|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Namen študije je bil pridobiti vpogled v uporabo in stališče do kontracepcije ter spolno vedenje evropske ženske.
Ključne besede:

image
/11


Študija Safe - Sexual Attitudes of Females in Europe je potekala kot mnenjska raziskava. V njej sodelovalo 14 držav z mnenjem 11.490 žensk v starosti od 15 do 49 let. Namen študije je bil pridobiti vpogled v uporabo in stališče do kontracepcije ter spolno vedenje evropske ženske. Slovenija v raziskavi ni sodelovala.


52% vprašanih žensk je bilo poročenih, 20 % v stabilnem razmerju in 20 % samskih. Polovica je bila polno zaposlena, najmanj v Nemčiji-tretjina, največ na Češkem-64%. Polovica je imela enega otroka, 25 % dva, le 6% tri otroke ali več, največ žensk brez otrok je v Italiji, najmanj na Češkem.


Povprečna starost ob prvem spolnem odnosu je bila 17.7 let, več kot polovica je bila ob prvem odnosu tudi zaščitena.


Anketiranke menijo, da je najboljša starost za rojstvo prvega otroka 25 let.


94% jih je poznalo hormonsko kontracepcijo in kondom, nove oblike kot nožnični prstan, obliž, injekcije oziroma vsadke ali maternični obroček s hormonom je poznala polovica. Trenutna uporaba tabletk znaša 28%, največ v Franciji-50%, najmanj v Španiji-22%. Obliž uporablja le 1% anketirank, ravno tak delež zajemajo kontraceptivi v obliki depo injekcij. Največ kondomov kot obliko barierne zaščite uporabljajo Španke- kar 40%. Maternični obroček ima vloženo od 4 do 9 % žensk. Dodatno s kondomom se ob zaščiti s tabletkami ali nožničnim prstanom zaščiti 20 % žensk. Za obroček se odločijo starejše od 35. leta, z otroki in stabilnim razmerjem.


Trenutno je z metodo zaščite zadovoljno do 80% žensk, najbolj uporabnice materničnega hormonskega obročka, najmanj uporabnice kondomov, le 30%. Vzroki za nezadovoljstvo so neprijetnost med odnosom, nezadovoljstvo partnerja, zmanjšan libido in ekonomski razlog-cena kontraceptiva.


Kar 20% žensk zamenja tabletko za drugo zaradi povečanja telesne teže, Nemke in Skandinavke menijo, da je povečanje teže največji stranki učinek. Enakemu deležu žensk tudi ni po volji vsakodnevno jemanje. 65% žensk vzame tabletko pred spanjem, v Angliji in na Češkem četrtina zjutraj.


Ženske se s kontracepcijo seznanijo pri ginekologu, ki je najpomembnejši vir, sledijo prijateljice in zdravniki splošne medicine. Partner ima vlogo izbire načina zaščite pri 30 % anketirank, največ v Avstriji, kar v slabi polovici primerov.


38% žensk ima spolni odnos več kot enkrat tedensko, najpogosteje imajo spolne odnose Rusinje, Italijanke in Čehinje. 80% žensk meni, da jim tabletka kot zaščita izboljša spolno zadovoljstvo.


S podaljšanjem jemanja tabletk - tricikliranje (9 tednov jemanja) je seznanjeno 30% žensk, tak način uporablja le 5%, vendar bi imelo kar 80% le teh krvavitev enkrat na pol leta. Glavni razlogi neuporabe na tak način so v mnenju, da to ni naravno in zadovoljstvo s trenutnim načinom prekinitvene krvavitve- enkrat mesečno. Mnenje, da morajo prekinitveno krvaveti vsak mesec, je prisotno pri več kot polovici žensk in tudi prepričanje, da je dolgotrajno jemanje hormonske zaščite škodljivo, je pogosto.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
93
5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...
6
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
5



Kljub kontracepciji še vedno veliko nežele...
Pred šestimi desetletji je ameriško farmacevtsko podjetje izdelalo prvo kontracepcijsko tabletko, ki je ženskam prvič v ...
Kombinirana tabletka - manj tveganja
V Sloveniji je kombinirana hormonska kontracepcijska tabletka (KOK) na voljo že od leta 1964.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?