|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče in se želi dojiti

Marina Kovačević, mag. psihologije, 7.9.2023
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - otrok postane bolj nemiren in jokav ter ima večjo potrebo po dojki ali steklenički.

image
Prvi poskok v rasti se zgodi med sedmim in desetim dnem življenja, v katerem otrok doživi prve razvojne in motorične napredke, zaradi katerih ima večjo potrebo po hrani. (Freepik.com)
/11


V prvem letu svojega življenje naredi dojenček velike skoke v razvoju in raste z neverjetno hitrostjo. To je čas, ko bo se človek najhitreje razvija in zraste v življenju. V povprečju bo vaš dojenček do prvega rojstnega dne potrojil svojo porodno težo in šel skozi deset glavnih razvojnih mejnikov, znanih kot "rastni poskoki". To je veliko učenja in rasti! Ti poskoki v rasti lahko povzročijo tudi začasne spremembe v osebnosti vašega otroka.


Kaj je poskok v rasti pri otroku?

Poskoki v rasti so normalna obdobja otrokovega razvoja, v katerih pride do sprememb v ritmu hranjenja, dojenja, pogostega spanja (pogosteje se zbuja), do sprememb v otrokovem vedenju (je bolj živčen, nemiren, jokav) in ima večjo potrebo po dojenju. Večina otrok vzpostavi svoj ritem hranjenja, povečana potreba po dojenju pa je najpogosteje povezana s skoki v razvoju. Pri otrocih ni posebnega pravila, koliko gramov na dan bodo pridobili in za koliko milimetrov bodo zrasli na dan. Za vsakega otroka je to individualno.


PREBERITE TUDI: Prvi mesec z dojenčkom - Zakaj je začel toliko jokati?


Poskok v razvoju dojenčka – kdaj se zgodi prvi skok?

Prvi poskok v rasti se zgodi med sedmim in desetim dnem življenja, v katerem otrok doživi prve razvojne in motorične napredke, zaradi katerih ima večjo potrebo po hrani. Pomembno je, da se mati vsakič odzove na otrokov jok in mu ponudi dojko, da se lahko po sistemu ponudbe in povpraševanja količina materinega mleka v nekaj dneh prilagodi otrokovim povečanim potrebam.

 

Naslednji poskoki v razvoju se zgodijo okoli tretjega in šestega tedna, v tretjem mesecu življenja, šestem mesecu in devetem mesecu, v obdobjih, ko se otrok začne obračati, grgati, se plaziti, hoditi. Poskok v rasti spremljata naraščanje otrokove višine in teže, vzporedno s tem pa se povečuje tudi otrokov apetit.

Skoki v razvoju se pojavljajo enako pri dojenih otrocih in otrocih, hranjenih po steklenički. Pri otrocih, ki se dohranjujejo z adaptiranim mlekom, je pomembno pravočasno prepoznati poskok v rasti, da lahko pravočasno povečamo količino hrane. Poskoki so še posebej občutljiva obdobja in v njih se matere pogosto odločijo za prenehanje dojenja in začetek dohranjevanja, ker so prepričane, da nimajo več dovolj mleka za svojega otroka.


Kako vemo, da gre za poskok v rasti?

Obstajajo določeni znaki, ki nakazujejo, da je naš otrok začel intenzivneje rasti:

- Dojenček je nenehno lačen.

- Otrokove spalne navade se spreminjajo.

- Otrok je občutljiv.

- Otrok kaže nove sposobnosti.

Poskok v rasti ima lahko podobne simptome kot izraščanje zobkov. Otrok je lahko pretirano zaspan ali živčen tudi zaradi bolezni, stalna lakota pa lahko kaže na pomanjkanje mleka. Če ima dojenček dovolj mokre plenice, lahko domnevamo, da je vse v redu in se sprijaznimo, da gre za rastni skok, ki bo minil v nekaj dneh.


PREBERITE TUDI:  Bom s tem početjem razvadila otroka?


Dojite svojega otroka, kadar želi in kolikor želi

Poskoki v rasti se ne ustavijo s prvim letom življenja. Rast in razvoj potekata tudi po omenjenih časovnih obdobjih. Mame opazijo obdobja hitre rasti vsakih nekaj mesecev v otroštvu, nato pa občasno še v najstniških letih.


Skok v rasti običajno traja dva do tri dni, včasih tudi do sedem dni. Povečanje povpraševanja po mleku med skokovito rastjo je začasno. Nekateri dojenčki v tem obodobju iščejo prsi vsako uro. Če otroka dojite pogosteje, se bo količina mleka povečala in otrok bo dobil toliko, kot ga potrebuje. Dvajsetminutno dojenje vsako uro je bolj učinkovito za povečanje proizvodnje mleka kot redkejše in daljše dojenje.

 

Če je vaš otrok v fazi pospešene rasti, mu dovolite, da se doji, kadar želi in kolikor želi. Na ta način bo proizvodnja mleka prilagojena povečanemu povpraševanju. Dodajanje nadomestkov v času pospešene rasti ni potrebno in je v resnici odsvetovano, ker lahko to moti dojenje in vodi do zmanjšane proizvodnje mleka ter posledično do prenehanja dojenja.


Ne hranite dojenčka po urniku

Dopolnjevanje in/ali hranjenje po določenem urniku moti naravno ravnovesje ponudbe in povpraševanja ter vašemu telesu preprečuje, da bi proizvedlo več mleka med poskoki rasti. Po šestih mesecih se bo otrokova potreba po materinem mleku s postopnim uvajanjem dopolnilne prehrane postopoma zmanjšala.


Nekatere matere čutijo večjo potrebo po hrani in tekočini v obdobju, ko otrok pospešeno raste. Poslušajte svoje telo in mu ponudite več hrane in tekočine, če to zahteva.


Za nekatere matere je lahko pospešena rast zelo stresna, saj dojenček pogosteje išče dojko, podnevi in ??ponoči. Pomembno je, da ostanete mirni, se oborožite s potrpežljivostjo in se osredotočite na odzivanje na otrokove potrebe. Prosite za pomoč družinske člane, če to čutite, da bi čim lažje šli skozi to obdobje skokovite rasti. Poskusite dojiti v miru, tišini, uporabljajte različne položaje pri dojenju.


Prisluhnite otrokovim potrebam in se mu posvetite. Pomembno je vedeti, da gre otrok med rastjo in razvojem skozi različna obdobja, vsaka razvojna stopnja pa ima svoje čare in nadgrajuje predhodno obdobje. Vse to je normalen proces odraščanja.


PREBERITE TUDI: Zakaj dojenčki jokajo in kako jim lahko pomagamo?


VIR: Miss7mama.24sata.hr/Ringeraja.ba


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
27
Poporodna depresija: Doživlja jo lahko tud...
Očetovska poporodna depresija predstavlja še poseben tabu, saj bi moral biti moški v družini tisti močan steber, ki klju...
25
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
8
Zaležana glava pri dojenčku: Kaj storiti?
Kako prepoznamo, če ima naš dojenček zaležano glavo in kako pri tem stanju pomagati?
6



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?