|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nagrada in kazen

Lara M. Mirnik, 2.2.2010
Kako pravilno nagraditi »angelčka« in ukrotiti »zmaja«?
Ključne besede:

image
/11


Nagrajevanje in kaznovanje sta dve najmočnejši orožji obvladovanja vedenja otrok. Če se boste naučili na pozitiven način uporabljati ti dve strategiji, boste presenečeni nad rezultatom, ki ga boste s tem dosegli pri otrokovem vedenju. Nagrada spodbuja otroka k ponavljanju zaželenega vedenja. Če ga ponovi, pomeni, da si bo znova zaslužil enako nagrado. Kazen je po drugi strani za otroka dober razlog, da neprimernega vedenja ne ponavlja, saj se želi izogniti ponovnemu kaznovanju.

 

NAGRADA

Nagrada je lahko takojšen odgovor na primerno vedenje ali pa cilj, za katerega se je treba truditi dlje časa.

Pa si poglejmo vrste nagrad:

 

A) Pohvala

• Vaša pohvala je za otroka najučinkovitejša nagrada.

• Otroci si želijo, da bi bili zadovoljni z njimi.

• Pohval ne more biti nikoli preveč, če jih izrečete iskreno in če jih uporabite v pravih trenutkih.

 

B) Priboljški

• Priboljški so »dobrote«, npr. kokakola ali sladkarije, ki jih ne pustite, da bi jih otroci dnevno uživali.

• Zaradi hitrega razvoja tehnologije (računalniki, internet, televizija, mobilniki) se današnji otroci vse premalo gibajo in tudi veliko premalo igrajo. Igra je in bo ostala prvinska potreba vsakega otroka. Preko igre razvijajo otroci svojo domišljijo, igrajo (oziroma se učijo igrati) različne vloge, ob tem pa se tudi sprostijo. Ko sprašujem otroke, kaj najraje počnejo v prostem času, je najbolj pogost odgovor - igranje igric na računalniku. Čeprav preko sodobnih virov izvemo marsikaj zanimivega in novega, saj nam izobraževalne oddaje približajo svetove, o katerih drugače ne bi niti vedeli, pa neprimerna uporaba teh virov onemogoča optimalen razvoj otroka na vseh področjih.

 

C) Vaša pozornost, vaš čas

• Najbolj dragocena nagrada za otroka in vas oziroma za vajin odnos je vaš čas in vaša pozornost, ki jo namenite otroku.

• Namesto da bi otrok sam igral igrice na računalniku, izberite katerokoli dejavnost in jo počnite skupaj z otrokom. Pomembno je, da razvijate čas otrok – mati in otrok – oče posebej, vikende pa preživljate skupaj kot družina. Predvidevam, da si otrok niste želeli zato, da bi sedaj bili ti ves čas na obšolskih dejavnostih z drugimi ljudmi, ampak zato, da boste skupaj z otrokom preživljali kakovosten čas. Seveda pa je potrebno v tem hitrem dnevnem tempu prosti čas načrtovati, da je zares kakovosten.

• Kakšna dejavnost je najprimernejša za vaju z otrokom? Odvisno od starosti vašega otroka. Če so otroci mlajši, je primerneje, da sami predlagate neko dejavnost, pri kateri bosta oba aktivna, s starejšimi pa napišite na list papirja želje - tako otrokove kot vaše. Če boste peljali otroka v igralnico, bo tam aktiven samo otrok, vi pa boste sedeli in pili kavico. Izberite dejavnost, v kateri bosta uživala oba in preko katere se bosta povezala. Starejši otroci si bolj želijo stikov s svojimi vrstniki, vi pa počasi začnete izgubljate stik s svojim otrokom. Če pa se tega zavedate in z otrokom že od malih nog gojite poseben čas, v katerem oba uživata, vam bo lažje, ko bo otrok prišel v najstniško fazo.

 

Č) Zvezdice in nalepke

• Lahko jih uporabite za nagrado pri domačih opravilih, npr. za pospravljanje sobe, odnašanje smeti, pomivanje, sesanje, čiščenje kopalnice, sprehajanje psa, …

• Učitelji jih uporabljajo tudi v šolah ali pri obšolskih dejavnostih.

• Zvezdice in nalepke so še posebej učinkovite, če imate več kot enega otroka, saj tako lažje porazdelite delovne naloge doma. Da pa ne bodo izpostavljeni samo otroci, vključite tudi sebe in partnerja. Tako bodo otroci začutili, da je to skupinsko delo in se bodo lažje zavedali, kaj vse je potrebno postoriti v domu. V mnogih družinah je tako, da mame opravijo večino gospodinjskih del same, otroci in možje pa so večkrat pasivni. Spremenimo to razdelitev del in naj vsak član družine pripomore po svojih močeh.

