|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Obutev za otroško nogico

Metka Troha, 1.2.2010
Veselje staršev, ko njihov mali kobacač naredi prvi korak, je nepopisno, a hkrati se pojavi vprašanje, kakšne čevlje naj mu kupijo. Prvi čeveljčki so pomembni, saj se otrokovo stopalo še razvija in hitro raste...

image
/11


Dojenčkova nogica je bila do zdaj vajena velike svobode, saj je bilo v raztegljivi nogavički več kot dovolj prostora za razmigavanje prstkov. Zato je pomembno, da tudi prvo obuvalo malčku omogoča dovolj prostora za miganje. Pa pojdimo lepo po vrsti.


OTROKOVO STOPALO

Ob rojstvu dojenček še nima dokončno oblikovanih kosti v stopalu, temveč so te še precej mehki hrustanci, ki se lahko hitro poškodujejo. Dojenček tudi še nima razvitih stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Stopalna loka se začneta oblikovati, šele ko se otrok postavlja na noge, pri večini se razvijeta okrog petega leta. Stopalo je sprva bolj plosko, ker je v njem več maščevja kot v stopalu odraslega. Med šestim in desetim letom starosti postane otrokovo stopalo po videzu podobno odraslemu, dokončno obliko pa dobi šele s pubertetnim razvojem.



Ob rojstvu doseže otrokovo stopalo 40 odstotkov svoje končne dolžine in v prvem letu se poveča za 70 odstotkov. Končno velikost pa doseže kmalu po 12. ali 13. letu starosti, dosti prej kot preostali deli telesa.



OBUTEV DOJENČKA

Obutev je v prvi vrsti namenjena zaščiti pred umazanijo, vremenskimi vplivi in poškodbami. Nožice dojenčka, ki še ne hodi, moramo zaščititi predvsem pred mrazom. Najbolje je, da mu nadenemo tople nogavičke ali mehke copatke. V toplejših dneh je najbolje, da je dojenček bos in lahko svobodno razmigava svoje prstke, stopalo pa lahko neovirano raste.

Ko začne otrok počasi stopicljati z našo pomočjo, ortopedi priporočajo nogavičke z nedrsečim stopalnim delom, ki omogočajo, da dojenček čuti tla pod nogami, hkrati pa mu pri hoji ne drsi. Na tržišču so na voljo tudi mehki čeveljci z usnjenim podplatom, ki so prav tako primerna prva obutev. Pomembno pa je, da so mehki čevlji za dojenčka višji, da segajo čez gležnje, saj se tako otroku težje snamejo.

 


Popolnoma normalno je, da so otroci, preden shodijo, nekoliko nerodnejši. To je posledica nerazvitih mehanizmov hoje, ki zorijo v možganih; nanje ni mogoče vplivati z nikakršnimi čevlji.



NAŠ MALI KOBACAČ JE SHODIL

Ko začne otrok hoditi, potrebuje čevlje z debelejšim podplatom. Vendar se je treba zavedati, da lahko neprimerna, tesna in neprožna obutev povzroči nepravilno rast kosti, mišic in vezi. Utesnjevanje noge povzroča kronična vnetja sklepov na nogi, bolečine in deformacije v kasnejši dobi. Zaradi naštetega je pri izbiri prvih čevljev treba upoštevati nekaj nasvetov.

1. Obutev mora biti zaradi hitre rasti otrokove noge dovolj velika. Otrokova stopala so navadno širša, zato je treba paziti, da čevelj ne utesnjuje sprednjega dela stopala.

2. Poleg prostornosti je pomembno, da je podplat otrokovega čevlja dovolj prožen, da se čevelj dobro upogiba čez osnovne členke prstov in da je zgornji del čevlja čim bolj mehak.

3. Čevelj mora biti narejen iz zračnega materiala. Ni pomembno, ali je to usnje ali umeten material, pomembno je, da noga diha in se ne poti ter da čevelj ne prepušča vode.

4. Zmotno je prepričanje, da mora biti čevelj visok. Ortopedi svetujejo, naj prvi čevlji NE segajo čez gležnje, če pa že, naj bo zgornji del čim bolj mehak – če se čevelj v predelu gležnja ne upogiba dovolj, to vpliva na otrokovo hojo.

5. Podplat čevlja mora malčku omogočati, da čuti podlago. Prav stik s podlago je pomemben za razvoj pravilnega, skladnega delovanja mišic, ki sodelujejo pri hoji, in s tem za razvoj same hoje.


