|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naravoslovna pot pri Žouknu

Katarina Vinšek, 18.6.2010
Naravoslovno pot pri Žouknu sestavljata dve poti: Zvonček in Teloh, nahaja pa se v naselju Podgora, v občini Dobrepolje.

image
/101


Naravoslovna učna pot je pešpot, speljana po gozdni ali travnati pokrajini in je namenjena naravoslovnemu izobraževanju, spoznavanju gozdnih rastlin, živali, gozdarstva, tradicionalnih obrti in naravnih pojavov.

 

Podgora je naselje v občini Dobrepolje in lahko se pohvali z zelo aktivnim Turističnim društvom, ki skrbi za kočo pri Koritu, okolico, naravoslovno pot in različne prireditve, ki so namenjene družinam in otrokom, tako mlajšim kot starejšim.

 

V Grosupljem se peljete mimo Pekarne Grosuplje, proti Krki, zavijete na Radensko polje, greste čez vas Račna in Čušperk in ste že v Dobrepolju. Pot nadaljujete čez Zdensko vas vse do Vidma in nato proti kraju Struge, mimo Pekarne Blatnik, KGŽ, Stolarne Dobrepolje in kmalu vas na desni strani pozdravi tabla za vas Podgora. Sledite oznakam za naravoslovno učno pot in kmalu se znajdete na parkirišču pod gozdom.

 

Od koče pri Koritu ste oddaljeni le še 2 min hoje. Tam se lahko otroci igrajo na otroškem igrišču, lahko se okrepčate v koči ali pa uživate ob mlaki. V mlaki je naseljenih mnogo živih bitij, najbolj poznane so morda rdečeperke in krapi, ki z veseljem pospravijo kruh, ki ga vržete v vodo.

 

Pri mlaki se tudi prične Pot Zvonček, ki je dobila ime ravno po številnih zvončkih v pomladnem času. Pot poteka po travnati površini in nas popelje skozi gozd. Opremljena je s tablami, ki usmerjajo našio pozornost na življenje živali v gozdu, sestavo tal in podobno. Znano je, da je ta del prežet s pozitivno energijo, ki blagodejno vpliva na naše počutje. Pot se konča pri koči, kjer boste ob predhodnem naročilu lahko dobili izbrane jedi in pijačo, otroci pa se bodo sprostili na travnatem igrišču.

 

Pot Teloh je dobila ime po številnih telohih, ki ob koncu zime naznanjajo bližajočo pomlad. Pot je krožna, zato lahko stopimo nanjo kjer koli. Predlagam pa vam, da pričnete s prvo tablo, ki se nahaja v bližini parkirišča. Sledi lep sprehod po gozdu, kjer se boste seznanili z zanimivimi vsebinami o gozdu, gobah in pticah, katerih petje vas bo spremljalo ves čas. Pot vas bo pripeljala v vas Podgora, kjer si lahko ogledate tudi cerkev sv.Miklavža, nato pa se vrnete do koče pri Koritu.

 

V kolikor bi želeli strokovno vodenje, se lahko obrnete na Turistično društvo Podgora, ki večkrat poskrbi tudi za dodaten program in animacijo (Golažijada, Otroško rajanje, konjeniške prireditve, rojstnodnevne zabave, Miklavžev večer in še marsikaj).

 

Opozorila bi vas le še na ustrezno zaščito proti klopom in primerno obutev za hojo po gozdu.

 

PROŠNJA GOZDA

Človek!

Toplota tvojega doma v mrzlih nočeh sem

in senca, ki se vanjo zatekaš v poletni pripeki.

Ostrešje tvoje hiše sem in deska tvoje mize.

Postelja sem, ki v njej spiš in les, ki iz njega gradiš svoje ladje.

Toporišče tvoje sekire sem in vrata tvoje koče.

Les tvoje zibelke sem in tvoja krsta.

Dober sem, kakor kruh in lep kakor cvet.

Rotim te: NE UNIČUJ ME!

Janko Glaser

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Čudovita Slovenija: Dolenjska

 

Več o pokrovitelju rubirke na njihovi spletni strani.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
5
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
4
Izdelajmo zmaja ali vrtnega škrata
Je vaš otrok že kdaj spuščal zmaja, ki ga je sam izdelal? V soboto ga pripeljite v Arboretum na otroško delavnico Gremo ...
3
Potočka zijalka
Olševa leži na nadmorski višini 1929 m. Gora je zelo znana po številnih naravnih oknih. Na vzhodnem grebenu so kar tri, ...
3



Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?