|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ovulacija: miti in dejstva

Uredništvo Ringaraja.net, 14.4.2023
Koliko veste o ovulaciji? Obstajajo stvari, o katerih niste prepričani? Strokovnjakinja za plodnost odgovarja na najpogostejša vprašanja o ovulaciji.

image
Semenčice lahko v ženskem telesu preživijo celo do enega tedna. (Freepik.com)
/11


Strokovnjakinja za plodnost Zita West odgovarja na najpogostejša vprašanja in mite o ovulaciji.


Ali lahko pride do ovulacije dvakrat na mesec?

 Lahko, pravi strokovnjakinja, čeprav se to zgodi redko, in to pri dvojajčnih dvojčkih. Če ovulirate dvakrat, se to običajno zgodi v 24 urah, zato bodo vaši plodni dnevi zagotovo ob istem času vašega cikla.


Kako dolgo lahko preživijo spermiji?

Semenčice lahko v ženskem telesu preživijo od dva do pet dni, v optimalnih pogojih po ovulaciji pa lahko preživijo do en teden. 

"V večini primerov pride do nosečnosti s spolnim odnosom šest dni pred ovulacijo. To 'okno plodnosti' pride prej, če imate krajši cikel, ali pozneje, če imate daljši cikel," pravi West.


PREBERITE ŠE: Manj znani znaki ovulacije

 

Kako lahko ženska ve, ali je prišlo do ovulacije?

"Zelo težko! Zaenkrat obstajajo le trije načini, kako to ugotoviti: če zanosite, z ultrazvokom ali krvnim testom, ki pokaže povečano raven progesterona." Strokovnjakinja pojasnjuje, da je treba test za določanje ravni progesterona opraviti 21. dan 28-dnevnega cikla.


Je bazalna temperatura pravi pokazatelj ovulacije?

Natančno izmerjena temperatura ob jutranjem prebujanju lahko pokaže, ali ovulirate ali ne, ni pa povsem natančen pokazatelj. Je pa merjenje bazalne temperature za ženske, ki načrtujejo zanositev lahko stresno, zato se ženskam dolgoročno odsvetuje.

  

Ali lahko izločki kaj "povejo" o ovulaciji?

Strokovnjakinja za plodnost pojasnjuje, da ravni estrogena v plodnih dneh spremenijo izločke, da semenčicam omogoči daljše preživetje v ženskem telesu. Običajno je izloček v plodnih dneh bolj vlažen, sluzast, raztegljiv.

Da bi povečali možnost, da ženska zanosi, naj spolni odnos poteka v dneh, ko je izloček optimalne kakovosti.


PREBERITE ŠE: Metode ugotavljanja plodnih dni

 

Nekatere ženske opazijo, da se čas med ovulacijo in menstruacijo sčasoma skrajša. Zakaj?

"Ko se ženske starajo, postane ovulacija manj pogosta in intervali med ovulacijo in naslednjo menstruacijo se lahko razlikujejo ali postanejo krajši. To je običajen del staranja in morda nima drugih vzrokov. Vendar, če je čas med ovulacijo in naslednjo menstruacijo menstruacije manj kot 10 dni, ni dovolj časa, da bi se oplojeno jajčece vgnezdilo v endometrij (maternično sluznico)," pojasnjuje Westova.


Kaj negativno vpliva na plodnost?

Strokovnjakinja za plodnost poudarja, da imata stres in izčrpanost velik vpliv na ovulacijo, ker motita raven hormonov, povezanih s plodnostjo. Tudi pogosta nihanja telesne teže lahko negativno vplivajo na plodnost, še bolj kot nkoliko prekomerna teža.

"Na plodnost vplivajo tudi druge zdravstvene težave, kot so slabokrvnost, nekatera zdravila, pa tudi kajenje, čezmerno pitje alkohola in slaba prehrana. Da pride do ovulacije, je potrebna energija," poudarja.


PREBERITE ŠE: Kdaj je pravi čas, da naredite test nosečnosti?

 

Koliko časa traja, da se po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet, menstruacija normalizira, je od osebe do osebe različno.

"Prvi mesec po tem, ko ste prenehali jemati tabletke, je običajno zelo ploden cikel. Po tem je lahko ovulacija pri nekaterih ženskah motena več mesecev. Pri drugih traja dlje, da se ovulacija vrne v normalno stanje, kljub rednim menstruacijam."


Če dojite, se morate zavedati, da dojenje zavira ovulacijo in da lahko po prenehanju dojenja traja nekaj časa, da se ovulacija normalizira.

 

VIR: Mondo.rs na Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
111
5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...
6
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
5



Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?