|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naj tvoje roke negujejo, ne kaznujejo

24.1.2010
Odbor Združenih narodov za otrokove pravice opredeljuje telesno kaznovanje kot kakršnokoli kaznovanje, pri katerem se uporablja fizična sila in ki povzroča določeno stopnjo bolečine ali neugodja, tudi najmanjšo.

image
/11


Odrasli znajo biti zelo iznajdljivi, pri izumljanju izrazov, zaradi katerih se počutijo boljše, kot na primer klofutanje ali šeškanje. Resnica je, da je vse to za otroka nasilje in bi to, v kolikor bi bilo namenjeno odrasli osebi, štelo za napad.
 
Zakaj moramo odpraviti telesno kaznovanje?
 
Otroci so človeška bitja in človekove pravice so zaščitene z mednarodnim pravom – tudi s Konvencijo Sveta Evrope o varstvu človekovih pravic. Eno od osnovnih načel človekovih pravic, je pravica živeti v varnem okolju. Če otrok ne zaščitimo pred nasiljem, kršimo to načelo. Za prepoved telesnega kaznovanja otrok obstaja veliko dobrih razlogov:
 
1. Lahko povzroči resne poškodbe otrok.
 
2. Otrokom sporoča, da je nasilje sprejemljiva oblika reševanja konfliktov.
 
3. Je neučinkovito sredstvo discipliniranja. Obstaja veliko pozitivnih načinov poučevanja, kaznovanja ali discipliniranja otrok, ki so boljši za otrokov razvoj.
 
4. Otroke je težje zaščititi pred hujšimi zlorabami, če zakon dovoljuje nekatere oblike nasilja.
 
Kaj pa pravice staršev? Ali prepoved ne posega v družinske pravice ali versko svobodo?
 
Človekove pravice se ne končajo pred vrati naših domov. Otroci imajo pravice, tako kot ostali družinski člani: ne bi jih smeli pretepati, tako kot mož nima pravice, da pretepa svojo ženo. Starši, ki so branili svojo pravico do pretepanja otrok, so vztrajno izgubljali pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Poražena so bila tudi cerkvena združenja in očim mladega angleškega fanta, ki je trdil, da je bilo njegovo dejanje “razumno kaznovanje”.
 
Nekateri ljudje se bodo morda sklicevali na versko pogojena opravičevanja telesnega kaznovanja. Vendar pa mora biti prakticiranje vere ali prepričanja v skladu s spoštovanjem človekovega dostojanstva in fizične nedotakljivosti drugih ljudi. Vodilni verski vodje so se pridružili kampanji za odpravo telesnega kaznovanja. Leta 2006 na Svetovni konferenci za religije in mir v Kyotu (Japonska) je več kot 800 verskih vodij podprlo versko zavezo k boju proti nasilju nad otroki ter pozvalo vlade, naj sprejmejo zakone za prepoved vseh oblik nasilja, vključno s telesnim kaznovanjem.
 
Ali ni projekt preveč ambiciozen? Ali res lahko prepričamo vse države, da prepovejo telesno kaznovanje?
 
Prizadevanja za prepoved telesnega kaznovanja so dolgotrajna in težka. Poljska je leta 1783 prva prepovedala telesno kaznovanje, Avstrija, Belgija in Finska so sledile leta 1900, Rusija pa je telesno kaznovanje odpravila leta 1917. V Veliki Britaniji, kjer splošna prepoved ostaja kontroverzno vprašanje, so bili prvi poskusi zabeleženi leta že 1669, ko je “živahen deček” pred parlamentom predstavil peticijo “v imenu otrok tega naroda” s pozivom, naj ukini telesno kaznovanje v šolah. Njegova želja je bila uslišana več kot tri stoletja kasneje, zahvaljujoč leta 1983 sprejetemu zakonu o izobraževanju.
 
Da bi odprava uspela, sta potrebna sprememba zakonodaje ter izobraževanje – da bi družba prenehala sprejemati nasilje in da bi družinam ponudili nove, pozitivne načine za skupno življenje. Zgled nam daje Švedska, ki je leta 1979 postala prva država na svetu, ki je eksplicitno prepovedala telesno kaznovanje. Sočasno je uvedla tudi ukrepe za učenje dobrega starševstva.
 
Zakaj je tako težko uveljaviti prepoved?
 
Večina odraslih je odraščala ob starših, ki so verjeli, da disciplina in nadzor vključujeta fizično nasilje. Veliko staršev tudi danes tepe svoje otroke. Težko sprejmejo, da to ni prav – čeprav je zelo jasno, da lahko močna, fizično zdrava odrasla oseba močno poškoduje manjšega, šibkejšega in bolj ranljivega otroka. Veliko dela je potrebno, da bodo odrasli sprejeli grdo resnico in da bodo videli, da so tudi drugi načini za spoprijemanje s frustracijami, stresom in jezo.
 
Odnos, ki se mora spremeniti
 
“Otroci rabijo malo discipline. Meni ni prav nič škodovalo.”
 
