|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nova sortirnica na Vrhiki

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
Na Vrhniki je 30. septembra 2009 potekala slovesna otvoritev prenovljene sortirnice koristnih odpadkov in kompostarne oziroma Centra za ravnanje z odpadki.Zadnje tehnološke posodobitve si bodo lahko ogledali šolarji ter vsa lokalna skupnost in širša javnost.
Ključne besede:

image
/31


 

Na Vrhniki je 30. septembra 2009 potekala slovesna otvoritev prenovljene sortirnice koristnih odpadkov in kompostarne oziroma Centra za ravnanje z odpadki. Zadnje tehnološke posodobitve si bodo lahko ogledali šolarji ter vsa lokalna skupnost in širša javnost. Po koreniti prenovi in modernizaciji je center okolju prijaznejši, vsi obiskovalci pa se bodo lahko prepričali, da je možno delovati v skladu s sloganom Centra za ravnanje z odpadki: Za življenja vredno okolje.


 
Leta 1994 sta se Občina Vrhnika in Komunalno podjetje Vrhnika odločila, da bosta v občini uvedla ločeno zbiranje odpadkov. V ta namen sta v sklopu službe za ravnanje z odpadki pri Komunalnem podjetju Vrhnika ustanovila poslovno enoto Center za ravnanje z odpadki. 

V letu 1995 so poskusno izbrali nekaj krajevnih skupnosti, ki so jih opremili s posodami za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov ter prvimi zbiralnicami (ekološkimi otoki) za ločeno zbiranje odpadkov. Hkrati se je postavil enostaven zbirni center, kjer so občani lahko pripeljali različne vrste odpadkov.


V oktobru leta 1996 je bila otvoritev sortirnice za sortiranje odpadne embalaže. Tako so bili vzpostavljeni osnovni pogoji za vključitev preostalih krajevnih skupnosti v urejen sistem ločenega zbiranja odpadkov.


Zaradi vse več  zbranih biološko razgradljivih odpadkov se je v letu 1997 pristopilo k urejanju kompostarne in pridobivanju dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekte na kompostarni.  Sam proces dela in razvoj sta narekovala izgradnjo avtomatske elektronske kamionske tehtnice. Sledila je tudi reorganizacija poslovne enote, ki je pridobila tehtalno-evidenčno službo.


Do leta 2000 so se zaposleni uspešno učili na vseh dotedanjih pridobitvah, ko se je pokazalo, da bo zaradi racionalizacije stroškov ter manjšega negativnega vpliva na okolje zaradi prevozov sortirane odpadne embalaže potrebno uvesti stiskanje ter zmanjševanje volumnov. V proces dela je bila  vključena 100 tonska stiskalnica na koncu sortirnice. Tudi proces dela na kompostarni je zahteval razvoj, zato so bili zgrajeni objekti in asfaltni plato na kompostarni. Istega leta se je zaprlo odlagališče odpadkov v Tojnicah, zato se je pristopilo k sistematičnem osveščanju občanov k ločenem zbiranju odpadkov. Vsa gospodinjstva so bila opremljena s posodami za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov, hkrati pa se je povečalo število zbiralnic (ekoloških otokov). Zaradi večjih količin ločeno zbranih odpadkov so bila  v centru zgrajena dodatna montažna skladišča, razširil pa se je tudi zbirni center. Izšlo je prvo občinsko glasilo, namenjeno samo odpadkom.


Vedno večji obseg dela na kompostarni je v letu 2004 terjal posodobitev kompostarne s sistemom vpihovanja zraka in računalniško vodenim procesom kompostiranja. Tako izboljšana kompostarna je pričela sprejemati biološko razgradljive odpadke tudi iz drugi občin Slovenije. Podpisana je bila tudi pogodba z embalažno družbo Slopak, ki je povečala obseg sortiranja odpadne embalaže tudi za pravne osebe ter druge občine Slovenije. Žal pa povečanemu obsegu dela ni sledil tudi razvoj infrastrukture.


V letu 2005 je bilo pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje za predelavo biološko razgradljivih odpadkov na kompostarni Vrhnika s kapaciteto 10.000 ton na leto. Pridobljeno je bilo tudi dovoljenje VURS-a za predelavo organskih kuhinjskih odpadkov. Sledila je reorganizacija Komunalnega podjetja Vrhnika in ustanovljeno je bilo novo hčerinsko podjetje CRO Vrhnika d.o.o.


Povečan obseg del na vseh področjih družbe CRO Vrhnika je povečeval negativne vplive na okolje, ki je povzročal veliko negodovanje in razočaranje občanov. Ponovno so se pokazale potrebe po modernizaciji procesov dela, ki pa so zahtevale velike finančne vložke. Zato je v letu 2007 sledila prodaja družbe CRO Vrhnika d.o.o., ki jo je kupila družba Saubermacher Slovenija d.o.o. Ob samem nakupu se je zavezala k izpeljavi modernizacije kompostarne ter sortirnice.


V letu 2008 je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in dograditev kompostarne. Takoj za tem se je pričela modernizacija kompostarne, katere I. faza je bila končana v januarju 2009. Takrat je bilo pridobljeno tudi uporabno dovoljenje. Sledila je II. faza dograditve, to je pokritje naknadnega zorenja komposta I in II. S tem so se zmanjšale količine izcednih voda, ki so nastajale ob dežju s spiranjem komposta. Podjetje se lahko pohvali z najsodobnejšo kompostarno na tem delu Evrope.

Istočasno je potekala modernizacija celotnega centra: 


rekonstrukcija sortirnice, kjer se je proces stiskanja sortirane odpadne embalaže ločil od procesa sortiranja, 
ureditev sortirne kabine ter izboljšanje delovnih pogojev na sortirnici,
ravnanje in utrditev  novih manipulativnih površin ter organizacija novih začasnih skladišč,
nova organizacija proizvodnje: ograditev centra z varovalno ograjo, ureditev novega začasnega vhoda in transportnih poti, ki bodo omogočale neovirano izgradnjo novega sodobnega centra.
Skupaj z Občino Vrhnika je podjetje pristopilo k izdelavi občinskega podrobnega prostorskega načrta za področje Tojnic, ki bo osnova za pridobitev potrebnih dovoljenj za izgradnjo sodobnega centra za ravnanje z odpadki. Le-ta je v obliki idejne zasnove že izdelan, opredeljena je tudi tehnologija, zgrajen pa naj bi bil (upajmo) v letu 2012 in bi zaposloval 75 ljudi.


CRO Vrhnika je družbeno odgovorno podjetje, v katerem velja slogan: Za življenja vredno okolje.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Milni mehurčki
Spuščanje milnih mehurčkov je vedno zabavno. Z malo večjimi otroki ob spuščanju spoznavamo fizkalne zakonitosti, pri mal...
4
Na BIO kmetiji je lepo!
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...
4
Slovenski vremenski rekordi
Poglejte slovenske vremenske rekorde.
3
Kako svetijo kresničke
Nekateri jim šaljivo pravijo "komarji z lučko". V poletni noči pogosto razsvetljujejo travnike in pričarajo naravn...
3



Začimbe in dišavnice
photo
Zelišča in dišavnice so nepogrešljiv sestavni del in pravi zaklad vsakega vrta. Lahko rastejo kot okras med drugimi rast...
10 najbolj ogroženih živali na svetu
photo
London - WWF (World Wide Fund) je pripravil seznam desetih najbolj ogroženih živali na svetu. Na vrh seznama se je uvrst...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?