|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci in zdravila

Ema Rotar, 24.1.2010
Spet je tu čas prehladnih obolenj, viroz in drugih bolezni hladnejšega obdobja leta. V tem času se zato poveča uporaba zdravil tako pri odraslih kot tudi pri otrocih.
Ključne besede:

image
/11


Prav pri uporabi zdravil pri otroku morate biti še posebej previdni, saj lahko otroka varno in učinkovito zdravite le, če dosledno upoštevate navodila zdravnika in farmacevta, obenem pa natančno preberete priložena navodila za uporabo.

 

UPORABA ZDRAVIL PRI NAS

 

Antibiotiki so eno izmed najpogosteje uporabljenih zdravil pri otrocih, njihova pravilna in varna uporaba pa prispeva k boljšemu izidu zdravljenja in tudi k zmanjševanju odpornosti povzročiteljev bolezni proti antibiotikom. Raziskava o navadah slovenskih staršev ob uporabi antibiotikov pri njihovih otrocih, ki so jo spomladi izvedli pri Slovenskem farmacevtskem društvu, je pokazala, da se slovenski starši dobro zavedajo pomena pravilne in varne uporabe antibiotika pri otroku ter upoštevajo priporočila zdravnika ob predpisovanju in farmacevta ob izdajanju antibiotika za otroke glede odmerjanja, časovnih razmikov in trajanja zdravljenja. Kljub temu pa bi lahko stvari še izboljšali, ocenjujejo v Slovenskem farmacevtskem društvu in pri Lekarniški zbornici Slovenije. Zato so se letos jeseni lotili obširne akcije o seznanjanju staršev in otrok s pravilno uporabo zdravil pri otrocih.

 

RAZLIKE MED OTROKOM IN ODRASLIM

 

Otroci niso pomanjšana različica odraslih, in to še posebej velja pri uporabi zdravil. Starši morate upoštevati, da otrokova rast in razvoj prinašata številne spremembe v telesni sestavi ter razvitosti in delovanju organov. Uporaba in odmerjanje zdravil pri različni starosti otroka se zelo razlikujeta, saj se v različnih starostnih obdobjih pomembno razlikujejo telesna masa, telesna sestava, razporeditev in količina telesnega maščevja, beljakovin in vode v telesu ter razvitost in delovanje organov, zlasti ledvic in jeter. Po mednarodnih merilih je otrokov razvoj razdeljen na več starostnih obdobij:

 

– prezgodaj rojeni otrok (nedonošenček);

– novorojenček (do enega meseca);

– dojenček (od enega meseca do 24 mesecev);

– otrok (od 2. do 12. leta).

 

Za vsako starostno skupino otrok morajo pediatri drugače določiti odmerek zdravila, ki ga otrok pri zdravljenju potrebuje, ob tem pa morajo upoštevati še razlike v razvitosti otroka in morebitno preobčutljivost za učinkovine zdravila.

 

Starši se morate zavedati, da otrokom ne moremo predpisati vseh zdravil tako kot odraslim, da je pri odmerjanju zdravil treba upoštevati otrokovo starost in njegovo telesno maso, včasih pa tudi telesno površino, in da otrokom ne moremo preprosto dati manjšega odmerka zdravila za odrasle!

 

ZASTRUPITEV OTROKA Z ZDRAVILOM

 

Zaradi nepravilnega odmerjanja zdravila in neupoštevanja navodil zdravnika oziroma farmacevta lahko pride pri otroku do hudih stranskih učinkov ali zastrupitve z zdravilom. O stranskih učinkih zdravila lahko natančno preberete v priloženem navodilu. Pri dajanju zdravila otroku je zato treba biti posebej pozoren na vse simptome, ki so opisani v navodilu za uporabo. Če se pri otroku pojavi katerikoli od navedenih simptomov, se čim prej posvetujte z zdravnikom oziroma farmacevtom v lekarni.

