|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Metin čaj, sladoled in limonada

Uredništvo Ringaraja.net, 30.6.2011
Meta je osvežilna rastlina, uporabna pozimi in poleti. Ima številne koristne učinke, odličen pa je tudi metin sladoled.

image
/21




Metin čaj je osvežilen, učinkovito odpravlja bolečine v želodcu, blaži simptome prehlada in gripe ter lajša glavobole. Primeren je tudi za odmašitev dihalnih poti. Pri tem je najbolje uporabljati metine liste, ki jih za pet minut namočimo v vrelo vodo in vdihavamo.


Kdaj jo nabiramo?
Zelene lističe nabiramo tik preden poprova meta zacveti, cveti pa od junija do avgusta. Nekateri uporabljajo tudi cvetove, vendar je njihova uporaba redkejša. Pri tej rastlini je treba paziti, da jih naberemo suhe (ne zjutraj, ko se jih drži rosa ali po dežju), najbolje bo, če jo naberemo v sončnem vročem dnevu. Prav tako jo je treba hitro sušiti in potem spraviti v neprodušno zaprte steklene kozarce. Hitro sušenje je potrebno, da rastline ohranijo lepo sivozeleno barvo in ne porjavijo ali počrnijo. 

 

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, uporablja se tudi v pripravkih za nego kože ker daje občutek hlajenja. Ohlajen metin čaj uporabimo za jutranje umivanje obraza, odličen je za odstranjevanje aken in ogercev, odstrani odvečno  maščobo s kože, prijetno ohladi in napne obraz.

 

Čaj iz njenih plodov zmanjšuje rast dlak, če ga uživamo dvakrat dnevno, po eno skodelico. Meta učinkuje proti prekomerni poraščenosti na obrazu in telesu, če jo pijemo v zmernih količinah, poleg tega pa se že po enem tednu rednega pitja opazi padec nivoja hormona testerona. Meta se uporablja tudi kot blažilec slabega zadaha in obvezna sestavina žvečilnih gumijev.

 

Poprova meta je tudi začimba uporabljamo jo za omake, divjačino, ribe, solate, sadje in za pripravo koktajlov. 

Kaj pa metin sladoled?

Je prijetnega sladko svežega okusa.

Mleko zlijemo v kozico, dodamo sladkor in segrevamo toliko časa, da se sladkor raztopi, vendar pazimo, da mleko ne zavre. Kozico odstavimo in počakamo, da se mleko ohladi. Ko je hladno, vmešamo sladko smetano, aromo mete ter zeleno barvilo za hrano (če želimo, da je sladoled zelene barve).

Celotno mešanico prelijemo v strojček za pripravo sladoleda in se držimo navodil proizvajalca. Pripravljen sladoled predevamo iz posode strojčka v posodo s pokrovom in sladoled zamrznemo v zamrzovalniku. Ko sladoled serviramo, ga prelijemo še s čokoladnim prelivom.

 

Dodatni nasveti

Namesto metine arome, lahko uporabimo sveže metine liste. Pest listov dobro operemo in potopimo v mleko, ko se to segreva. Pustimo v mleku še 30 minut, nato pa liste odstranimo iz mleka. Liste lahko tudi uporabimo - preden jih potopimo v mleko, jih na drobno sesekljamo in pustimo do konca postopka v sladoledu. Tako dobimo sladoled z metinimi lističi.

 

Če nimamo naprave za sladoled, damo maso v zamrzovalnik le za toliko časa, da se ta rahlo strdi vendar ne zamrzne. Najbolje je, če maso naložimo v ploščate kovinske posodice, ki najbolje prevajajo toploto.

 

Sladoled v zamrzovalniku hranimo v dobro zaprtih posodah, da se ne navzame drugih vonjev.

  

Vir recepta:http://okusno.je/

 

Recept za osvežilno metino limonado

 

1,5 skodelice (približno 360 ml) sveže stisnjenega pomarančnega soka

sok 1 limete

1 skodelicao sveže stisnjenega grenivkinega soka

1,5 skodelice metinega sirupa

nekaj vejic sveže mete

vodo, če se vam zdi potrebno

 

Priprava

Vse sestavine zmešate v vrču. Ohladite in postrežete v kozarcih, v katere ste dali kocke zdrobljenega ledu. Okrasite z metinimi lističi.

Avtorica recepta: Meta Krese

 

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Zdravilna sibirska cedra
Da bi se v Sibiriji ohranilo življenje kljub ekstremnim življenjskim pogojem, je narava njenim prebivalcem poklonila izj...
Gregorčki iz naravnih materialov
photo
Babica je vedno govorila, da se 12. marca ptički ženijo.