|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako svetijo kresničke

www.akropola.org, 26.5.2011
Nekateri jim šaljivo pravijo "komarji z lučko". V poletni noči pogosto razsvetljujejo travnike in pričarajo naravnost pravljično vzdušje!

image
/11



 

Že veste, o kom ali čem teče beseda? Če si jih ogledamo pobliže, vidimo, da to pravzaprav niso niti komarji in niti ne prenašajo lučke naokoli. No, pa naj vam izdamo – gre za kresničke!

 

Kaj so pravzaprav te "lučke"?

Svetloba, ki jo oddajajo kresničke, nastane tako, da se kemijska energija pretvarja v svetlobno. Pri tem pojavu, imenovanem bioluminiscenca, gre za to, da snov luciferin reagira s kisikom v prisotnosti encima luciferaze. Poimenovanji luciferni in luciferaza izvirata iz latinske besede lucifer, ki pomeni "prinašalec luči".

 

Znanstveniki še niso dognali, kaj sproža sproščanje svetlobe in kako kresničke nadzorujejo, kdaj bodo svetile in kdaj ne. Poleg tega je bioluminiscenco težko preučevati tudi zato, ker številne živali prenehajo svetiti, potem ko jih ujamejo.

 

Neverjeten izkoristek

Bioluminiscenca je zelo učinkovit proces, pri katerem se kar 90 % energije pretvori v svetlobo, imenovano tudi hladna svetloba. Samo za primerjavo – pri navadni žarnici večina električne energije pretvori v toploto in le med 5 in 15 % v svetlobo! Vsako segreto telo namreč oddaja energijo in če je njegova temperatura dovolj visoka, se del te oddane energije pretvori v svetlobo. Danes kompleksnen proces bioluminiscence še vedno ni v popolnosti pojasnjen in znanstvenike spravlja v nemajhno zadrego.

 

Ali svetijo samo kresničke?

Čeprav je kresnička morda "glavna zvezda" bioluminiscence, pa še zdaleč ni edina svetleča se živalska vrsta. Bioluminiscentne živalske vrste so namreč prisotne na celi zemeljski obli. Na kopnem svetlobo oddajajo različne vrste stonog, črvov, bakterij in tudi nekatere gobe. Vendar je bioluminiscenca najpogostejša v morju, kjer jo lahko zasledimo pri nekaterih rakih, ribah, sipah, planktonskih vrstah itd. Znanstveniki ocenjujejo, da je kar 95 % odstotkov živali, ki živijo več kot 4000 metrov pod morsko gladino, bioluminiscentnih.

 

Čemu bioluminiscenca?

Po eni od interpretaciji naj bi bioluminiscenca določenih živalskih vrst igrala pomembno vlogo pri razmnoževanju. Nekatere vrste bioluminiscentnega planktona po nekaterih teorijah svetijo zato, da bi privabile ribe. Kajti v trebuhu ribe, ki jih požre, se takšen plankton hitreje razmnožuje.

 

Nekatere sipe in majhni rakci po mnenju nekaterih raziskovalcev svetijo zato, da se ubranijo pred napadalci na enak način kot sipa, ki v tem primeru uporablja črnilo. Bioluminiscentni rakci in sipe torej spustijo oblak svetlobe, ki zbega ali odvrne plenilca, tako da se mu lahko varno izmuznejo.

 

To so le nekatere od možnih predpostavk za bioluminiscenco, vendar dokončen odgovor za znanstvenike še naprej ostaja uganka.

 

Veliko je še nepojasnjenega v povezavi s temi nenavadnimi svetlečimi se bitjeci – kresničkami in zdi se, da bo pot raziskav še dolga.

Mi za to verjetno nimamo časa, toda nič nam ne preprečuje, da se neke poletne noči ne bi odpravili na kakšen travnik ali jaso …

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bi eko?
Bi eko zabojček eko sadja in zelenjave na vaš dom? Seveda! Kako?
3
Vrečka na Vrečko
Zbiranje plastičnih plastičnih vrečk in lončkov že poteka v posebej za to namenjenih koših po ljubljanskih vrtcih, šola...
3
O zaključku akcije: Zapri vodo, uporabi lo...
TV voditeljica Ana Bešter in pevka Nuška Drašček sta leto 2011 začeli kot ambasadorki osveščevalne akcije »Zapri vodo, u...
3
Vetrovi na visoki višini obetajo pokritje ...
Vetrovi na visoki višini imajo dovolj energije za dolgoročno oskrbovanje celega sveta. Toda težje jo je izkoristiti. Kak...
3



Priročnik nevarne kemikalije v našem življ...
Društvo ECHo je pripravilo priročnik za gospodinjstva z naslovom »Nevarne kemikalije v našem življenju in kako se jim iz...
Staro steklo – dragocena surovina
photo
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?