|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako najti dobro varstvo otrok?

Uredništvo Ringaraja.net, 30.3.2021
Obdobje starševstva za mamo in očeta pomeni medsebojno usklajevanje in pomoč pri skrbi in varstvu otrok. Ampak starši morajo tudi v službo in imajo različne obveznosti. Kdo bo skrbel takrat za otroke? Babi, teta, soseda? Varuška?

image
Kako najti pravo varuško?
/11


Namesto vas smo preverili odgovore na najpogostejša vprašanja - kako se lotiti iskanja varstva, koliko to stane, kako zaupati varuškam in še več.

 

Kako se lotiti iskanja varstva za otroka?

Včasih mame potrebujemo pomoč pri dopoldanski negi, hranjenju in uspavanju dojenčka, včasih popoldan za prevzem iz vrtca in aktivno varstvo do prihoda staršev iz službe, včasih pa kar celodnevno varstvo, ker otrok ostane brez mesta v vrtcu ali ker otroka ne želijo vpisati v vrtec. Ne glede na to, kdaj potrebujete varstvo za otroka, kmalu pomoč sorodnikov in prijateljev ni več dovolj. Takrat vam na pomoč lahko priskoči varuška.

Iskanje primernega varstva se lahko začne, ko veste, kdaj varstvo potrebujete in koliko denarja ste zanj pripravljeni odšteti. Nato oddate oglas za varstvo otrok in elegantno pričakajte sporočila razpoložljivih varušk.

 

Koliko povprečno stane varstvo otrok?

Cene občasnega varstva se v povprečju gibljejo med 6€ in 8€ na uro za 1 otroka. Višina plačila je stvar dogovora med varuško in starši, saj cene varstva v Sloveniji niso regulirane, zato jih določa trg.

Pri varstvu, ki poteka dnevno, prevladujejo mesečne postavke in ne urne. Cena stalnega varstva, ki poteka cel dan do 9 ur v skupini do 6 otrok, znaša v povprečju 400€ na mesec. Cena stalnega dnevnega varstva 1 otroka je višja od 400€, nekje med 30% in 50%, ker gre za individualno varstvo v trajanju med 8-9 ur. Cena delnega dnevnega varstva, na primer 3x tedensko po 8-9 ur, znaša okoli 300€/mesec.

 

Kako zaupati varuškam, da so dovolj usposobljene za varstvo otrok?

Varuška svojo usposobljenost lahko izkaže na različne načine. Z izobrazbo, izkušnjami, priporočili pa tudi s pogovorom in delom v praksi. Smiselno se je dogovoriti za preizkus.

Varuške, pravzaprav varuhinje, ki izvajajo dejavnost predšolske vzgoje (t.i. dnevno varstvo otrok) v skupini do 6 otrok, morajo izpolnjevati tudi izobrazbene pogoje za vpis v razvid na pristojnem ministrstvu MIZŠ. Na vhodu v prostore mora biti na vidnem mestu potrdilo, namenjeno staršem pa tudi inšpektorjem. Podobno je pri zasebnih vrtcih.

Tudi varuške, ki nudijo občasno varstvo v Sloveniji, morajo imeti urejeno dejavnost in izdajo staršem račun za varstvo. Starši lahko sklenejo tudi podjemno pogodbo z varuško, če dejavnosti še nima urejene.

 

Kako je z varstvom, ko gre za več otrok?

Varstvo več otrok je bolj zahtevno, kot varstvo enega otroka, zato je smiselno z varuško doreči sprejemljivo plačilo, kadar gre za varstvo dvojčkov, bratov in sester.

 

Kako sploh vse skupaj poteka? Gre za kakšno uvajanje, spoznavanje itd.?

Če iščete varstvo otrok na internetu, oddajte oglas in pričakajte sporočila varušk. Prva selekcija je že sama vsebina prijave v sporočilu. Preverite profil varuške in tam je podatek, kako ima urejeno dejavnost.

Preverite tudi ali ima varuška čas za tisti del dneva, ko potrebujete varstvo oziroma za obdobje, ko potrebujete varstvo. Potem opravite izbor, odgovorite na sporočila, izmenjajte telefon z izbranimi in jih pokličite ter raziščite možnosti za varstvo.

 

kako najti dobro varuško

Preverite profil varuške in tam je podatek, kako ima urejeno dejavnost. 

 

Za varstvo v skupini otrok se dogovorite za ogled prostorov in srečanje z varuhinjo. Povprašajte o poteku uvajanja otroka v varstvo. Način in obseg uvajanja otroka v varstvo je podobno uvajanju v vrtec. Mnogokrat je uvajanje manj boleče za otroka in starša, ko ga pripelje oče.

Z varuško za individualno varstvo se dogovorite za kratek preizkus in spoznavanje z varuško. Za dodatna vprašanja pri iskanju in mnenje glede varušk in se obrnite na varstvo.net.

Ko se dogovarjate za varstvo otroka pri vas na domu, dorečite naloge varuške, hišna pravila in z varuško izmenjate pričakovanja. Zapišite si oporne točke, da česa ne pozabite. Uskladite družinski proračun za varstvo otroka skozi čas tudi z možem.

Dorečite z varuško pričetek dela, urnik varstva po uvajanju, glavne naloge, plačilo, vaš odhod na dopust, pravila fotografiranja in objav na družbenih omrežjih, odpovedni rok (predvsem če si varuška išče zaposlitev, ali se boste preselili). Najbolj pomembno je ujemanje in spoštovanje dogovorov.

Varuške na razgovor oziroma prvo srečanje lahko prinesejo pretekla priporočila. Naj vam pokažejo tudi osebni dokument, da boste vedeli, da gre res za pravo osebo. Vsaka normalna oseba bo to sprejela z razumevanjem. Varuška lahko naroči tudi potrdilo o nekaznovanosti iz evidenc Ministrstva za pravosodje.

 

Ali so sedaj z ukrepi epidemije kakšne razlike pri varstvu (imajo npr. varuške maske)?

Za varstvo otrok se dogovorite le, če ste zdravi. Uporabljajte zaščitno masko in sledite aktualnim priporočilom NIJZ pri vzdrževanju higiene in razdalje ob prvem srečanju. Varuške, ki nudijo individualno varstvo otrok na domu naj omejijo varstvo na 1 družino. S tem bo možnost prenosa virusa manjša.

Ohranja se umivanje rok z milom ob prihodu in odhodu, ob previjanju, pred in po hranjenju otroka. V času epidemije je smiselno prvo srečanje na prostem ali z razdaljo in masko. Torej ob spoznavnem srečanju ali ogledu prostorov naj se varuška in družina ravnata po protokolu, kot da so oboji kužni.

Z ukrepi epidemije varuhinje za skupinsko varstvo opravljajo tedensko testiranje. Starši poskrbite za ažurno medsebojno obveščanje v primeru, ko pride kaj vmes in iskrenost, ko kdo zboli. Več podrobnosti najdete v pogostih vprašanjih na Varstvo Net

 

Ali lahko varuška pomaga tudi pri domačih opravilih (npr. pospravi stanovanje, gre v trgovino)?

Lahko ponudi pomoč, če se tako dogovorite, ni pa to sprejemljivo za vsako varuško. Večinoma se varuške posvečajo otrokom in pospravijo za seboj in otroki (čist pult, pospravljene igrače). Dobro je, da tovrstna opravila dorečete na začetku. V času epidemije naj hrano iz trgovine raje priskrbijo starši.

 

PREBERITE TUDI: Starševski dopust

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
6
Dan šole
OŠ Savsko naselje, 3. a PB, Blanka Peršin
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
4



Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?