Študije duševnega zdravja konsistentno kažejo na povezavo med nasiljem in slabim zdravjem. Odrasli, ki so bili kot otroci zlorabljeni, so del tragične verige: imajo manj možnosti, da bodo živeli srečno in polno življenje; imajo več možnosti, da se bodo tudi sami posluževali nasilja – edinega načina reševanja problemov, ki so se ga naučili kot otroci. Tudi če učinek ni očiten je nemogoče vedeti, kakšni bi postali, če ne bi bili žrtve nasilja.
 
“Vsi so odločno proti prepovedi telesnega kaznovanja. Odnosa ljudi ni mogoče spremeniti.”
 
Švedski primer kaže nasprotno. Ko je Švedska prvič spregovorila o prepovedi, se je soočila z velikim nasprotovanjem. Zakon je sprejela leta 1979. Kampanje za ozaveščanje in učenje pozitivnega starševstva so pripeljali do velike spremembe odnosa. Do leta 1995 je le še 6 odstotkov staršev menilo, da je udariti otroka sprejemljivo.
 
“Ok, primeri, ki pridejo v javnost so res grozni, vendar je nasilje v družini zares zelo redko. Družina je varno zatočišče za otroke”
 
Primeri, ki pridejo na naslovnice, so le vrh ledene gore. Študije kažejo, da se največ nasilja in zlorab zgodi prav doma. Poročilo o položaju otrok, ki ga je izdal UNICEF, kaže, da v industrializiranih državah kar 3.500 otrok, starih manj kot 15 let, vsako leto umre zaradi fizičnega napada ali zanemarjanja.
 
“Šparaj palico, razvadi otroka! Nočem, da bi moji otroci odrasli v razvajene pamže!”
 
Najboljši način za vzgajanje otroka je v okolju brez nasilja, s pravo disciplino, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in strpnosti. Pretepanje otrok je pravzaprav lekcija o slabem obnašanju – otroci se učijo iz dejanj svojih staršev in ne iz njihovih besed. Več pozitivnih oblik discipline jim bo pomagalo, da se naučijo misliti na druge in se zavedati posledic svojih dejanj.
 
“Otroci so močni. Kmalu pozabijo.”

 
Intervjuji z otroki, starimi od pet let, ki so potekali v številnih državah, so pokazali obseg škode. “Boli te znotraj”, je povedal sedemletni otrok. Anketa, ki jo je med otroki izvedel UNICEF, je pokazala, da otroci želijo imeti priložnost, da se o stvareh pogovorijo in ne da se jih udari ali nanje kriči.   
 
“Večina staršev ne tepe svojih otrok.”
 

Študije so pokazale, da v državah kjer je telesno kaznovanje zakonito, starši vanj verjamejo in ga uporabljajo. Raziskava, ki je potekala leta 2002 na Slovaškem, je pokazala, da kar 98,6 odstotka staršev verjame, da morajo svoje otroke tepsti in kar 42 odstotkov jih je menilo, da to lahko počno s pripomočkom.
 
“No, nasilje res ni prijetno, vendar res ni prednostni problem. Saj ne škoduje gospodarstvu, kajne?”

 
Nasilje stane. Pomeni stroške za zdravstveni sektor – najprej, da popravi zlomljene ude in kasneje, da popravi poškodovana življenja, ko se starejši otroci in odrasli, ki so bili kot otroci zlorabljeni, zatečejo k drogam, alkoholu ali odsotnosti, za pobeg od svojih težav. Leta 1999 je Svetovna zdravstvena organizacija objavila poročilo, v katerem sporoča, da so človeški in finančni stroški spolne zlorabe otrok za družbo veliki: “Stroški preventive so manjši, kot pa kombinacija začetnih in dolgoročnih stroškov… za posameznika, družino in družbo.”
 
“Palice in kamni lahko zlomijo njihove kosti, besede pa ne morejo boleti. Torej, če svojih otrok ne tepem, jim tudi ne škodujem, kajne?”
 
Kaznovanje, ki ne uporablja fizičnega nasilja, je lahko prav tako škodljivo. Delo Sveta Evrope je pokazalo, da duševno nasilje – kot je na primer ustrahovanje, posmehovanje ali grozenje – povzroča resen zdravstveni problem v Evropi. Otroci so prizadeti tudi zaradi nasilja med staršema. Najboljša rešitev je, da vlade zagotovijo podporo za starše in jim pomagajo se naučiti, kako najbolje odreagirati.
 
“Starši imajo pravico, da otroke vzgajajo, kot se jim zdi prav. Po robu se jim je treba postaviti le v izjemnih primerih, kot je zloraba otroka.”
 
Človekove pravice se ne končajo pred vrati naših domov. Otroci imajo pravice, tako kot ostali družinski člani: ne bi jih smeli pretepati, tako kot mož nima pravice, da pretepa svojo ženo. Otroci niso lastnina svojih staršev; so ljudje s svojimi lastnimi pravicami.
 
Cathie Burton, Vodja ekipe, Kampanje
Tel : +33 (0) 3 88 41 28 93
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11
cathie.burton@coe.int

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
64
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?