|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Letos še več prvošolcev kot lansko leto

Uredništvo Ringaraja.net, 31.8.2015
Število šolarjev v osnovnih šolah se povečuje. V šolskem letu 2015/2016 bo šolske klopi sedlo okoli 21.800 prvošolcev.

image
Letos bo okoli 21.800 prvošolcev. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


V zadnjih letih se v prve razrede znova vpisujejo večje generacije otrok, kar je predvsem posledica tega, da je leta 2006 število rojstev začelo rasti. Vendar se bo ta trend kmalu začel obračati in že v šolskem letu 2017/2018 bo število prvošolcev najverjetneje začelo znova upadati. 


Letos bo v šolske klopi sedlo okoli 21.800 prvošolcev. Pregled statistike zadnjih desetih let pokaže, da se je najmanj učencev v prve razrede osnovnih šol vpisovalo v letih od 2004 do 2009, kar je bilo predvsem posledica nizkega števila rojstev ob koncu prejšnjega in začetku zdajšnjega stoletja.


V letu 2006 je število rojstev začelo znova naraščati in s tem so se številčno povečevale tudi generacije. V primerjavi s preteklimi šolskimi leti, ko se je v šolo povprečno vpisalo okrog 17.500 otrok, je v šolskem letu 2010/2011 število prvošolcev preseglo 18.000 in se je dvigovalo vse do lani, ko je v šolske klopi prvič sedlo 21.625 prvošolcev.

Letos bo po trenutnih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prvošolcev 21.807. Končna številka bo znana 15. septembra. 

 Glede na predvidevanja ministrstva bo že v šolskem letu 2017/2018 število prvošolcev začelo znova upadati, saj se število rojstev od leta 2011 spet zmanjšuje.

 

Novost: Uvajanje tujega jezika že v prvem razredu

V prihajajočem šolskem letu se bo začelo v 1. razredu uvajati prvi tuji jezik, v 2. razredu pa se nadaljuje njegovo postopno uvajanje. Po podatkih naj imelo 90 odstotkov šol zagotovljene kadrovske in materialne pogoje za zgodnje uvajanje tujega jezika.

Številne raziskave potrjujejo, da se otrok, ki se s tujim jezikom sreča v zgodnjem obdobju, tega nauči lažje in hitreje. Dileme, ali se otroka s tem preveč obremeni, so že davno presežene, saj tako lingvistična kot razvojnopsihološka stroka ugotavljata, da pomeni zgodnje usvajanje tujega jezika prednost v poznejšem izobraževanju, za otroka pa ni obremenjujoče.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
45
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
28
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
17
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
6



Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?