|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Navajanje na čistočo

Uredništvo Ringaraja.net, 2.2.2010
Karkoli malček počne, v vsem bi bil rad samostojen. Ne glede na to, da smo v dvomih, ali bo kos nalogi, moramo njegovo samostojnost spodbujati, saj mu tako krepimo samozavest. Starši moramo biti v takih primerih zelo potrpežljivi. O
Ključne besede:

image
/11


Karkoli malček počne, v vsem bi bil rad samostojen. Ne glede na to, da smo v dvomih, ali bo kos nalogi, moramo njegovo samostojnost spodbujati, saj mu tako krepimo samozavest. Starši moramo biti v takih primerih zelo potrpežljivi. Otroku lahko na primer pustimo, da se poskuša umiti sam. Pravzaprav nikoli ni prezgodaj, da bi, z omejitvami seveda, otrok poskusil kaj takega. Zvečer pred spanjem naj si sam umije obraz, med tuširanjem naj si sam vtre milo v telo. Vaša naloga je, da pazite, da mu na mokri podlagi ne bo spodrsnilo. Pozorni morate biti, da se slučajno ne bi opekel s preveč vročo vodo. Oblačila, ki se pri samostojnem umivanju zmočijo, pa je treba preobleči, da ne bi prišlo do prehlada.

 

Bodite potrpežljivi!

Ne pozabite si vzeti dovolj časa, saj otrokovi samostojni poskusi opravil lahko trajajo neskončno dolgo. In če se bo kje zalomilo, hitro priskočite na pomoč. Neuspešno izvedena naloga namreč malčku lahko povzroči takšno razočaranje, da bo planil v neutolažljiv jok.

Otrok pa bo slej ko prej hotel biti samostojen tudi pri opravljanju toalete. Pravega odgovora na vprašanje, kdaj je pravi čas za kahlico, pravzaprav ni. Pomembno pa je, da se otroci navadijo na čistost z ljubečo podporo staršev, ki ne sme obsegati pritiskov oziroma kazni.


Kdaj je otrok pripravljen na kahlico?

Večina otrok je na »čistost« (ne glede na to, ali potrebo opravlja na kahlici ali na stranišču) pripravljena med 24. in 36. mesecem. Obstajajo tri ravni pripravljenosti na čistost, in sicer fizična, kognitivna in čustvena. Že v bolj zgodnjem obdobju pri otroku obstaja ena ali dve, ne pa vse tri. Vendar so za dolgoročen uspeh pomembne vse tri ravni!

  • Fizično so otroci na uporabo stranišča ali kahlice pripravljeni takrat, ko znajo sami sprožiti izločanje. Prav tako morajo znati sami sleči hlačke in zlesti na kahlico ali straniščno školjko.
  • Čustvena pripravljenost pomeni, da se mora malček sam zavestno odločiti, da bo šel na stranišče ali na kahlico in to dejanje ponavljati. V tem času so otroci tako zelo navdušeni nad idejami, ki se rodijo v njihovi glavi, da bodo morda celo odklanjali tiste, ki jih boste predlagali vi. Nekateri otroci pa so radi v pleničkah, ker se bojijo, da jim bodo starši brez njih, torej brez previjanja, posvečali manj pozornosti. V takšnih primerih otroka nikar ne siliti na kahlico, pač pa mu v nekaj tednih dokažite, da so njegove bojazni odveč. Na tem mestu je treba opozoriti, da se nekateri otroci bojijo stranišča. Morda jim lahko pomagate s kahlico ali pa s posebnimi nastavki za stranišča, ki jih prodajajo v otroških trgovinah.
  • Na kognitivni ravni pa morajo otroci razumeti proces izločanja. Morajo ga čutiti in se naučiti, da tisto, kar pride ven, ni del njih. Prav tega se namreč pri prvem zavedanju izločanja bojijo, zato se zgrozijo ob misli, da bi njihove izločke odvrgli in jih odplaknili. Prav tako pa so otroci »zreli« za življenje brez plenic, ko se na potrebo spomnijo tudi takrat, ko počnejo kaj drugega, na primer med igro.

Otroci, ki so ravnokar začeli uporabljati kahlico ali stranišče, bodo največ uspeha doživeli v domačem okolju, kjer se lahko na »proces« dodobra skoncentrirajo. Drugod pa jih dražljaji iz okolja nenehno motijo, tako da prej pozabijo, da jih tišči.


Nekaj nasvetov, kako ravnati pri navajanju na čistost

• Opazujte. Tako boste videli, kdaj vaš otrok začenja biti pripravljen na takšno samostojnost. Če ga počasi zanima, kaj pride iz njega in kam to gre, kaj je pravzaprav stranišče in kako deluje, zakaj se vse to dogaja, potem je na pravi poti. Eden od znakov pripravljenosti je tudi dlje časa suha plenička. Otrok vam bo morda sam začel pripovedovati, da bo zdaj lulal ali kakal v pleničko. Ne pozabite pa, da boste morda opazili mnogo znamenj pripravljenosti, otrok pa bo kahlico ali stranišče še vedno zavračal. To pomeni, da potrebuje še nekaj časa.


• Z otrokom se pogovarjajte o njegovem telesu. Ko bo razumel, kako teče proces hranjenja in prebavljanja, bo lažje razumel tudi izločanje. Prav tako mu dajte vedeti, da je čistost, če se je nanjo že pripravil, pomemben korak v njegovi samostojnosti. Ko čistite kahlico, povejte otroku, kaj počnete in zakaj. Morda bo z veseljem sam potegnil vodo v stranišču, prihodnjič pa bo želel potrebo opraviti kar tam. Če imate možnost in če je ravno poletje, pa naj bo otrok zunaj brez oblačil in pleničke. Nič hudega, če se bo polulal, tako bo spoznal tisti občutek tik pred izločanjem. To mu bo kasneje pomagalo, da bo zaznal, kdaj mora hitro na stranišče.


• Pripravite otroku vse pripomočke: ustrezno kahlico, nastavek za straniščno školjko, stopničko do stranišča, toaletni papir. Pazite tudi na otrokova oblačila, saj je odpenjanje gumbov ali zadrg lahko v bitki s časom usodno.


• Otroku pustite izbiro. Če ste mu olajšali uporabo kahlice in stranišča z zgoraj navedenimi ukrepi, naj se sam odloči za uporabo. Sam naj se tudi sprva odloči, ali bo nosil pleničko ali spodnjice. Samoodločanje je v tem primeru pomembno, nikoli otroka ne silite, kaznujte, ali pa celo povzročite, da ga bo sram. S tem mu ne boste pomagali, saj potrebuje spodbudo!


• Pripravite se tudi na »uspelo mi je« in »ušlo mi je«. Vaše reakcije na oba zaključka so odločilnega pomena za uspešno nadaljevanje navajanja na čistost. Nesreče so predvsem na začetku pogoste, dogajale pa se bodo še kar nekaj let, zato jih prenesite mirno in otroka pomirite. Lahko se zgodi, da ga bo kakšen neuspeh tako potrl, da se bo nekaj dni ponovno zanašal na pleničke. Nič hudega, časa ima še dovolj! Otroka prepričajte, naj zaupa vase, da mu bo sčasoma kljub nesrečam uspelo. To je težka naloga, saj za toliko starega malčka obstaja le »tukaj in zdaj«. Vendar bo z vašo podporo in pozitivno naravnanostjo kmalu razumel, da ga čaka dolgoročen uspeh.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
15
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
8
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7



RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?