|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kontracepcijska tabletka: 60 let od prve uporabe

M. T., 28.9.2020
Pred šestimi desetletji je ameriško farmacevtsko podjetje izdelalo prvo kontracepcijsko tabletko, ki je ženskam prvič v zgodovini omogočila možnost, da zanesljivo preprečijo nosečnost. Število nenačrtovanih nosečnosti pa je še vedno visoko.

image
26. september je dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih. (FOTO: Bayer)
/11


Pogled v zgodovino te čudežne tabletke

Prvo tabletko za preprečevanje neželene nosečnosti so izdelali v ZDA pred več kot 60 leti in jo poimenovali Enovid® (ameriška Agencija za hrano in zdravila – FDA je njeno uporabo odobrila že leta 1960). 

Leto pozneje, leta 1961 so jo začele uporabljati ženske v Združenem kraljestvu in Kanadi, v Združenih državah pa šele leta 1972.

 

PREBERITE TUDI: Jutranja tabletka: izhod v sili


V Evropi je bilo glede tovrstne kontracepcije prelomno leto 1961, ko je družba Schering (današnji Bayer) predstavila tabletko Anovlar®. Ta revolucionarna metoda načrtovanja družine je bila prelomnica v družbi in ključno gonilo emancipacije žensk.

Omenjena družba je v šestdesetih letih predstavila še vrsto nadaljnjih mejnikov na področju kontracepcije, vključno s prvo „mini tabletko?, prvo kontracepcijsko tabletko z nizkim odmerkom hormonov in prvo kontracepcijsko injekcijo s progestogenom. V začetku osemdesetih let so razvili še prvi kontracepcijski podkožni vsadek, ki mu je leta 1997 sledil vsadek z dvema paličicama, uspehe na področju moderne kontracepcije naštevajo v podjetju Bayer.

 

kontracepcijaAnovlar® je prva, v Evropi izdelana kontracepcijska tabletka, ki letos praznuje že 60 let uporabe. (FOTO: Bayer)

 

Še vedno več kot 40 odstotkov nenačrtovanih nosečnosti

Po oceni Združenih narodov je danes na svetu 151 milijonov žensk, starih med 15 in 49 let, ki kot kontracepcijsko metodo po lastni izbiri uporabljajo tabletko.

 

Kljub širokemu naboru kontracepcijskih sredstev, ki so nam na voljo v današnjem času, je število nenačrtovanih nosečnosti v svetu še vedno visoko. Med letoma 2010 in 2014 je prišlo do približno 99 milijonov nenačrtovanih nosečnosti, od katerih se je več kot polovica (56 odstotkov) končala s splavom.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je nenačrtovanih približno 44 odstotkov vseh nosečnosti – ta odstotek je v državah v razvoju višji za 20 odstotkov v primerjavi z razvitimi državami (65 odstotkov v primerjavi s 45 odstotki).

 

Po podatkih NIJZ v Sloveniji letno naštejemo okoli 8 umetnih prekinitev nosečnosti na 1000 žensk v rodni dobi. Med ženskami, ki nenačrtovano zanosijo je največ žensk, ki so pred tem že rodile, kar kaže na to, da je zelo pomembno načrtovanje družine tudi po porodu.

  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
8
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Beremo: Refleksologija za začetnike
Težave z maternico ter menstrualne in menopavzne težave lahko omilite tudi z refleksno samomasažo.
3



Kombinirana tabletka - manj tveganja
V Sloveniji je kombinirana hormonska kontracepcijska tabletka (KOK) na voljo že od leta 1964.
Podelitev naslova Evropejka leta 2008
Darija Strah, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva na podelitvi nagrade za Evropejko leta.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?