|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za nosečnice, doječe mame in otroke bele zalivke po novem brezplačne

Uredništvo Ringaraja.net, 12.7.2018
Bele zalivke namesto amalgamskih so po novem za nosečnice, doječe mamice in otroke do 15. leta brezplačne. S 1. julijem je namreč pričela veljati evropska uredba, ki članice zavezuje k temu, da to storitev v celoti krije zdravstvena blagajna.

image
Zobrozdravnik vam mora belo zalivko narediti brez doplačila.
/11


Evropska uredba določa, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. To v praksi pomeni, da tej skupini pacientov ni več potrebno plačevati za bele zalivke, ampak jim jih v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kot je povedal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, bodo v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslali navodila o novostih glede uporabe belih zalivk.

 

Škodljivost amalgamske zalivke

Srebrne ali amalgam zalivke vsebujejo 50 odstotkov živega srebra, spojine, ki je znanstveno dokazano bolj strupena kot svinec, kadmij ali arzen. Glede na številne raziskave obstaja verjetnost, da živo srebro začne uhajati iz amalgam zalivke in skozi čas domnevno zapusti zalivko ter v majhnih količinah prodre v telesne organe. Telo jih odlaga predvsem v živčnem tkivu, pa tudi v drugih tkivih in organih. Nekateri strokovnjaki s področja zdravstva verjamejo, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

Doktorica dentalne medicine, Sabina Markoli, je za Primorske novice povedala, da z amalgamskimi zalivkami načeloma nič ne tvegamo, razen ob dokazani škodljivosti za posameznika. O morebitni zamenjavi pa se je smiselno pogovoriti z zobozdravnikom.

 

Dražji material, ne delo

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela. "To bomo zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Sušelj.

Omenjena evropska uredba obenem nalaga državam, da do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. Načrt mora pripraviti ministrstvo za zdravje, je pojasnil prvi mož zdravstvene blagajne.

 

Izvajalci, ki bodo ZZZS obračunali bele zalivke za nosečnice ali doječe matere, morajo glede na navodila v okrožnici zapisati stanje zavarovanke v kartoteko. Doječa mati lahko dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja dokler doji, a najdlje do 18. meseca starosti otroka.
Če so izvajalci vstavili pri teh skupinah bele zalivke v obdobju med 1. julijem in koncem avgusta, na ZZZS predlagajo, da te storitve obračunajo septembra.
Ljudje se odločajo za bele zalivke po dogovoru z lečečim zobozdravnikom. Doplačila za bele zalivke so različna, odvisna so od uporabe diagnostičnih in terapevtskih aparatur in materialov, porabe časa ter znanj in veščin zobozdravstvenega osebja.
Novosti glede belih zalivk veljajo samo za omenjene skupine, ostalim bodo zobozdravniki vstavili amalgamske, če ne bodo pristali na doplačilo.

Izvajalci, ki bodo nosečnici oziroma doječi mamici naredili belo zalivko, morajo po navodilih ZZZS-ja njeno stanje zapisati v kraton. Kot poročajo na portalu Primorske.si, lahko doječa mati dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja dokler doji, a najdlje kot do 18. meseca starosti otroka.

 

 

Vračilo za že plačano storitev

Če je otrok do 15. leta, doječa mati ali nosečnica od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS. Možnost je tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam še do septembra, z računom pa boste lahko zahtevali vračilo plačila storitve pri ZZZS.

 

Novosti glede belih zalivk veljajo samo za omenjene skupine, ostalim bodo zobozdravniki vstavili amalgamske, če ne bodo pristali na doplačilo. Za bele zalivke se lahko odločite po dogovoru z lečečim zobozdravnikom. Doplačila za bele zalivke so različna, odvisna so od uporabe diagnostičnih in terapevtskih aparatur in materialov, porabe časa ter znanj in veščin zobozdravstvenega osebja, še pišejo na Primorske.si.

 

Vlada je na pobudo ZZZS tudi že sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za pet odstotkov, kar bo veljalo za celotno letošnje leto, je povedal direktor sektorja za informiranje v ZZZS Damjan Kos.

 

Previdno pri menjavi zalivke!

Številni strokovnjaki priporočajo, da amalgamske zalivke odstranite in vam jih izbrani zobozdravnik nadomesti z drugim materialom. Pri samem menjavanju amalgamskih plomb za bele pa je potrebna previdnost, kajti ravno ob brušenju le-teh prihaja do zastupitve organizma z amalgamom in živim srebrom.

Med nosečnostjo odstranjevanje amalgamskih ni priporočljivo, saj lahko živo srebro preide z matere neposredno na zarodek in pri njem povzroči hude motnje.

 

ČLANEK JE BIL DOPOLNJEN 27. 7. 2018

VIR: STA, Primorske.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
6



Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?