|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Porast akutnih okužb dihal pri otrocih

Univerzitetni klinični center Ljubljana, 11.12.2014
Tako kot vsako leto je tudi letos v tem času vse več bolnih otrok. v porastu so akutni bronhiolitis in druge bolezni dihal

image
Bronhiolitis je za malčke lahko nevaren. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana imajo od začetka decembra dalje povečano število sprejemov dojenčkov, mlajših od šest mesecev in otrok vseh starosti. Gre za izrazito sezonsko obolenje spodnjih dihal, ki ga povzročajo različni virusi.

 

Okužbe dihal so ogrožajoče posebej za novorojenčke in tiste otroke, ki se zdravijo zaradi kroničnih in drugih težkih bolezni. Najbolj pogost povzročitelj je respiratorno sincicijski virus (RSV). Večina otrok, ki preboleva to okužbo, se lahko zdravi doma, nekateri pa kljub vsemu potrebujejo bolnišnično oskrbo.

 

Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo in/ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku.

 

V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo, otroka sprejmejo v bolnišnico; nekateri med njimi potrebujejo tudi zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo. V redkih primerih so možni zapleti.

 

Težji potek bolezni pričakujejo zlasti pri najmlajših – dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oz. srca.

 

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je dobra higiena rok.

 

Če je doma dojenček, mlajši od šestih mesecev in ima ta starejšega sorojenca v vrtcu, naj starši le-tega vzamejo iz varstva, ker največkrat okužbo prinese domov prav ta.

 

Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi.Otroci naj obiskujejo vrtec samo, če so zdravi.

 

Potrebno je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok. Doma ne smejo kaditi. Odsvetujejo obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih množičnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi, z majhnimi otroki. Priporočajo čim več gibanja na svežem zraku.

 

Ker višek obolenj šele pričakujejo, in ker epidemija lahko traja naslednjih nekaj tednov, prosijo starše, da upoštevajo napotke, saj s tem lahko pomembno zmanjšajo verjetnost bolezni pri svojih otrocih.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
138
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
19
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
10
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?