|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prehranski vzroki za neplodnost ženske

Uredništvo Ringaraja.net, 15.3.2023
Ob težavah z zanositvijo se ponavadi ženske lotimo vsega, kar bi pozitivno vplivalo na oploditev. Oglejte si prehranske vzroke za neplodnost in spremenite svoje navade, saj je vredno poskusiti!

image
Gensko spremenjena soja lahko vpliva na plodnost. (Foto: Freepik.com)
/11


 

Ksenoestrogeni

Zunanje snovi, ki v telesu posnemajo hormone, so v herbicidih, pesticidih in plastiki. Preveliko ksenoestrogenov povzroča motnje reproduktivnega sistema. 

Ksenoestrogeni so: neekološko pridelano meso, komercialno izdelani mlečni proizvodi, hormonska nadomestna terapija, progesteronske kreme s konzervansom parabenom, gensko spremenjena soja, hrana, pogreta v plastiki, šamponi, mila, losjoni, kozmetika s parabenom in fenoksietanolom, osvežilniki zraka, ki vsebujejo ftalate, mehčalci perila, insekticid DDT, BHA (butylhydroxyanisol), konzervans v hrani, insekticid linden, insekticid endosulfan.


Nizek indeks telesne mase

Nizek indeks telesne mase (ITM) povečuje tveganje za izostanek menstruacije (amenorejo), obenem pa zmanjšuje možnosti oploditve. Okoli 25 do 30 odstotkov žensk v razvitih deželah, ki so bile zaradi amenoreje na zdravljenju za oploditev v specializiranih klinikah, je imelo nizkokalorično dieto in so bile za polovico bolj suhe kot ženske, ki so imele normalno ovulacijo. Zato lahko zanosi samo 10 odstotkov žensk, ki imajo ITM 18.

  • Primanjkuje pituitarnih hormonov, ki nadzirajo hormone jajčnikov in ovulacijo.
  • Telesne maščobe so vir estrogena, nujnega za dozorevanje spolne celice.
  • Maščobe učinkujejo na presnovo estrogena, zato bolj suhe ženske proizvajajo manj vredne oblike estrogena.


Čezmerna telesna teža in pomembnost razporejenosti maščevja

Tudi povečana telesna teža lahko negativno vpliva na plodnost. Dober podatek je, da lahko že za 10 odstotkov zmanjšana telesna teža ugodno vpliva na hormonski sestav, uravnavanje menstruacije in stimulacijo jajčnikov. Raziskave potrjujejo, da je razporejenost maščob v telesu drugi pomemben dejavnik. Ženske z večjo centralno debelostjo (KPB, količnik med obsegom pasu in obsegom bokov = večji od 0,8) so imele bistveno manjšo možnost zanositve kot ženske s periferno debelostjo (KPB = manjši od 0,8).

 

Pomanjkanje esencialnih hranil

Zelo pomemben vpliv na plodnost ženske ima cink; pomanjkanje cinka zmanjšuje zanimanje za spolnost in izziva nereden menstrualni ciklus. Poleg cinka je za nastanek spolnih hormonov potreben tudi vitamin B6, ki povečuje spolno poželenje, blaži PMS, blaži nosečniško slabost in pripomore k zdravi nosečnosti.

 

Sintetična zdravila

Zdravila za povišan krvni tlak (antihipertenzivi), pomirjevala in tablete na osnovi estrogena in progestina, vplivajo na presnovo maščob in ogljikovih hidratov, zato lahko uničijo vse snovi, potrebne za spočetje.

 

Alkohol in kajenje

Če se ob tej kombinaciji pretirava še s kavo, so izpolnjeni vsi pogoji za zmanjšanje možnosti zanositve. Več kot pet kozarcev alkohola tedensko zmanjšuje možnost zanositve, kajenje pa poleg tega povečuje tudi tveganje za genske okvare.

 

Stres

Se sprašujete, kako? Nenehen stres »utruja« adrenalinske žleze, »porablja« kortizol in tako zmanjšuje odpornost proti poškodbam in boleznim, porabljajo se kalcij, magnezij, vitamini B ter C, kar vse otežuje spočetje.


 

Vsebina iz knjige Prehrana 21. stoletja za ženske

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
5
Spremljanje ovulacije: Izcedek iz nožnice
Kako spremljati ženski naravni ciklus in na podlagi izcedka iz nožnice (tako imenovane cervikalne sluzi) določiti svoje ...
5
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4
Ali cepivo proti Covid-19 povzroča neplodn...
Ker se pojavlja veliko vprašanj v zvezi s tem cepivom in plodnostjo, nas starše predvsem skrbi zaradi stranskih učinkov ...
3



Ženski orgazem ima devet ravni
Številni moški in ženske vaginalne krče na četrti ravni popolnega ženskega orgazma napačno pojmujejo kot popolni orgazem...
5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?