 

Na zastrupitev z zdravili pomislimo, kadar se pri sicer zdravem otroku nenadoma pojavijo motnje zavesti, krči, šok, slabost, bruhanje, mravljinčenje, neredno utripanje srca. Vsa zdravila so lahko zelo nevarna za otroka, še posebej pa zdravila, ki vplivajo na osrednji živčni sistem in na srčno mišico, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, hormonska zdravila in zdravila, ki vsebujejo železo. Že ena sama tableta je včasih lahko dovolj, da se otrok zastrupi ali celo umre. Če sumite, da gre za zastrupitev, čim prej poiščite medicinsko pomoč.

 

Magistri farmacije v lekarnah opozarjajo, da je mogoče z ukrepi, kot so varno shranjevanje zdravil, uporaba posebnih vsebnikov z varnostno zaporko, pravilna predstavitev zdravila otroku (zdravila nikoli ne poimenujemo bombonček ali sladkorček), in upoštevanjem navodil za pravilno odmerjanje zdravil preprečiti zastrupitev z zdravili pri otrocih.

 

SAMOZDRAVLJENJE BOLNEGA OTROKA

 

Vse več staršev poskuša otrokovo bolezen pozdraviti kar doma. Predvsem pod vplivom oglaševanja in brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom dajejo otroku zdravila, ki jih je v lekarni mogoče kupiti brez recepta. Farmacevti svetujejo, da takšna zdravila oziroma samozdravljenje uporabljate zgolj pri lažjih bolezenskih težavah, kot so povišana telesna temperatura, bolečina, kašelj, zamašen nos, lažje prebavne težave. Otroku lahko zdravilo brez recepta daste le, če:

 

– nedvoumno prepoznate simptome, ki jih želite zdraviti;

– otrokovo zdravstveno stanje ni tako zelo slabo, da bi potrebovali zdravniško pomoč;

– znate izbrati primerno zdravilo, ga dobro poznate in točno upoštevate navodila za uporabo.

 

Farmacevti opozarjajo, da otrokom, mlajšim od dveh let, nikakor ne smete dajati zdravil brez recepta, razen po predhodnem posvetu z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni. Če se kljub zdravljenju doma otrokovo zdravstveno stanje ne izboljša ali se celo poslabša, otroka čim prej peljite k zdravniku.

 

UPORABA ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV PRI OTROCIH

 

Veliko staršev meni, da so zdravila, ki so jih uporabljale že naše babice in so naravnega izvora, blažja in manj škodljiva kot izdelana zdravila. Vendar to ne drži! V resnici so lahko domači pripravki rastlinskega izvora (zeliščni čaji, izvlečki iz zdravilnih rastlin) ob nepravilni uporabi prav tako nevarni za otroka. Najpogostejše nevarnosti uporabe zdravilnih rastlin in pripravkov iz njih so alergije in zastrupitve zaradi prevelikega odmerka, predolgotrajne uporabe ali strupenosti rastline. Tudi pri teh pripravkih velja, da nekatere zdravilne rastline niso primerne za uporabo v vseh starostnih obdobjih, zato se je treba pred uporabo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

 

PRIPRAVKI Z VITAMINI IN MINERALI

 

Na tržišču je na voljo ogromno različnih pripravkov, ki so namenjeni preprečevanju pomanjkanja in nadomeščanju vitaminov in mineralov, krepitvi imunskega sistema in izboljšanju splošnega počutja. Uporaba teh pripravkov načeloma ni škodljiva, če upoštevamo naslednja priporočila (velja za otroke in odrasle):

 

– vitaminsko-mineralne dodatke lahko uživamo le občasno;

– dodatke je priporočljivo uživati med okužbami, v obdobju rasti, med večjimi napori ali drugimi obremenitvami;

– vedno uživamo en sam izdelek, in to v priporočenem dnevnem odmerku (RDA – Recommended Dietary Allowance).

 

Pri otrocih je pomembno tudi to, da uživajo le dodatke, ki so namenjeni otrokom, saj se priporočeni dnevni odmerki za otroke in odrasle bistveno razlikujejo. Dodatki, namenjeni otrokom, so namreč prilagojeni dnevnim potrebam otrok.

 

KAJ MORAJO STARŠI VEDETI?

