|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomembna je komunikacija z dojenčkom, otrokom

Helena Mlakar, 13.10.2010
Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, zaposlena v razvojni ambulanti Zdravstvenega doma Kranj. Trenutno je na porodniškem dopustu, saj je mati tri in pol letne Pie in štiri mesečnega Tima.

image
/11


Špela Gorenc Jazbec izkušnje, ki jih je do sedaj nabrala na svojem delovnem mestu, s pridom uporablja tudi v zasebnem življenju. Zdi se ji, da mora terapevt, ki verjame v svoje delo, enako ravnati s svojimi otroki, kot z otroki, ki jih vsakodnevno srečuje v svojem delovnem okolju. Prav tako pa pravi, da na delovnem mestu s pridom uporablja izkušnje, ki jih vsakodnevno pridobiva doma s svojimi otroki.


»Zdi se mi pomembno, da starši vedo, da imam tudi sama svoje otroke in družino, saj se mi zdi, da s starši otrok lažje vzpostavimo pristen kontakt, če vedo, da stvari, ki jim jih svetujem in od njih zahtevam, preizkušam tudi sama na lastnih otrocih. Saj sem velikokrat deležna vprašanj, če imam kaj otrok, če se sama držim napotkov in svetovanj, ki jih dajem staršem, in podobno. Zdi se mi, da starši lažje sprejmejo svetovanje in napotke od osebe, ki je v podobnem položaju kot oni sami, kot pa od nekoga, ki mogoče nima izkušenj z otroki v zasebnem življenju. Tudi sama opažam, da starše bolj razumem, kot če ne bi imela svojih otrok, saj se v njihovih vprašanjih, pripovedih velikokrat vidim tudi sama,« je povedala Špela Gorenc Jazbec.


Kot fizioterapevtki razvojno nevrološke obravnave, ji je v veliko veselje, da je dobila priložnost za delo z otroki. Pravi namreč, da so otroci najbolj iskrena in ne škodoželjna bitja, kar jih obstaja. Hkrati pa k otroku seveda spadajo tudi starši. In prav v starših vidi možnost za res kakovostno razvijanje in odraščanje teh malih nadebudnežev.


»V ambulanto večinoma pridejo otroci z večjimi ali manjšimi težavami v gibalnem razvoju, katerim skušamo z različnimi tehnikami zaviranja in vzpodbujanja različnih gibalnih vzorcev izboljšati kvaliteto gibanja. Terapija, ki jo otrok prejme na razvojno nevrološki obravnavi, še zdaleč ne zadošča, če staršem ne pokažemo in jih ne poučimo o pravilnem ravnanju z njihovim dojenčkom, otrokom, v njihovem domačem okolju, v njihovem vsakdanjem življenju. Terapija je eno, življenje doma pa drugo. In če želimo učinek terapije pri otroku zadržati čim dlje, je nujno potrebno izvajanje pravilnega ravnanja z otrokom. Pomembno je, da staršev ne naučimo avtomatskega ravnanja, vendar je izjemno pomembno, da starše naučimo opazovanja svojih dojenčkov, otrok. Pomembno je vzpostaviti komunikacijo med starši in dojenčkom. Neverbalna komunikacija otroka staršu, pomeni neprecenljive informacije, ki pa jih na žalost vsi starši ne znajo prebrati. Prepričana sem, da ima vsak starš nekje globoko v sebi ta občutek, da se pravilno odzove na reakcije svojega otroka, vendar je na ta občutek marsikdo pozabil, oziroma so ga preglasile razne oglasne kampanje velikih prodajalcev, in nezaupanje samih vase in v svoje sposobnosti,« je povedala Gorenc Jazbečeva.


Meni, da imajo otroci in starši, ki pridejo na obravnave v razvojno ambulanto ne glede na vse, srečo. Čeprav se čudno sliši, vendar dobijo možnost, da res ponovno odkrijejo to, kar je bilo nekoč splošno znano vsem. V dobi, ko niso bili na vsakem koraku obdani z oglaševanjem, internetom, televizijo, revijami, … se je skrb za dojenčka, otroka, prenašala iz roda v rod. Družine so bile velike, skupaj s starimi starši. Danes pa je nekaj čisto običajnega, da je mamica z dojenčkom doma sama, oče je v službi, stari starši živijo drugje. Kako naj se potem, sploh mamica, ki je to postala prvič, znajde v situaciji, ki ji je povsem neznana. V poplavi vseh informacij, ki so ji na voljo, pozabi na svoj občutek.


Pomembno je, da je vsaka mamica prepričana sama vase in da zaupa svojemu občutku, še bolj pa da si vzame čas in zares spozna svojega dojenčka,otroka.


»Tudi pri otrocih, ki ne potrebujejo razvojno nevrološke obravnave, starši ravno tako delamo napake, katerih pa se na žalost sploh ne zavedamo. Tudi sama nisem na začetku pri prvi hčeri vedela, kaj in kako. Z njo sem ravnala tako kot sem videla druge, da ravnajo s svojimi otroci. Če malo pretiravam, smo preden se je rodila, nakupili skoraj vse kar so nam v trgovini omenili, da je nujno potrebno za dojenčka. Pa sem hitro spoznala, da je bila to velika napaka, saj sem po parih mesecih porodniškega dopusta začela zahajati v razvojno ambulanto, opazovati kako poteka delo, saj so mi ponudili priložnost za službo. Tam sem spoznala, da napačno ravnanje z dojenčkom oziroma otrokom (tudi s takim, ki nima nobenih težav) lahko pusti posledice na kakovosti njegovega gibanja. Ugotovila sem, da večino stvari, ki smo jih nakupili, sploh ne bomo rabili. Naučila sem se prisluhniti sebi in svojim otrokom, ne glede na to kaj ima okolica pripomniti na to. Lahko rečem, da sem srečna, da znanje, ki sem ga pridobila v razvojni ambulanti, lahko s pridom uporabljam pri svoji hčerki in sinu. In mislim, da jima bo to koristilo tudi v nadaljnjem življenju,« je povedala Špela Gorenc Jazbec.


Diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave Špela Gorenc Jazbec si zelo prizadeva, da bi svoje znanje lahko posredovala tudi ostalim staršem. Pripravila je priročnik Pravilno ravnanje z dojenčkom (baby handling) ter pravilna izbira ustrezne opreme in pripomočkov. Njegovo vsebino in še veliko drugih zanimivih informacij si lahko ogledate na njeni spletni strani.

 

Preberi še:

Jesper Juul o komunikaciji

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
54
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Igriva vaja jahanja, ki spodbuja dojenčkov...
Ulovite dve muhi na en mah - naredite vajo jahanja za dojenčkovo bolj stabilno sedenje in nato skupaj z dojenčkom poskrb...
4
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
4



V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?