NAJBOLJŠI PRVI ČEVLJI

Ko se odpravimo po prve čeveljce za otroške nogice, bodimo pozorni predvsem na to, da so čevlji mehki, udobni (raje večji kot premajhni) in prožni. Prilegajo naj se obliki stopala – spredaj pri prstih morajo biti dovolj široki in z nizko peto. Drsnost podplata in notranjosti čevlja naj bo čim bolj podobna drsnosti kože stopala. To lahko preverimo tako, da nov čevelj s podplatom potegnemo po tleh in ta občutek mora biti podoben občutku, ki ga imamo, če po isti podlagi podrgnemo z roko. Najboljša obutev za otroka je tista, ki mu omogoča, da v njej hodi, kot bi bil bos.


NASVETI ZA NAKUP

  • Pred nakupom izmerite otroku stopalo. Otrokovo stopalo je treba na novo izmeriti vsakih šest do osem tednov. Orišite otrokovo stopalo na karton in spredaj dodajte 1,5 centimetra. Karton odnesite s sabo v trgovino. Preverite, ali se šablona uleže po čevlju.
  • Čevlje nakupujte v popoldanskem času, ko je noga večja. Merilo naj vam bo stopalo, ki je večje.
  • Otrok naj med pomerjanjem ne sedi. V čevljih naj se sprehodi po trgovini, in če težko hodi, mu verjetno ne ustrezajo. Tudi če je njegova hoja normalna, otroku sezujte čevlje in preverite, ali ima na stopalih kakšne sledi nošenja čevljev.
  • Potipajte, koliko prostora imajo prstki – od palca do konca čevlja mora biti centimeter prostora.
  • Na zadnjem delu mora biti med čevljem in otrokovo peto za mezinec prostora, vendar se čevelj ne sme sezuvati.
  • Zimski čevlji morajo biti za številko ali dve večji, ker bo v njih nosil debelejše nogavice. Najbolje je, če imate pri kupovanju s seboj debelejše nogavice.


ORTOPEDSKA OBUTEV – DA ALI NE?

Večina staršev še vedno meni, da morajo biti prvi otrokovi čevlji ortopedsko oblikovani, čemur pa ortopedi ostro nasprotujejo. Številne medicinske študije so namreč pokazale, da otrokovo »plosko« stopalo za normalen razvoj ne potrebuje ortopedsko oblikovanih čevljev oziroma da so ortopedski čevlji za razvoj otrokovega stopala in hoje celo škodljivi. Ortopedi še zlasti odsvetujejo trde vložke, ki naj bi podpirali stopalo in s tem pospešili oblikovanje stopalnega loka. Janja Drobež, razvojna pediatrinja, pravi, da so ti vložki v resnici povsem neučinkoviti in otroka tiščijo. Otrok je prisiljen hoditi po zunanjem robu stopala, zato se dostikrat poslabša tudi vzorec otrokove hoje. Človeška noga je bila ustvarjena, da bi bila bosa. Zato se tudi otroško stopalo najbolje razvija, če je boso ali obuto v mehko obuvalo z ravnim podplatom brez kakršnihkoli ortopedskih dodatkov.


RABLJENA OBUTEV

Otroci hitro prerastejo prve čevlje, zato strokovnjaki pravijo, da ni posebnih strokovnih razlogov, da drugi otrok ne bi smel nositi čevljev starejšega. Vseeno pa morate te čevlje prej razkužiti in preveriti, koliko so v resnici obrabljeni. Preverite prožnost, obrabljenost notranjega dela čevlja in zlasti obrabljenost pete, saj spreminja os spodnje okončine pri hoji. Tako spremenjena os namreč lahko povzroči napačen prenos sil in posledično bolečine.



Nesimetrična izraba čevljev še ne pomeni, da je s stopalom nekaj narobe – otroci z normalnimi stopali pogosto nesimetrično izrabijo čevlje. Pri izrazito nesimetrični obrabi je koristen posvet pri zdravniku.



BOS OKROG

Večina ortopedov pravi, in to potrjujejo tudi številne raziskave, da je hoja brez čevljev najbolj naravna in zdrava, stopala pa se najbolje razvijajo brez čevljev. Vendar sodobni civilizirani svet narekuje nošenje obutve. Zato priporočamo obutev, ki izpolnjuje vse zgoraj navedene zahteve, hkrati pa se potrudite, da svojemu otroku čim večkrat omogočite, da okrog teka bos.


Članek objavljen v Otrok in družina, november 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2
Permanentno lakiranje
Permanentno lakiranje je nova generacija lakiranja naravnih nohtov. Je bolj obstojno, primerno za mlade mamice, ki nimaj...
2



VIDEO: 12 izvirnih pričesk za male dolgolaske
video
Kitke, čopki, pisane lasnice in lasni obroči z rožicami so skoraj obvezni dodatki za punce. Če bi radi svojo malo lepoti...
UV oblačila, ki otroke ščitijo pred soncem
Najboljša zaščita pred škodljivimi vplivi sonca je zadrževanje v senci, še posebej to velja za naše najmlajše. Da bi otr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?