• Kupite velik bel plakat, nanj napišite imena vseh družinskih članov in vse delovne naloge, ki morajo biti postorjene. Za vsako opravljeno delo, nalepite ali narišite zvezdico. Ko zvezdice povsem prekrijejo plakat, spremenite sistem. Na primer - otrok dobro opravi 5 težjih nalog in zato dobi 5 zvezdic. Uresničite mu manjšo željo. Pogoj pa je, da je ta želja taka, da jo doživite skupaj.

 

Kako nagraditi?

Pravila morajo biti jasna, ker so potem pravična za vse. Otroci se hitro naučijo poteka nagrajevanja in opazujejo vsak vaš korak. Če boste naredili izjemo pri drugem otroku, bo prizadet, zato bodite dosledni.

Pomembno je, da otrokom razložite, zakaj bi uvedli npr. zvezdice. Vprašajte jih, če se strinjajo. Ne zaradi tega, da bi vi dobili potrditev. Vi ste starš in vi morate vedeti kaj je najboljše za vašega otroka. Vprašajte ga zato, da bo otrok dobil občutek, da je prisostvoval zelo pomembni odločitvi v vajinem odnosu oz. družinskem odnosu. Ko pa otroci zrastejo in začnejo razmišljati s svojo glavo, morate ubrati drugačen način motivacije.

 

 

KAZEN

Smisel kaznovanja je v tem, da ne kaznujemo otroka, ampak njegovo vedenje. Največja napaka staršev je, da kaznujejo otroka. Otrok razvija zaradi tega slabo samopodobo in misli, da je slab človek. Kar pa je daleč od resnice. So situacije, ko otrokovo obnašanje spravi starše v položaj, ko niso sposobni razmišljati o tem, kakšno bi bilo primerno ravnanje, ampak preprosto ravnajo glede na svoja trenutna čustva. V takih trenutkih starši ne znajo kontrolirati svojih dejanj in naredijo ogromno škode za otroka. Največja škoda za otroka niso toliko ta starševska dejanja, ampak to, kar se po takih situacijah največkrat dogaja – na vse se skuša pozabiti. Starši se obnašajo, kot da se ni nič zgodilo, kljub temu, da se jih večina zamisli in čuti krivdo. Otroci pa so največkrat zmedeni in potrebujejo pogovor, a do tega pogovora ne pride. Dejstvo je, da noben starš, noben človek ne more biti vedno miren in vedeti, ali se bo primerno odzval. Do takih situacij pa največkrat tudi pride, saj otroci preizkušajo in si pridobivajo izkušnje na različnih področjih. Za pozitivno starševstvo je potrebno poznavanje obdobij, skozi katera gre vsak otrok. Otrokom je potrebno jasno obrazložiti, kako se počutite, zakaj se tako počutite in zakaj ni otrokovo vedenje sprejemljivo.

Primer:

Pridete domov in odkrijete, da je otrok z barvicami in flomastri pobarval zid v svoji otroški sobi.

Vaša reakcija (zelo verjetna)

Prihitite domov, da bi bili čim prej z otrokom. Niti se še ne slečete, že stopite v otrokovo sobo, ko opazite, kako otrok veselo barva po zidu. V šoku zakričite njegovo ime in ga s tem prestrašite, saj vas ni slišal, da ste prišli. Zakričite: »Pa kaj počneš?« Iz rok mu na silo vzamete flomaster in poberete s tal še preostale, jih zložite v škatlico in zabrusite, da jih ne bo videl nikoli več. Otrok prične jokati. Vi pa razmišljate, kako boste morali kupiti barvo, da boste pobelili. Razmišljate o stroških, ki jih niste planirali. Zelo ste jezni. Otroku ukažete, da nima izhoda iz sobe. Zaprete vrata in odidete v kuhinjo. Otrok joka še naprej in vas kliče. Vi ga kaznujete s tem, da mu ne odgovorite.

 

Kaj morate storiti, ko se pomirite?

