|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvi obisk zobozdravnika in nega zob

Tina Južnič, 18.1.2011
Peljati otroka prvič k zobozdravniku je pomembna izkušnja tako za starša kot za otroka. Pričarajte svojim malčkom prijetno uvajanje in poskrbite za pravočasen prvi obisk. Preberite, kdaj je pravi čas za to in kako otroka pripraviti na novo izkušnjo.

image
/11


 

Kdaj začeti z nego zob?

Z nego zob je potrebno začeti že zelo zgodaj, od prvega zobka dalje. Seveda nega 'edinčka' v ustih še ni enaka tisti pravi negi. Dojenčkov prvi zobek ni potrebno negovati z zobno ščetko in zobno pasto. Dovolj je že, da ga dvakrat na dan (priporočljivo zjutraj in zvečer) očistite z navadno tetra pleničko, in sicer tako, da si jo ovijete okoli mezinčka, in na rahlo podrgnete po zobku. S tem očistite umazanijo z njega in hkrati navajate otroka na reden ritual.

 

Ko bo malčkov nasmeh še nekoliko bolj bel, lahko počasi začnete uporabljati tudi zobno ščetko. Predlagamo vam, da izberete tako, ki bo prilagojena za otroke, z ultra mehkimi ščetinami, ki bo nežno čistila malčkove zobke in ne bo poškodovala sklenine in dlesni.

 

Kdaj prvič k zobozdravniku?

Vsekakor je dobro otroka peljati k zobozdravniku že kmalu po njegovem prvem rojstnem dnevu. Gre bolj za preventivo in postopno uvajanje, poleg tega pa boste starši od zobozdravnika pridobili še kakšen koristen nasvet kako skrbeti za otrokove zobke, kakšna je pravilna nega in kdaj na naslednji pregled.

Svetujemo vam, da s prvim obiskom zobozdravnika ne odlašajte predolgo in do tistega trenutka, ko bo le-ta nujno potreben zaradi zobka, ki že boli. Preventiva bo zagotovila dosti prijetnejše uvajanje kot samo zdravljenje. Slednje lahko otroka prestraši in povzroči dolgotrajen strah.

 

Premislite o izbiri

Pred izbiro otrokovega zobozdravnika premislite, kakšne so vaše možnosti. Ali imate v vašem kraju otroškega zobozdravnika? Ali bi se raje posvetovali kar z vašim osebnim zobozdravnikom? Ljudje smo različni in prav tako so tudi zobozdravniki. Predlagamo vam, da izberete tistega, ki mu zaupate, za katerega veste, da zna dobro delati tudi z otroci.

 

Igrajte se zobozdravnika

Tako, z nego zob je vaš malček seznanjen. Izbran je njegov zobozdravnik in ravnokar ste ga tudi že naročili na prvi obisk. Sedaj je pred vami pomembna naloga, da ga na to pomembno novo dogodivščino tudi pripravite. Prvi obisk je izredno pomemben, zato le poskrbite za to, da bo otroku ostal v lepem spominu.

S pogovorom ali pa morda celo s pregledovanjem tematsko primerne knjigice, boste otroka najlažje seznanili s tem, kaj ga čaka pri zobozdravniku. Zagotovo vam bo v pomoč tudi, da se skupaj igrata zobozdravnike ter drug drugemu pregledujeta zobe. Da bo bolj zabavno, k sodelovanju povabita še koga. Vaš malček je lahko zobozdravnik, vi pa prevzemite vlogo asistenta ali asistentke.

Že med sami igro pa nikar ne pozabite otroku predstaviti resnice. Previdno mu razložite, da mu morate kot zobozdravnik pregledati zobe in če bo potrebno tudi malo povrtati. »Nič hudega ne bo, morda bo malo zabolelo, ampak za junaka kot si ti, to ne bo noben problem.«

 

Prvič pri zobozdravniku

Prišel je pomemben trenutek, ko sta skupaj z malčkom vstopila v ordinacijo njegovega zobozdravnika oziroma zobozdravnice. Predlagamo vam, se najprej udomačita in dobro razgledata po prostoru. Vzemita si minuto ali dve preden se malček zares usede na tisti znani beli stol in pokaže svoje zobke.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
13
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
5



Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
Udarec v glavo: kako resna poškodba je?
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?