|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najpogostejše strategije varčevanja v vzajemnih skladih

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
Strategije varčevanja so odvisne predvsem od tipa vlagatelja, njegovega znanja in izkušenj, ciljev, dolžine varčevanja, tveganja in pričakovanega donosa.

image
/11


 
Na izbiro strategije varčevanja vpliva več dejavnikov. Izbira je odvisna od tipa vlagatelja, njegovega znanja in izkušenj, ciljev, dolžine varčevanja, tveganja in pričakovanega donosa. Tri največkrat uporabljene strategije varčevanja v vzajemnih skladih so strategija »čakanje na pravi trenutek«, strategija »kupi in drži« in metoda »povprečnega stroška«.


Strategija enkratnega vplačila »kupi in drži«    

Strategija enkratnega vplačila pomeni, da vlagatelj izvrši enkratno vplačilo v vzajemni sklad v določenem obdobju in v skladu ostane dlje časa.

Prednost enkratnega vplačila je v tem, da lahko posameznik v primeru rastočih trgov, če danes vloži v vzajemni sklad na primer 12.000 evrov, lahko računa na višjo pričakovano donosnost, kot posameznik, ki bo bodisi uporabil metodo povprečnega stroška in bo vsak mesec v vzajemni sklad naložil po 1.000 evrov bodisi bo čakal na pravi trenutek za nakup.

Glavna slabost enkratnega vplačila pa je ta, da posameznik sprejema večje tveganje vstopa na trg v napačnem trenutku, kar pomeni, da kupi točke sklada tik pred večjim padcem tečajev oziroma večjo korekcijo na trgu vrednostnih papirjev.
    
Strategija čakanja na pravi trenutek

Strategijo čakanja z vplačilom na pravi trenutek največkrat uporabljajo bolj drzni in izkušeni vlagatelji. Pri tej strategiji gre predvsem za poskus prerokovanja prihodnosti. Mnogi vlagatelji uporabljajo to strategijo zaradi želje po večjih pričakovanih donosih in čakajo z vplačilom ali izplačilom na pravi trenutek.

Največkrat se zgodi, da ravno zaradi čakanja zamudijo pravi trenutek za vstop in kupujejo takrat, ko so cene že precej nad najnižjimi nivoji in prodajajo ko so cene že daleč pod vrhovi. Raziskave so pokazale, da predstavlja uporaba te strategije za vlagatelja najslabši možni način vlaganja.
 
 

Metoda povprečnega stroška

Metoda povprečnega stroška je najučinkovitejša in največkrat uporabljena strategija varčevanja predvsem  v obdobjih velike negotovosti. Vlagatelju prihrani vznemirjanje in dragoceni čas, ki bi ga porabili za čakanje na "pravi trenutek" za vstop. Primerna je za tiste, ki bi radi vložili večji znesek in čakajo na pravi trenutek ter za tiste vlagatelje, ki bi radi varčevali mesečno.

Vlaganje po tej metodi je preprosto in pomeni da v enakih časovnih razdobjih (npr. vsakega 15. v mesecu) vplačujete enako visoke zneske (npr. 100 EUR) ne da bi se ozirali na rast ali upadanje tečajev z namenom doseganja dolgoročnih ciljev kot je varčevanje za pokojnino, nepremičnino, za šolanje otrok,…itd.

Ko je vrednost točke nižja, kupite za isti znesek več točk kot takrat, ko je vrednost točke višja. Če pri vlaganju upoštevate to metodo, bo povprečna cena, po kateri boste točke kupovali, zelo verjetno nižja od povprečne vrednosti točk na nihajočem trgu v istem obdobju.

Katero strategijo uporabiti


Kot smo že v uvodu povedali je izbira strategije odvisna predvsem od tipa vlagatelja, njegovega znanja in izkušenj, ciljev, dolžine varčevanja, tveganja in pričakovanega donosa.

Izkušenim vlagateljem, ki redno spremljajo dogajanje na finančnih trgih se priporoča kombinacijo metode enkratnega vplačila in metode čakanja na pravi trenutek.  Za tiste z manj izkušnjami pa priporočamo kombinacijo strategije kupi in drži in metode povprečnega stroška.

Strategija kupi in drži je bolj primerna za kratkoročno varčevanje. Če pa varčujete na daljši rok jo je smotrno kombinirati z metodo povprečnega stroška. Na začetku vložite večji znesek, nato pa vsak mesec še dodatno vlagajte. Na takšen način  si boste zmanjšali tveganje, ki je povezano z enkratnim "vstopom na trg" v napačnem trenutku.

Kako do pravega nasveta

 

Izkoristite možnost brezplačnega naložbenega svetovanja po elektronski pošti, telefonu 080 35 08 ali osebno na sedežu Vzajemcev d.o.o., Vilharjeva 27, 1000 Ljubljana od ponedeljka do petka med 8 in 16h.

Kam po nasvet

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev d.o.o. vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.
3
Izbira zavarovalnega posrednika
Ste dobili navodila, kako ravnati ob nastanku škodnega primera? Koga boste poklicali najprej: svojega agenta, cenilno sl...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?