Vzamete otroka v naročje in se mu najprej opravičite, ker ste tako ravnali. Razložite mu, da ste bili zelo šokirani in jezni, ko ste ga videli s flomastrom v roki čečkati po zidu (izpovejte svoja čustva in mu jih pojasnite). Pojasnite tudi, da se flomaster uporablja za barvanje po papirju in ne po zidu (pokažite razumevanje). Pogovor naj poteka v tej smeri: »Razumem, da si otrok in da včasih ne veš, kaj je prav in kaj ni prav, a barvanje po zidu vsekakor ni prav. Jutri bova skupaj šla v trgovino po papir in ga obesila na poseben prostor v tvojem kotičku sobi. Prav?« Nato ga stisnite k sebi in mu povejte, da ga imate zelo radi ne glede na barvanje po zidu.

 

Boljši način reakcije

Vstopili bi v sobo in videli, kaj počne otrok. V mirnem tonu bi ga najprej pozdravili, potem pa bi rekli: »A še ne veš, da se s flomastri ne sme barvati po zidu? Ti ni še nobeden povedal? Potem ti bom pa jaz. S flomastri barvamo samo po listu. Ja. Pojdi z menoj, da ti pokažem, kje hranimo bele papirje. (Otroka primite za roko in ga vodite do predalčka z listi.) Vidiš, tukaj imamo shranjene liste. Ker pa tako rad barvaš, bova našla primeren prostor zanje tudi v tvoji sobi. Tako boš lahko risal, kadarkoli boš želel, vzel list papirja in barval po njem. Kako super, mar ne?« (In se mu nasmehnete).

 

Glede na različne situacije, ki jih otrok »ušpiči«, poznamo različne vrste kazni.

Vrste kazni:

 

A) Neodobravanje

• Posebno učinkovito je, če med starši in otroki vlada močan občutek partnerstva.

 

B) Vpitje

• Vpiti je dobro takrat, ko v resnici niste jezni – tako lažje obvladate sebe in svoja čustva.

• Če pa ste resnično jezni, boste zaostrili odnos in sami sebe spravili v še večji stres.

 

C) Prekinitev

• Pri mlajših otrocih se večkrat pojavlja način, da ko otrok počne nekaj, kar »ni prav«, starši od daleč glasno govorijo »ne, to pa ne, pusti to«. A otroci večkrat sploh ne razumejo, kaj jim starši govorijo, zato je potrebno stopiti do otroka in mu pokazati. Potem pa mu pustiti, da to sam ponovi.

• Ko pride do prepira med otrokoma in stvari uhajajo iz rok, je prepir bolje prekiniti in določiti 10-minutno pavzo. Vsak v svoji sobi oziroma kotu naj se malce umirita in razmislita o prepiru. Potem pa se usedite za mizo in vsak naj pove svoj del zgodbe. Ko eden govori, naj drugi posluša in naj ne prekinja, nato govori še drugi. Najtežji del za starše je prekinitev, nato pa si je potrebno vzeti še dovolj časa za pogovor. Če se človek podaja v tako ravnanje zavedno in odgovorno, se vse da rešiti.

 

D) Izguba privilegijev

• Katere stvari so privilegij za vašega otroka? Gledanje televizije, draga revija, mobitel?

• Kazen oziroma sankcije mu napovejte vnaprej. Če se bo pri otroku ponavljalo obnašanje, ki ga ne odobravate, naredite drugi korak in otroka kaznujte z napovedano kaznijo. Tako ga boste prisilili, da vas upošteva. Očitno je, da se svojega vedenja zaveda, a ga ne želi spremeniti. Razlog za takšno otrokovo ravnanje tiči mogoče tudi v vaši nedoslednosti, njegovo neprimerno vedenje pa je zato dobilo »krila«. Ukrepajte, dokler je še čas.

 

E) »5« minut pavze

• Če se otrok obnaša neprimerno in vas ne upošteva, ob tem pa se meče po tleh, buta z glavo ob zid, kriči, razbija, razmetava, … Zberite obilo potrpljenja! Otrok je v »histeričnem afektu« in ta afekt je potrebno prekiniti. Izberete prostor (kavč, posteljo), kjer mora sedeti toliko minut, kolikor je star. Ko se umiri, se pogovorite z njim. Ne sme vstajati, ne sme ležati, ne sme nikamor odditi. Če vstane in oddide, mora sedeti dodatno minuto.

 

 

pripravila in uredila: Lara M. Mirnik, vzgojitelj predšolskih otrok

 

 

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
3
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
3
Perthesova bolezen
Perthesova bolezen je redka bolezen, ki se pojavlja pri otrocih. Natančen vzrok ni poznan, najverjetneje zaradi motenega...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
ali se kregate
zband

z partnerjen ali partnerko

dnevno (19%)

2x tedensko (11%)

1x tedensko (16%)

1x mesečno (29%)

1x letno (19%)

nikoli (7%)


Število vseh glasov: 70

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!