|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Možne nevarnosti za otroka ob vodi

Tina Južnič, 30.6.2016
Še posebej v bližini vode je pomembno, da imate odrasli vedno nadzor nad svojimi otroci. Ne le globoka, tudi nizka voda je lahko nevarna za neplavalca oziroma prestrašenega malčka. Zato nasvete, ki vam jih ponujamo v nadaljevanju, le upoštevajte.

image
Ob vodi bodite vedno pozorni na otroka. (F: pixabay.com)
/11


Rečne nevarnosti

Družine, ki so si za poležavanje ob vodi in veselo čofotanje izbrale obrežje reke, bodo zagotovo navdušili zabavni spusti po brzicah. Preden se odločite za to pustolovščino, se pozanimajte, kakšna je vodna struga, koliko je dolg deroči del in kako se zaključi. Prav tako je pomembno poznati njeno globino. Nenadno zvišanje vode lahko povzroči strah pred globino, medtem ko lahko njeno znižanje pripelje do poškodb oziroma odrgnin, do katerih pa lahko pride tudi, če vas voda odnese v skale.

Narasle reke so v zimskem času odnesle tudi marsikatero drevo, zato je dobro opozoriti svoje mlade raziskovalce, da bodo pozorni na morebitna drevesa in veje, v katera se med plavanjem lahko zapletejo.


Vodni športi

V primeru, da se z družino odpravljate na spust s kajakom, kanujem ali raftom, ne pozabite na obvezno opremo. Poleg neoprenskih oblačil boste potrebovali še ustrezno obutev, rešilni jopič in čelado. Če niste izkušen raftar, se na dogodivščino podajte le ob spremstvu izkušenega vodnika. Upoštevate njegova navodila in napotke ter pri vožnji s čolni sodelujte kot skupina.


Morske nevarnosti

  • Opekline meduz

Včasih se zgodi, da na obalo morja priplava meduza, ki lahko povzroči neprijetne in boleče opekline. Na mestu njega ožiga se običajno pojavijo rdečica, izpuščaji ali mehurji. Dobro je, da čim prej odstranite ožigalke s kože, kar lahko storite kar s spiranjem opekline z morsko vodo. Sladka voda ni primerna, saj lahko povzroči še hujšo reakcijo. Če to ne bo pomagalo, poiščite kakšen čist predmet, brez ostrih robov in skušajte z njim odstraniti ožigalke, ki so ostale na koži. Lažje ožige lahko blažite s hlajenjem opečenega mesta z ledom, v primeru hujših opeklin pa nikar ne oklevajte in čim prej poiščite zdravniško pomoč.

  • Morski ježki

Četudi je plaža na prvi pogleda sanjska, se pred prvim skokom v vodo najprej prepričajte, da v njej ni morskih ježev. Če jih boste našli, vam svetujemo, da se pravočasno opremite z ustrezno obutvijo za v vodo, ki vas bo ščitila pred njihovimi bodicami.

Morski ježek sicer ni nevarna živalca, kljub temu pa vam lahko pokvari nekaj dni dopusta, če vi ali vaš malček po nesreči stopite nanj. Bodice je potrebno čim prej odstraniti, še preden se zarijejo globoko v kožo, kar boste najlažje storili po preizkušenem »babičinem» receptu - pred »posegom« poškodovano kožo najprej zmehčajte s kisovimi obkladki. Takšne rane se kaj hitro zagnojijo ali vnamejo, zato je pomembno, da jih čim prej očistite (dezinficirate), da ne bo prišlo do neljubih zapletov, zaradi katerih bi lahko bil potreben obisk zdravnika.


Nesreča nikoli ne počiva, zato previdno!

1. Če so vaši otroci že izkušeni plavalci, se bodo zelo zabavali ob skakanju v vodo. Pred tem vsakič preverite višino gladine vode oziroma njeno globino. Ne pozabite: globina se lahko precej razlikuje v času plime ali oseke!


2. Igra na vodnih igralih je lahko zabavna. Kljub temu pa je pri otrocih potrebna stalna previdnost in nadzor.


3. Igrivi večerni sprehod ob pomolu, skakanje čez vrvi privezov čolnov in bark, se lahko končajo tudi mokro. Pazite, da se vaš otrok ne bo spotaknil in padel v vodo ter pri tem mogoče celo zadel ob pomol ali čoln.


4. Previdnost ni odveč tudi na območjih, ki so namenjena spuščanju čolnov v vodo. Površina je tam zelo spolzka, zato ni primerna za igro ali raziskovanje, saj lahko otroku kaj hitro spodrsne.


5. Bodite pozorni na predmete, ki jih ljudje odvržejo v morje in lahko plavajo na vodni površini ali ležijo na dnu morja. Malčkom bodo najverjetneje zanimivi, ker pa so lahko tudi nevarni, jih čim prej odstranite.


6. Ne bo odveč tudi opozorilo, da naj bodo otroci mlajši od sedem let vedno v spremstvu staršev. V morju oz. vodi naj se ne zadržujejo dlje kot 150 metrov od obale, previdnost pa je potrebna tudi na območju, ki je sicer namenjeno samo kopalcem, saj se žal vse prepogosto dogaja, da se ljudje z motornimi čolni ali vodnimi skuterji pripeljejo kar med kopalce.


In še nasvet: otroka boste najlažje naučili previdnosti, če mu boste sami dober zgled!

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
23
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
9
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
8



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?