|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klepet: Svetovni dan voda in Škrat Vodo

Uredništvo Ringaraja.net, 20.3.2012
Svetovni dan voda, obeležujemo od leta 1993. Poznaš svoj vodni odtis? Kaj ti pomeni voda? Ali tekma za vodo narašča? Ali veš koliko ljudi nima dostopa do čiste pitne vode? Voda je življenje. O vodi smo na svetovni dan vode klepetali s Škratom Vodom.

image
/61


 

Vsako leto Svetovni dan vode osvetljuje pomen sladke vode z različnih gledišč. Osrednja tema letošnjega Svetovnega dne vode je Voda in zanesljiva preskrba s hrano.

 

 

O vodi smo na svetovni dan vode klepetali s Škratom Vodom.

 

  • Škrat Vodo živeli, odlično zgledaš za svoja leta, najbrž je nekaj v vodi, ki jo piješ?

    Živeli Eko Vila. Hvala, vedno bom mladosten, saj preživim večino časa v naravi med drevesi, na mahu in ob čisti vodi. V vodi pa je skoraj vse :).


  • Povej nam kaj o sebi, kje vse te lahko najdemo, vidimo, opazimo? Vem, da o tem zelo rad pripoveduješ.

    Doma sem v naravi in med vami. Rad sem ob vodi, tam ob Triglavskih jezerih, zdencih in potokih ter rekah, na obisk pa pridem tudi v šole, vrtce in še kam kjer bi radi poslušali zgodbo o kraljici vodi in poslušali različne zvoke, ki jih voda shranjuje. Znajdem pa se tudi na fejstbuku kot mu rečem, ter pri stricu Guglu, kjer so mi zgradili internetno stran.


  • Imaš morda kakšen svoj skriti kotiček v naravi, kamor rad zahajaš in nabiraš dobro energijo, ki jo širiš med vse nas?

    Kotičke v naravi rad pokažem, saj se v moji družbi znajdete sami takšni, ki vam z lahkoto zaupam. Nekaj kotičkov pa je tudi takih, kjer sem rad sam, tam sedem ob vodo, opazujem jelena, ki pride pit, ležem na mah, ta me napolni kot srne, ki pridejo sem počivati. Poslušam žuborenje, med krošnje pa rado posije sonce, ki prebudi lepotico z belimi pikami.


  • Tvoja nalepka za na steklenico vode je nekaj posebnega? Daj povej nam kaj o njej? Kje jo lahko dobimo za na naše steklenice?

    Prijatelj Emoto Masaru, je s prijatelji ustvaril fotografije kristalov, ki jih vidite v mojih očeh in za hrbtom. Napisal je knjigi Sporočilo vode in Sporočilo vode in vesolja, ki ju imam najraje, vselej sta z mano naokoli. iz njiju pa potem veselo kažem te fotografije, ki imajo zelo dobre podnapise.

    Poglejte in poslušajte. Ta gospod iz Japonske in njegovi prijatelji so steklenicam vode skozi noč dajali prek zvočnikov poslušati različne zvoke, pesmi, balade, besede, skladbe in podobno. Iz zvočnikov so predvajali preko 5000 različnih zvokov, vsaki steklenici so nato zjutraj vzeli ven eno kapljico, jo hitro in v pol sekunde zamrznili v posebni hladilni skrinji in jo takoj postavili pod mikroskop. Ta naprava ima tam kjer ponavadi nastavimo oko, pritrjen fotoaparat, s katerim poslikajo vse kar se znajde pod lupo. Naredil so čudovite fotografije kristalov, ki so podobni snežinkam, te so nato merili, opazovali in jih primerjali. Najbolj posebna, lepa, spevna in močna med vsemi je snežinka oz. kristal kapljice vode ki je 12 ur skozi celo noč poslušala dve besedi in to sta »ljubezen in hvaležnost«.
    Prav ta kristal sije tudi iz mojih oči in mi pravi najlepše ozadje na nalepki. Ko nalepko oz. mene, ki sem že tako poln energije, modrosti narave, hvaležnosti, sreče in ljubezni nalepite na steklenico, se zgodi podobno kot takrat, ko v temni sobi z prelepimi slikami prižgete luč. Naenkrat postane svetlo in zagledamo prelepe slike, ki nas napolnijo z veseljem. Enako se zgodi z vodo, ki jo je osvetlila nalepka. V nekaj minutah postane boljša, okusnejša in z več veselja.


