|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Projekt ŠOLSKI EKOVRT

Inštitut za trajnostni razvoj, 8.9.2011
Manca Košir, ambasadorka projekta, je opozorila, da otroci na vrtu lahko spoznajo tudi osnovne resnice o življenju in življenjskem krogu, ter se učijo odgovornosti za ohranjanje življenja.

image
/31


Foto: Ringaraja.net


Inštitut za trajnostni razvoj je danes v Okoljskem centru v okviru svojega tradicionalnega Ekotedna prvič javno predstavil projekt ŠOLSKI EKOVRTOVI. Projekt so začeli izvajati letos januarja s finančno podporo Švicarskega sklada.


Namen projekta je spodbuditi oblikovanje šolskih ekoloških vrtov po vsej Sloveniji, njihovo vključevanje v pouk in vzgojo otrok ter oblikovanje dejavne mreže šolskih ekovrtov.


Kot je povedala koordinatorka projekta Anamarija Slabe, so bili že s prvim odzivom šol in vrtcev zelo zadovoljni. Že sredi januarja se je v Mrežo šolskih ekovrtov vključilo 131 šol, vrtcev in dijaških domov, sedaj pa jih je že 143. Projekt očitno ustreza tudi duhu časa, saj se vse bolj zavedamo, kako pomembno je znanje in osveščenost o pomenu pridelave zdrave hrane na tak način, da skrbimo tudi zdravo naravo in okolje. Zdaj je zadnji čas, da to predamo mladim generacijam in jih opremimo za izzive prihodnosti. Slabetova je poudarila, da se otroci v šolskem ekovrtu lahko spoznavajo tudi pomen sodelovanja, kar je izjemno dragoceno in nujno v času, ko je vse več sebične tekmovalnosti.

Manca Košir, ambasadorka projekta, je opozorila, da otroci na vrtu lahko spoznajo tudi osnovne resnice o življenju in življenjskem krogu, ter se učijo odgovornosti za ohranjanje življenja.

V aprilu in maju letos so na 15 izbranih šolah, vrtcih in dijaških domovih po vsej Sloveniji izvedli delavnice za načrtovanje šolskih ekovrtov po permakulturnih načelih, pod vodstvom Jožice Fabjan, strokovnjakinje za permakulturo. Skupaj je na vseh delavnicah sodelovalo približno 100 učiteljic in učiteljev oziroma mentorjev in tudi nekaj ravnateljic in ravnateljev. Delavnice so bile dinamične, usmerjene v samostojno razmišljanje, odkrivanje novih idej in izmenjavo izkušenj, čemur je Mreža šolskih ekovrtov tudi namenjena. Udeleženci so v skupinah pripravljali predloge za načrt vrta na izbrani lokaciji.

V marcu so izvedli uvodni seminar za člane mreže, danes popoldne pa bo na OŠ Miška Kranjca v Ljubljani potekal drugi seminar. V maju so pripravili logotip mreže šolskih ekovrtov oziroma kar celo družino likov, s katerimi bodo predstavljali svoje delo. Zaživel pa je tudi že spletni portal projekta: http://www.solskiekovrt.si/. Poleg tega redno izdajajo tudi e-bilten Mreže, ki ga lahko prejemajo vključeni člani, pa tudi drugi zainteresirani.

Več o dejavnostih Mreže šolskih ekovrtov bodo to soboto, 8. septembra, lahko izvedeli tudi obiskovalci letošnjega jubilejnega 10. Ekopraznika na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Tam bo poleg ekološke ponudbe na 75 stojnicah na ogled tudi razstava posterjev, na katerih bodo šole in vrtci predstavili svoje »vrtnarske« dejavnosti. Nekateri vrtovi so še v fazi načrtovanja, spet drugje pa so že letos ozelenele prve gredice.

Anamarija Slabe je pohvalila vse prizadevne mentorice in mentorje ter ravnateljice in ravnatelje, ki so pokazali veliko navdušenje in prizadevnost.

Vabijo nove člane

Nove šole in vrtci so vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da bodo zamudili čim manj. V projekt se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema in ki vrt morda že imajo, ga želijo vzpostaviti ali pa jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Mreža za prihodnost

Eden od namenov projekta je tudi, da šolski ekovrtovi postanejo »uradno« zaželena dejavnost šol in vrtcev – torej s podporo ministrstva, odgovornega za šolstvo. Prvi koraki so bili narejeni s sodeloanjem državne sekretarke ge. Kovšca na obeh seminarjih, vendar pa bo šolske ekovrtove nujno postopoma vključevati v učne načrte. Na ITR so prepričani, da je povezovanje izobraževanja in vzgoje s »prizemljenimi« vrtnarskimi dejavnostmi v sodobnem času nujno potrebno in da je poznavanje (ekološke) pridelave hrane in razumevanje njene povezanosti z zdravo naravo in zdravimi tlemi nekaj, brez česar nove generacije ne bodo mogle preživeti.

 

Izvajalec projekta: Inštitut za trajnostni razvoj

Vodja projekta: Anamarija Slabe, univ. dipl. inž. kmet.

Trajanje: 15.1.2011 do 15.6.2012

Partner: FiBL – raziskovalni inštitut za ekološko kmetijstvo, Frick, Švica

Spletna stran/več o projektu: http://www.solskiekovrt.si/.

 

Podprto z donacijo Švice

v okviru Švicarskega prispevka

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka
Za to, da vzgojite eko-otroka in nekoč ekološko osveščenega odraslega, ne potrebujete niti posebnega znanja, niti dodatn...
4
ČEBELAR V VRTCU
Kako je med zdrav se zavedamo že v vrtcu. Prav v ta namen smo medse v vrtec Jurovski Dol povabili čebelarja Lorbek Rudij...
4
Nekaj načinov pametne uporabe jajčne lupine
Praznikov je konec, jajčne lupine pobarvanih pirhov (v naravnih barvah) lahko korisnto uporabimo v domačem okolju.
3
Stekleničke Eco Bistravoda
Zgodba družine stekleničk je pravzaprav običajna družinska zgodba, le da je bolj pisana in manj dolgočasna od ostalih. N...
3



Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...
Zdravilna sibirska cedra
Da bi se v Sibiriji ohranilo življenje kljub ekstremnim življenjskim pogojem, je narava njenim prebivalcem poklonila izj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?