstopanju od smeri vožnje, določene z volanskim obročem (podkrmiljenost ali nadkrmiljenost). Hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča. 

- Izogibajmo se sunkovitim premikom, s čimer bomo zmanjšali nevarnost zdrsa.  

- Na zavore pritiskajmo enakomerno. Po potrebi lahko zaviramo postopoma z več manjšimi pritiski na stopalke. Če ima vaše vozilo zavore ABS, se boste ustavili brez drsenja.

- Povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami. Dodatna razdalja nam bo zagotovila dovolj časa, da se varno zaustavimo.

- Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje. Zelo pomembna je tudi izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsevanje pogonskih koles in zanašanje vozila.

- Posebej bodimo bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica. Bodite pozorni na mostove in nadvoze. Led se na teh površinah običajno pojavlja bolj pogosto, zato ustrezno prilagodite vožnjo.


Kako ravnati, če obtičite v ledu ali snegu?

Kolesa avtomobila naj se ne vrtijo z veliko hitrostjo na mestu. Odstranite sneg okrog pnevmatik in narahlo zazibajte svoj avtomobil naprej in nazaj.


Kako ravnati, če vas zanaša na zunanjo stran ovinka?

Če avtomobil v ovinku ne zavija toliko, kot želite (oziroma kot bi pričakovali glede na zasuk volana), so prednje pnevmatike najverjetneje izgubile oprijem. Ne obračajte volana še bolj in ne pritiskajte z vso silo na zavore, ker bi s tem vse skupaj še poslabšali. Ravnajte v skladu z naslednjimi navodili. Odmaknite nogo od pedalov za plin in za zaviranje. Del sile teže se bo zdaj prenesel na prednja kolesa. Previdno zmanjšajte kot, za katerega je zasukan volan. Verjetno boste na ta način lahko mirno usmerili svoj avtomobil nazaj v želeno smer.


Kako ravnati, če vas zanaša na notranjo stran ovinka?

Ko vaš avtomobil zavija v ovinku bolj ostro, kot želite, so oprijem izgubile zadnje pnevmatike. Ravnajte v skladu s spodnjimi navodili, zraven pa pozorno opazujte, kako se vaš avtomobil odziva. Narahlo pospešite. Del sile teže vašega avtomobila se bo prenesel na zadnja kolesa. Hkrati obrnite volan v tisto smer, v katero drsi zadnji del avtomobila. Glejte v tisto smer, v katero želite spraviti tudi gibanje avtomobila. To vam bo omogočilo, da boste pripravljeni ustrezno spremeniti smer gibanja avtomobila, takoj ko se bo začel odzivati na vaše usmerjanje.


Malce več pozornosti in previdnosti, vas bo zagotovo rešilo marsikatere nevšečnosti tudi na cesti pozimi. RPedvsem pa je pomembno, da se na cesto odpravimo umirjeni in preudarni vozniki, saj so v zimskih razmerah še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
3
Sečoveljske soline
»Mami, zakaj je morje slano?« me vpraša naša petletnica. »Zato, ker čudežni mlinček na morskem dnu nenehno melje sol.«, ...
3
Rotovnikova jama
Si predstavljate imeti čudovito kraško jamo kar pod svojo hišo? Ne? Verjamem. Toda med potepanjem po Savinjskem koncu, ...
3
Planina nad Vrhniko
Za mestom Vrhnika se na obrobju Ljubljanskega barja dviga z gozdom poraslo hribovje Planina, vedno bolj priljubljena izl...
3



Mobilna aplikacija za načrtovanje izletov
photo
Prebivalcem in obiskovalcem Slovenske Istre in Srca Slovenije je na voljo mobilna aplikacija e-Turist. Ta uporabniku na ...
Izposoja smuči ob slovenskih smučiščih
Januarja letos so MIPORjevci obiskali šest slovenskih smučišč in si sedemkrat sposodili smuči, palice, smučarske čevlje ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?