  • Kaj pa na obisk v vrtec in šolo prideš, če te povabimo?

    Pridem!


    Mladi ste mi všeč, ker se vas kaj prime, starejši pa so mnogi kot stare trte, poslušajo pa ne slišijo te enostavne znanosti in domačnosti o vodi. V vrtcih in šolah skupaj kaj zapojemo, zaigramo na glasbila, ki jih prineseva s prijateljem, pogovorimo se kako naprej, potem vodo naredimo, tisto iz pipe pa prebudimo, po delavnici pa z vzgojiteljicami otroci pobarvajo še kristal.

 

  • Koliko vode na dan spiješ?

    Liter pa pol pozimi in v jesen. Ko je bolj mrzlo jo pogrejem, še prej ji rečem da jo mam rad in se ji zahvalim. V vodi kuham različne rože, čaje, z njo pa naredim tudi omako. Vodo dam v testo za kruh in z njo zalijem. Poleti se rad spotim, takrat spijem več, pa ne mrzle ampak tiste ki je bila na soncu. Vedno pijem toplo, najraje pa zjutraj in potem velikokrat po požirkih skozi ves dan. Se hitro navadimo.


  • Kako si pripraviš vodo?

    Vam bom kar naštel kaj vse počnem.


    Najbolj enostavno je, ko jo pijem iz izvira, mmm je sladka in polnega okusa. Ko sem naokrog po mestih pa vodo postavljam na sonce, jo dam v steklenico na kateri piše kaj lepega ali pa uporabim kar to z nalepko, vodi kaj zapojem skozi odprtino ali pa zaigram na glasbilo. Velikokrat odprem steklenico in vanjo zatrobim skozi školjko, ta je dobra. Položim jo na prelepe fotografije, imam tudi mobilni telefon, ki ga vedno umaknem v drugo sobo. Ob večerih pa jo velikokrat nalijem v pojočo posodo, da bi se okopala v zvoku.

    Prijatelj Viktor iz Avstrije pravi, da je za nas najboljša zrela voda, to je voda, ki samo pride iz zemlje in kamnov, to so zdenci in potoki. Saj zato pa v gorah in v hribih ljudje živijo tako dolgo in zdravo. Tako vodo imamo najraje, če pa se potikam naokoli, potem zanjo dobro poskrbimo, recimo; to je kot s kužkom ki z nami potepa. 

 

  • Ali veš, da sem nekje prebrala, da ko vodo zavreš na 90 stopinj Celzija se v njej uničijo vse dobre informacije, ki jih voda nosi? Kako naj si potem skuhamo dober vroč čaj, ki je skoraj sama voda?

    Dobro vprašanje.


    Odgovorim: »Tako da verjamem in zaupam, da je to zame najboljši čaj na Zemlji«.

 

  • Ta voda je pa res zanimiva. Mene vedno znova in znova navdušuje. Katere značilnosti in lastnosti te čudovite tekočine pa tebe najbolj navdušujejo? Kaj v vodi ti je posebno, edinstveno, zanimivo?

    Voda je edina, ki je lahko tekoča, plinasta kot oblak na nebu ali pa trdna v ledu. Ta je čisto posebna.

    O še malo pa bo iz mene začela govoriti voda.
    Eeevvooo že gre…
    Voda sem vsepovsod, kjer je življenje.

    Najdeš me v semenu, v zeml
    ji, med kamni, v žilah me teče vsaj 90 odstotkov, v možganih pa preko 80%, na zemlji več 70%, mmm jagode, če me narediš najboljšo in jih zaliješ, bodo tudi jagode čudovite.
     

    Daj mi vodo, da bom še dolgo zdravi in veseli Vodo. Ta je pa dobra.
    Juhu voda sem za vse prijateljica.