 

Že prej smo omenili, ni pa odveč, če povemo še enkrat, da je najpomembnejše, da se o pravilni uporabi zdravila najprej posvetujete z zdravnikom in farmacevtom v lekarni. Zelo pomembno pa je tudi, da natančno preberete priloženo navodilo za uporabo. V njem boste dobili podatke o sestavinah zdravila, namenih uporabe, načinu jemanja in odmerjanja zdravila glede na starost ali težo otroka, neželenih učinkih, pomožnih snoveh v zdravilu, jemanju hkrati z drugimi zdravili, ukrepih pri prekoračitvi odmerkov, navodilih za shranjevanje zdravila itd.

 

Pri dajanju zdravila se je treba natančno držati navodil, ki ste jih prejeli od zdravnika in farmacevta – zdravilo morate otroku dajati po predpisanem postopku, v predpisanem odmerku in ob predpisanem času. Ob tem morate nenehno opazovati, kako se otrok odziva na zdravilo, in če se pojavijo težave oziroma neželeni učinki, se morate takoj posvetovati z zdravnikom in/ali farmacevtom v lekarni.

 

Dandanes starši vse pogosteje iščejo tudi druge vire informacij o posameznem zdravilu (internet, klepetalnice), vendar farmacevti opozarjajo, da je treba vse te podatke in nasvete dodatno preveriti, saj niso vedno verodostojni in pravilni.

 

Če proizvajalec ne določi drugače, pomeni:

 

– jemanje zdravila na tešče – zjutraj eno uro pred zajtrkom;

– jemanje zdravila na prazen želodec – eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi;

– jemanje zdravila s hrano – tik pred jedjo, med jedjo ali po jedi.

 

PRED UPORABO

 

Dobro je, da pred uporabo zdravila poskusite izvedeti čim več o zdravilu, s katerim boste zdravili svojega otroka (ime zdravila, namen uporabe, odmerjanje, način uporabe, morebitne posebnosti pri uporabi zdravila, mogoči neželeni učinki in ukrepi zoper njih ter shranjevanje zdravila). Farmacevti tudi svetujejo, da si zapišete telefonsko številko ambulante otrokovega zdravnika in telefonsko številko lekarne, kamor navadno hodite po zdravila.

 

Preden začne otrok uporabljati zdravilo, morate starši zdravniku in farmacevtu v lekarni povedati:

 

– starost in težo otroka;

– katere alergije in preobčutljivosti ima vaš otrok;

– katera zdravila na recept in brez recepta jemlje vaš otrok redno ali po potrebi;

– katera zdravila naravnega izvora in prehranska dopolnila, npr. zdravilne čaje, vitaminsko-mineralne dodatke, uživa vaš otrok.

 

Ob izdaji antibiotika na recept magister farmacije v lekarni ponovno preveri odmerek zdravilne učinkovine glede na otrokovo starost in telesno težo ter svetuje o pravilnem dajanju antibiotika otroku.

 

UPORABNI NASVETI ZA STARŠE

 

1. Poznavanje namena uporabe zdravila zmanjša možnost zamenjave in napačne uporabe zdravila.

2. Upoštevajte časovne režime odmerjanja in trajanja zdravljenja. Ne spreminjajte odmerka zdravila in ne prekinjajte jemanja zdravila, preden o tem ne obvestite zdravnika.

3. Otrok ne sme vzeti dvojnega odmerka zdravila, če ni vzel odmerka ob predpisanem času.

4. Uporabite pravi odmerek, ki ga določite s priloženo žličko oziroma kapalko za odmerjanje. Za odmerjanje zdravil ne uporabljajte jedilnih žlic, saj tako odmerjanje ni dovolj natančno.

5. Pri uporabi zdravila pri otrocih je treba biti odločen, potrpežljiv in vztrajen.

6. Antibiotične sirupe je treba pred vsako uporabo dobro pretresti, da se delci enakomerno razporedijo in je v vsakem odmerku ustrezna količina učinkovine.

7. Zdravila je treba shranjevati nedosegljiva otrokom. Antibiotične sirupe je treba pravilno shranjevati na primernih mestih. Kopalnica vsekakor ni primeren kraj za shranjevanje zdravil (zaradi vlage).

8. Če je v družini več otrok in otroci uporabljajo različna zdravila, na ovojnino zdravila napišite otrokovo ime in za kaj zdravilo uporablja.

