|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Morje na malo drugačen način

Tina Južnič, 23.8.2010
Bo že držalo, da je dopust z otrokom nekoliko drugačen kot je bil včasih. To pa še ne pomeni, da je bolj naporen. Meni osebno,je veliko bolj zanimiv, saj se »več doGaja«.

image
/61


Sonce, morje, prijetna melodija škržatov, trdna odločitev, da med dopustom pozabim na vse skrbi in se prepustim sproščenem primorskem ritmu, ko z mojima fantoma sedim v senci borovih dreves, na terasi našega bungalova. Počasi se odpravimo na plažo v velikem pričakovanju, kako bomo skupaj uživali v slani morski vodi.

 

Na plaži smo se udobno namestili. Gaj si je izbral bližnji »peskovnik« in se takoj zamotil. Šele ko sem ga povabila, da se mi pridruži pri preverjanju temperature vode, mi je postalo jasno, da si je omenjeno mesto izbral zato, ker je bilo najdlje od vode. „Najbrž le potrebuje nekaj časa, da se privadi na okolje,“ sem si mislila.

 

In tako so minevali dnevi, strah pred to gromozansko količino vode pa je bi vse hujši. Tretji dan smo obiskali prelepo peščeno plažo, prekrasno za otroško igranje in se namestili tik ob vodi. Ampak, Gaj je bil še vedno prestrašen in je hotel stran. Iz »prestižne« lokacije je silil v notranjost. Matej mu je hitro naredil mini peščeni bazenček. Kratek čas se je igral, potem pa je sledil popoln upor. Tudi ta taktika ne deluje.

 

Morda bo vesel, če mu kupiva čoln, na katerem bo lahko plaval po morju in opazoval otroke, ki veselo čofotajo. Konec koncev je nad njimi navdušen. Naslednje dopoldne smo se na plažo odpravili z nekoliko več opreme. Optimistično smo s seboj vzeli napihljiv otroški čolniček. Postopoma sva Gaja pripravljala na njegovo prvo plovbo. Oblekla sva ga v nov »rešilni« jopič, namenjen učenju plavanja malčkov. Tako, popolnoma opremljeni smo se podali na vodo. „Guni, guni,“ se je prvih nekaj sekund nekoliko zadržano guncal na valovih. Ves napet je sedel v svojem čolničku in kmalu začel vedno glasneje prositi, da bi rad šel ven.

 

Nekoliko obupana nad ponovnim neuspelim poskusom, sva mu še zadnjič skušala pokazati, kako prijetna je pravzaprav morska voda. Previdno in čisto počasi sva ga skušala namočiti v vodo. Vendar, zaman. Najin trud in prizadevanje tudi tokrat nista delovala. Otrok je bil trdno prepričan, da se ne bo kopal. Bila sva v dilemi in nisva vedela, kaj je prav. Ali bi ga morala kljub njegovim nasprotovanjem vseeno dati v vodo? Bi se po nekaj minutah navadil in začel uživati? Ali bi s tem lahko povzročila še hujši strah in popolno oddaljitev od vode? Nisva želela tvegati, zato sva odnehala.

 

Opazila sva, da je malega Gaja ta izkušnja precej izčrpala, zato sva se odločila, da se mu do konca dopusta »podrediva«. Naj uživa na drobnem pesku in se raje veselo igra s kanglico in lopatko. Midva pa bova že izmenično hodila v vodo. In tako smo nadaljevali naš dopust nekoliko drugače. Nič več nam ni bil glavni cilj iti na plažo in plavati v morju. Raje smo se sprehodili do mesta ali pa s kolesi raziskovali do tedaj še nevidene ulice Biograda. Imeli smo se tako lepo, kot že dolgo ne.

 

Počitnic na morju je konec, jaz pa še vedno razmišljam, ali bi morala preiskusiti še kakšen način, da bi Gaja zvabila v vodo. Imate vi kakšno dobro idejo? Je imel tudi vaš otrok podobne strahove, pa ste jih uspeli učinkovito pregnati?

Nasvete lahko z mano delite na Ringarajinem forumu. Vabljeni!

 

 


Več o ostalih dogodivščinah mamice Tine in njenega malega navihanca Gaja,

lahko preberete v Mamičinem kotičku.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
4



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?