|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prava igrača za vašega malčka

Dragica Založnik Kričaj, vzgojiteljica, 24.1.2010
December je čarobni čas, ko k nam prihajajo prijazni možje s polnimi koši dobrot in daril. Nemalo staršev se vedno znova sprašuje, katero igračo podariti otroku, da bo ustrezala vsem predpisom ter da bo kakovostna in primerna otrokovi starosti.
Ključne besede:

image
/11


MANJ IGRAČK, VENDAR VELIKO MOŽNOSTI ZA IGRO

 

Pomembno je, da otrok dobi pravo igračo ob pravem času. Izredno pomembno je tudi, koliko igrač ima! Zaradi prevelike količine igrač otrok izgubi veselje do igre, njegovo zanimanje upade, ker ne ve, za katero igračo bi se odločil, pri igri ni vztrajen, ker ga količina igrač in različne možnosti begajo. Zato je najbolje, da ima otrok manj igrač, vendar takih, ki ponujajo veliko igralnih možnosti.

 

Pomemben dejavnik pri izbiri igrač je tudi otrokova želja. Raziskava je pokazala, da se pri otrocih najpogosteje pojavlja želja po žogah. Z njimi otroci zadovoljujejo svojo potrebo po gibanju. Na drugem mestu so igrače za ljubkovanje, na tretjem so različni konstruktorji (npr. kocke), na četrtem pa igrače, ki pokajo (predvsem pri fantih). Ta želja najpogosteje izvira iz izkušenj, ki jih otroci dobivajo prek televizije. Vendar vedno ne moremo in ne smemo upoštevati želje otroka, še zlasti če vemo, da igrača ne bo prispevala k njegovemu pozitivnemu razvoju.

 

Otrok ima rad gibljive igrače. Izredno pa ga razveselimo tudi z različnimi odpadnimi materiali, kot so npr. ostanki blaga in volne, tulci, doze, navijalke itd., saj otrok rad spoznava materiale in njihove lastnosti.

 

Za otroke je pomembna tudi velikost igrače. Majhen otrok potrebuje velike kocke, veliko žogo itd., kajti ni še dovolj spreten, da bi se igral z majhnimi igračami in jih prijemal. Igrače morajo biti varne, brez ostrih robov, z dobro prišitimi ali prilepljenimi deli.

 

Pogosto so otrokom veliko bolj všeč igrače, ki jih izdelajo starši, še zlasti če zraven opazujejo, kako igrača nastaja. Veliko možnosti ponuja narava, kup zanimivih igrač pa lahko izdelamo iz odpadnega materiala. Igrača naj bo lepe barve in oblike ter trdno narejena.

 

Poleg igrač so za otroke pomembne tudi knjige. Slikanice naj bi otrokom ponudili že zelo zgodaj. Za majhne otroke so najprimernejše slikanice, ki prikazujejo največ tri predmete.

 

USTREZNE IGRAČE GLEDE NA OTROKOVO STAROST

 

PRVO LETO

 

Ker otrok vse preizkuša z rokami in usti, mora biti igrača dovolj velika, da ne zdrsne v usta, obstojnih barv in lahka. Ko otrok že sedi, potrebuje igrače, ki jih lahko spravi v gibanje s svojim telesom ali pa jih meče in odriva. Šele po petem mesecu starosti naj dobi zvočne igrače (ropotulje). Paziti moramo, da je zvok mil, pomirjujoč. Otrok ima rad igrače, ki jih stiska k sebi. Ob koncu prvega leta mu ponudimo posodice, ki jih zlaga drugo v drugo ali z njimi gradi stolp. V tej starosti naj otrok dobi prvo žogo.

 

1–2 LETI

 

Otrok se uči hoditi, tekati, govoriti. Imeti mora igračo, ki ga bo spodbujala h gibanju. To so igrače na kolesih, ki jih vleče ali poriva. Primeren je velik avto, ki ga potiska, nanj sede, nanj nalaga kocke in jih razklada itd. V tej starosti dajmo otroku v roke papir in barvice ali voščenke.

 

2–3 LETA

 

Otrok rad razvršča predmete po barvi, obliki, velikosti. Navdušen je nad preprostimi vstavljankami. Rad se igra z različnimi gradbenimi materiali. Priporočamo lesene kocke različnih oblik, avtomobilčke, lopatke, vedrca, konja za guganje, tricikel, žogo, sani, punčke, različne miniaturne predmete iz vsakdanjega življenja (kladivo, posodice, kuhalnice itd.). Otrok v tej starosti rad posnema odrasle. V tem obdobju imajo zanj največjo vrednost materiali, s katerimi sam oblikuje, gradi, preoblikuje, podira (glina, pesek, mivka, voda, kamenčki itd.).

 

3–4 LETA

 

V tej starosti se otrok rad igra to, kar sam doživlja (dom, frizer, zdravnik, trgovina itd.). Zna že razumeti pravila igre. Rad posega po slikanicah. V tej starosti je izredno radoveden in včasih je njegovo radovednost kar težko zadovoljiti. Ponudimo mu voščenke, tudi vodene barvice in papir velikega formata. Čas je za škarje. Priporočljiv je tudi plastelin. Zelo rad se ukvarja s sestavljankami.

 

4–5 LET

 

Štiriletniki se radi igrajo z besedami. So večni »zakajčki«. Vse, kar doživljajo, želijo podoživeti tudi v igri. Potrebujejo veliko gibanja, zato jim ponudimo skiro, kolo, kotalke, žoge, obroče, sani, smuči. Naučijo se družabnih iger (črni Peter, človek, ne jezi se, domino itd.). Radi posegajo po logičnih kockah.

 

5–6 LET

 

V tem obdobju je čas za igrače, ki spodbujajo vztrajnost in razmišljanje. Otrokom ponudimo igrače, ob katerih spoznavajo barve in njihove odtenke, količinske pojme, oblike. Radi imajo družabne igre, sestavljanke, legokocke; drsalke, kotalke, kolo; glasbila. Zelo uspešno se ukvarjajo s šivanjem.

 

6–7 LET

 

To je zelo pomembno obdobje, polno sprememb. Otroci začnejo ločevati igro od dela. Zdaj igra postaja sprostitev. Šestletniki nenehno tekmujejo z vrstniki. Najpomembnejša zabava je gibanje v naravi. Otroci izbirajo igrače, ki jih pripeljejo do končnega cilja, zato jim ponudimo preproste tehnične igrače, orodje za izrezovanje in oblikovanje, različne likovne materiale, konstruktorje in glasbila.

 

POSPRAVLJANJE IGRAČ

 

Skoraj vsi starši se pritožujejo, da otroci nočejo pospravljati igrač. Res je, da se mora otrok navaditi na red, a tega se bo naučil le ob skupnem delu s starši. Zato potrebuje pri pospravljanju pomoč, če pa pospravi sam, ga pohvalimo. Otrokovega reda ne moremo meriti z enakimi merili kot red odraslega. Vselej ko se otrok upira, da bi pospravil igrače, se vprašajmo, zakaj je tako. Otrok je srečen, če lahko to, kar je ustvaril, za nekaj časa pusti nespremenjeno, da svoje delo opazuje, občuduje, kaj doda in popravi.

 

Otrok si z igro pridobiva izkušnje, se uči in dozoreva, si izpolnjuje različne želje in spoznava, kaj vse zmore in zna. V otrokovo igro čim manj posegajmo in jo čim manj prekinjajmo; bodimo zadovoljni, če je otrok pri igri vztrajen, saj to kaže njegovo umirjenost in ustrezen razvoj.


Članek objavljen v Otrok in družina, December 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
24
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
19
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?