9. Upoštevajte vplive, ki jih lahko povzroči sočasno zaužitje hrane in drugih zdravil. Mleka in mlečnih izdelkov ne dajemo skupaj z zdravili. Kalcij v mleku se lahko veže na zdravilne učinkovine in zmanjša njihovo prehajanje iz črevesja v kri (na primer nekateri antibiotiki, železo, natrijev fluorid itd.).

10. Otrok naj nikoli sočasno ne jemlje dveh zdravil z enako učinkovino. Če je otrok preobčutljiv za neko zdravilo, si morajo starši to dobro zapomniti in o tem opozoriti zdravnika in farmacevta.

11. Če katerikoli neželeni učinek postane resen, je treba takoj prenehati dajati zdravila in o tem nemudoma obvestiti zdravnika. Če se neželeni učinek stopnjuje in zdravnik ni dosegljiv, pokličite v najbližjo bolnišnico. Če je pri otroku opazen neželeni učinek, ki ni naveden v navodilu za uporabo zdravila, je treba o tem obvestiti otrokovega zdravnika ali farmacevta.

12. Zdravilo je predpisano za natančno določeno osebo in natančno določene bolezenske znake, zato naj starši ne uporabljajo zdravil, ki so ostala od prejšnjih zdravljenj oziroma od zdravljenj drugih otrok ali celo sosedovih otrok.

 

OTROKOVO POZNAVANJE ZDRAVIL

 

Tako kot morajo odrasli poznati zdravila, ki jih otrok uporablja, mora tudi otrok vedeti, kaj so zdravila, in poznati tista, ki jih uporablja. Starši lahko otroke o zdravilih največ naučite s svojim zgledom, zato je prav, da jih spodbujate, naj vas o zdravilih čim več sprašujejo.

 

Otroka morate o zdravilih poučiti na pravi način – preprosto, da vas otrok razume (primerno otrokovi starosti), in pošteno, da ga ne zavedete. Prav je, da mu tudi večkrat podrobno razložite, če je treba, in ga pozneje povprašate, da preverite, ali vas je prav razumel. Z otrokom se pogovorite o vseh zdravilih, ki jih uporablja. Prav je, da vaš otrok o zdravilu ve naslednje: ime zdravila, zakaj ga uporablja in kako deluje, kako ga pravilno uporabi (na primer skozi usta, vpliv hrane itd.), kdaj ga mora vzeti in kako dolgo ga bo uporabljal, kaj naj stori, če izpusti odmerek, kateri neželeni učinki se lahko pojavijo in komu naj pove o njih.

 

Pri poučevanju otrok vam lahko pomagajo zdravstveni delavci v ambulanti, lekarni ali bolnici, ki lahko o zdravilih govorijo neposredno z otrokom. Prav tako je dobro, da zdravstveno osebje o zdravilih sprašujete v otrokovi navzočnosti.

 

Magistri farmacije v lekarnah svetujejo, da starši otroka naučite, naj nikoli ne vzame zdravila, če mu ga ne daste vi, druga odrasla oseba ali zdravstveni delavec. Prav tako je pomembno, da otrok ve, da ne sme uporabljati zdravil, ki jih jemljejo druge osebe.

 

VIR:

 

– O pravilni in varni rabi zdravil – Zdravila in otroci, 4. dan slovenskih lekarn, gradivo za novinarje, Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije, Ljubljana, september, 2008.

 

Revijo lahko naročite:

na brezplačni telefonski številki 080 19 30, REVIJA TROBENTICA, OPEKARSKA 4A, 1000 LJUBLJANA ali trobentica@prdr.com.

 

 


Članek objavljen v Otrok in družina, november 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
42
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
8
Materinstvo je: odgovor na približno 300 v...
Smešno je, kako so se stvari obrnile. Tišina, ki me je tako skrbela, je zdaj napolnjena z nenehnim klepetom. Pogosto me ...
7
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Vedenjska motnja pri otrocih
Otroci, ki imajo to motnjo, so trmasti, maščevalni, zlahka izgubijo potrpljenje, imajo stalno potrebo po prepiru in nasp...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?