|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ledavsko jezero

Katarina Vinšek, 10.9.2010
Ledavsko jezero, imenovano tudi Kraško jezero, je umetno akumulacijsko jezero, na reki Ledavi. Jezero leži na nadmorski višini 234 m na območju vasi Ropoča in Krašči v Krajinskem parku Goričko. Njegova površina meri 1,3 km2.

image
/31


Ker domačini za jezero uporabljajo tudi ime Kraško jezero, lahko nekateri mislijo, da gre za jezero z značilnimi kraškimi pojavi, kar pa za Ledavsko jezero ne velja. Nastalo je z zajezitvijo reke Ledave za potrebe regulacije njenega toka, saj je ta v svojem spodnjem toku prej pogosto poplavljala po Ravenskem in Dolinskem; ob najhujših poplavah je bilo v Murski Soboti tudi več kot pol metra vode.

 

Jezero je nastalo ob koncu 70-ih let 20. stoletja z odkupom približno 200 ha površin, ki so jih zajezili in kasneje poplavili. Povprečno je stalno zalitih cca. 130 ha površin, večinoma v Kraščih in le malo v Ropoči, tam pa se poplavi po potrebi ob večjem deževju. Nepoplavljeni oz. severni del sestoji iz dela, ki je močno zaraščen (prerašča ga vrbje, trnje, rogoz in drug plevel) in pa travniškega dela, ki mu domačini pravijo Đurdan.

 

Globina vode se zmanjšuje, saj Ledava prinaša ogromno mulja, ki se nalaga na dno in med vejevje, ki močno zarašča izliv, ustreznega usedalnika za mulj pa nima. Zaradi tega je površina vodne gladine že za polovico manjša od prvotne. Ob poraščenih delih je veliko kač, v poletnih mesecih pa še ogromno komarjev, ki se razmnožujejo v močvirskih delih. Prav zaraščanje jezera in blatna voda pa pomenita tudi manjši obisk plavalcev in drugih rekreativcev.

 

V teh krajih je vredno opazovati sončni zahod, po njem pa prisluhniti pesmi velikega skovika in čuka, ki ne naznanjata smrti, kot so prepričani mnogi, ampak opozarjata, da je na Goričkem še življenje, saj se njuna pesem drugje po Sloveniji sliši vse redkeje. Kot zanimivost še povejmo, da se v bližini jezera nahaja opuščen peskokop, v katerem so leta 1993 izkopali mlečni zob dinoterja, ki je bil prednik mastodonta, ta pa današnjega slona.

 

Ob jezeru so ceste urejene, postavljenih je nekaj klopi ob sprehajalnih poteh in skrbi se za ustrezen odvoz odpadkov z obrežij. Če ste navdušeni ribolovci, pa vam Ledavsko jezero nudi tudi to.

 

Nedaleč stran lahko obiščete čebelarsko ekološko kmetijo Čebelji gradič, ki stoji v čudoviti naravi krajinskega parka Goričko, odmaknjena od vrveža vsakdanjega sveta. Posameznikom in organiziranim skupinam nudijo oglede, kjer vam bodo razkrili čudovit svet čebel. Prav tako boste spoznali njihove »hišne ljubljenčke«: ovci Majo in Kasandro, oslico Mojo ter seveda ponija Poldija. Kmetija se nahaja v vasi Serdica, smer Kuzma.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Pomurje

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
6
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
5
Pariz, vive la France!
V večernih urah smo se spravili v avto. Otroka in jaz obdani z blazinami in odejicami, mož pa z zalogo Red bulla in čoko...
4
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
4



Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...
Poreč – elita hrvaškega turizma
Na poreško riviero se obiskovalci redno vračajo deset, dvajset let zapored, v svojih priljubljenih letoviščih ali hoteli...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?