 

  • Ali znaš plavati? Kaj pa umivaš se rad? Katera pa je tvoja najljubša žival? A si zaljubljen? Kaj pa šport, a kaj vadiš to vodo v sebi? Igraš kakšen inštrument? Zakaj se ti tako lesketajo oči? Ali potuješ kdaj z mavrico? Vidim, da si kar bosopet, a tudi pozimi? Zakaj pa je dobro hodit bos?

    Zelo rad plavam, tu se ne moremo poškodovati.

    Umivam se dobro.

    Najljubša žival je jelen, ker je zelo pameten in mi pokaže dobra mesta v gozdu.

    Zaljubljen sem neprestano v vodo.

    Veliko se gibam, rad se igram, hodim in valjam po tleh.

    Piham na školjko in udarjam po pojoči posodi s prijateljem skup pa mi vse steče.

    Moje oči se lesketajo, ker se je vame naselila sreča in veselje.

    Mavrico gledam vedno kadar je možno, potujem pa v mislih. Mavrica je zdravilen film.

    Ko so meseci brez črke R hodim bos, želim hoditi po zemlji in ne po gumi. To je zdravo, ker smo skupaj z zemljo kot dva magnetka. Ljudje smo kot drevesa, naše noge pa kot korenine.

 

  • Kaj pa, če te vprašam od kod pride voda k nam na zemljo? To, da kroži vem, ampak od kod je prišla prva kaplja vode na naš planet, ki je poln vode in brez vode ne bi bilo življenja?

    Vode je veliko v vesolju. Ona kar potuje. Če mi ne verjamete, vam povem, da so to celo iz ameriške Nase potrdili. Voda res potuje
    .


  • Si kdaj žalosten, ko vidiš kaj vse ljudje spuščajo v reke, jezera in morja? Jaz vedno pravim, kar poliješ, to piješ…

    Kar praviš je res, žalosten pa nisem ker veselje pozdravi vse. Takrat, ko bi nekdo, ki me ne pozna rekel, da žalostno zgledam, potem je to samo dež, tako kot na zemlji, ko zakrije Sonce.


    Poletje, jesen, zima, pomlad, sonce, dež, sneg, trobentice…… Vse je kroženje ;)


  • Poznam veliko otrok, ki ti rišejo in pišejo in pesmice pesnijo. Saj vem, da sem zelooo zvedave sorte, ampak me res zanima, kaj imaš za ¨vodo¨, da iz tega ustvariš?

    Iz tega napravim knjigo z naslovom "Škrat vodo in vsi o Vodi" ! V njej boste podpisani , če želite.

 

  • Katera je tvoja naj naj naj pesmica?

    Všeč mi je tista, enkrat je bil en majhen škrat in tista, ki jo poje žuborenje vode v zvokih narave.

 

  • Povej nam še kaj lepega, kaj takega, da se bomo na to spomnili vsak dan, da bo voda v nas vesela.

    Stric Strah je šel za vedno spati.

 

 

S Škratom Vodom je klepetala Eko Vila

 


Zanimive naloge o Škratu Vodu naješ tudi v Ringarajinih Iskricah.

Škratovo Vodno kraljestvo si oglej na povezavi www.skratvodo.si

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Antimon v embalirani vodi
Pitje vode je bilo še do nedavnega omejeno na uživanje vode iz vodovoda, ki je v večini Slovenije odlične kakovosti. Sku...
4
Nakup akvarijskih in terarijskih živali
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...
4
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
3
Fotovoltaika - najsodobnejši elektroenerge...
Sončna fotovoltaična energija bo do leta 2020 postala električne energije, ugotavlja Združenje evropske fotovoltaične in...
3



Klepet: Anže Čokl
photo
Anže Čokl, direktor Bohinj Park EKO Hotela in MPM Engineeringa, ima kljub mladosti za seboj že celo vrsto uspešnih proje...
Klepet: Vesna Majes Klančičar
photo
Klepetali smo z Vesno Majes Klančičar, ki že vrsto let ustvarja izdelke iz gline. Iz ljubezni in neskončne domišljije na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?