|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Piran malo drugače

Katarina Vinšek, 23.7.2010
Koper, Izola, Piran, Portorož, … naša lepa obmorska mesta. Dovolj je že, če se samo sprehodimo po teh živahnih ulicah, ali pa sedimo ob obali in poslušamo glas morja. Uživamo morski zrak in se prepustimo sončnim žarkom.

image
/101


Zakaj ne bi spoznali Pirana tudi na drugačen način? Sprehodimo se po mestu in odkrijmo, kaj se skriva pod morsko gladino. Spoznajmo svet, ki ga sicer ne vidimo vsak dan; svet pod vodo.


Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto v Slovenski Istri, ki leži na samem rtu Piranskega polotoka. Mesto je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zasnovo z zanimivo arhitekturo ter bogato kulturno dediščino. Ozke ulice ter tesno stisnjene hiše dajejo mestu prav poseben čar. Piran je danes upravno središče ter tudi pomembno slovensko turistično središče. Kot zanimivost: Piran je bil v letih med 1909 -1953 s Portorožem in Lucijo povezan z električno železnico. Najbolj opazna stavba v Piranu je nedvomno stolna cerkev Sv. Jurija, ki je tudi zaščitnik mesta Piran. Cerkev je nastala približno v 12. stoletju, današnjo podobo pa je dobila leta 1637. Zvonik cekve Sv. Jurija je bil dograjen 1608 in je pomanjšana kopija zvonika Sv. Marka v Benetkah.


Vas zanima, kdo vse živi pod vodo? Vas zanima, kako pisan je podvodni svet? Vstopite v Akvarij, ki se nahaja v prenovljeni stavbi nekdanjega Hotela Piran na prav tako prenovljenem Ribiškem trgu. V bazenih si lahko ogledate okoli 200 gostov iz podmorskega sveta; med temi lahko spoznamo do 140 različnih vrst morskih organizmov.


Edini slovenski morski akvarij je bil po 46 letih svojega obstoja zaradi popolne prenove, ki jo je v celoti financiralo Ministrstvo za šolstvo in šport in je stala milijon 700 tisoč evrov, skoraj dve leti zaprt. V preteklosti si je bogastvo našega morja v Piranu ogledalo po 50 tisoč obiskovalcev na leto, zadnja leta pa se je obisk precej zmanjšal.


V akvariju lahko opazujemo navadno hobotnico, špare, zobatce, pisane ustnače, glavače, babice, brancine in še mnogo drugih morskih prebivalcev. V posebnem prostoru je velik talni bazen, v katerem plavajo morski psi trneži, ciplji, brancini, vrane, …. Med drugim si tu lahko ogledate tudi raroga, velikega morskega pajka, kačje repe, male morske ježke, različne vrste spužev…


Obisk morskega akvarija bo vam in vašim otrokom zagotovo ostal še dolgo časa v živem spominu. Večji, starejši in adrenalina željni pa si lahko podvodni svet ogledate tudi pod vodo. Obrnite se na potapljaški center na punti, kjer vas čakajo izkušeni podvodni vodiči in vas popeljejo pod vodo (glej slike).


Kar zadeva parkiranje, je najbolje, da parkirate v garažni hiši Fornače nad mestom. Od tam vozi brezplačen avtobus, če pa se odpravite peš, vas čaka lep sprehod ob morski obali. Parkirišče je namreč oddaljeno le 1 km od centra Pirana.


Pa lep sprehod po morskem dnu!

 

Preberi še:

Obala in Kras



 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


 



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Popotovanje od Portoroža do Pirana
Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto in je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zas...
3
IDEJA ZA VIKEND: Od Strunjana do Izole
Če se ta vikend odpravljate na obalo, imamo za vas super idejo za izlet, ki je primeren tudi za vozičkanje. Družinski iz...
3
Jama Pekel
Nekaj kilometrov severno od Šempetra se je v dolini Peklenščice široko razkoračil hudič in v njegovem razkoraku je vhod ...
3
Gradiška Tura 777 m (793 m)
Razgled proti severovzhodu omejuje Nanoška planota. Najlepši pogled imamo na Vipavsko dolino, od koder vidimo parkirišče...
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Stari grad, razvaline stoterih zgodb
photo
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?