|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvič na smuči

Tina Južnič, 7.2.2024
Ko zima pobeli pokrajino, se začne obdobje snežnih dogodivšičin. Če so tudi vaši otroci navdušeni nad belo odejo in občudujejo zimske športe, je morda čas za njihove smučarske začetke.

image
Kdaj prvič na smuči? (Foto: Freepik.com)
/11


Kdaj prvič na smuči?

Z malčkovimi smučarskimi začetki lahko pričnete že zelo zgodaj. Seveda ne v pravi obliki smučanja, vendar le s privajanjem na sneg. Večina smučarskih šol sicer sprejema otroke, starejše od štirih ali petih let. Svetujemo pa vam, da razmislite kdaj je zares pravi čas za vpis v smučarsko šolo. Le-te so pogosto prilagojene otrokom z delnim predznanjem. Zato je morda bolj primerno, da pri tistih pravih začetkih sodelujete kar starši sami. Ko bo otrok osvojil osnovne smučarske spretnosti, se lahko glede nadaljevanja učenja posvetujete z zasebnim učiteljem.

V nadaljevanju vam predstavljamo načine s katerimi boste lahko vi učili svojega malčka. Šele po petem letu, ko bo otrok že obvladal nekatere spretnosti smučanja začnite razmišljati tudi o smučarski šoli.

 

Obvezna smučarska oprema

Brez ustrezne smučarske opreme seveda ne gre. Osnova sta smučarski kombinezon in obutev ter seveda topla spodnja oblačila, zaščitna čelada in smučarske rokavice. Mali smučar ali smučarka sta tako opremljena za na smučišče in pripravljena prvič samostojno stati na smučeh.

 

Naučitega otroka smučati z glavo

Pomembno je, da so otrokovi smučarski začetki polni pozitivih doživetji. Svetujemo vam, da razmislite o možnih dejavnikih, ki bi lahko vplivali na otrokovo dobro počutje. Vsekakor pa je zaželeno, da se najprej privadi na zimo in sneg, preden zares začne s smučarskimi podvigi. Že na samem začetku mu poiskusite privzgojiti razmišljanje smučarja, ki smuča z glavo. Naučite ga umirjenosti in počasnega gibanja, ki mu bo še kako prišlo prav pri kontroli ravnotežja in obvaldovanju prvih premikov na smučeh.

 

Smučarski začetki

  • Izberite prelep sončen dan in se toplo oblecite. Otroku naj bo udobno in prijetno. Vsekakor vam odsvetujemo, da se na malčkov prvi smučarski podvig ne opravite v hladnem meglenem dnevu.
  • Odpravite se na sneg in mu omogočite, da ga bo spoznaval na čim bolj zanimiv način. Skupaj z njim naredite snežaka ali pa zgradita snežni bunker. Otrok naj se navadi, da je sneg lahko hladen, vendar hkrati tudi zabaven. Na 'tri, štiri, zdaj' v snegu skupaj naredite 'angelčka'.
  • Ko bo malček vzljubil sneg, vam predlagamo njegovo prvo sankaško dogodivščino. Najprej le po ravnem, kasneje lahko ravnico zamenja manjši hribček, po katerem se boste vriskajoči skupaj sputili po bregu.
  • Ko boste ocenili, da je otrok že pripravljen za prve manjše smučarske podvige oblecita 'snežni' kombinezon in obujta pancarje. Preden ga postavite na smuči, naj najprej le hodi v njih. Ko se bo tega privadil in ko boste videli, da mu njegovo ravnotežje to omogoča, je napočil trenutek, ko ga boste prvič postavili na smuči.
  • Otroku željnemu novih dogodivščin previdno zapnite smuči in stojte tik ob njem. Držite ga za rokice in ga čisto počasi povlecite naprej. Naj najprej dobi občutek za nove premike. Ostali izzivi lahko še malo počakajo.
  • Ko bo dobro osvojil ravnotežje na smučeh, lahko pričnete z drsanjem. Tako se bo naučil tudi samostojnih premikov.

 

Prvi spust po hribu

NASVET

Kako zaključiti uspešen smučarski dan

Malčkove prve smučarske podvige kar brez slabe vesti nagradite s sladkim zaključkom. Po zanimivi smuki se v bližnji lokal odpravite na vročo čokolado ali topel čaj. Mali smučar se bo zagotovo z veseljem odzval vašemu vabilu.

Kdaj bo napočil čas za spuščanje po hribu presodite sami. Svetujemo pa vam, ste pri tem previdni in na začetku nikar ne pričakujte preveč. Dajte otroku čas. Pomembno je, da namesto vaših pričakovanj, da bi vzgojili vrhunskega smučarja, raje ponudite malčku podporo in zaupanje. S tem mu boste veliko več prispevali k njegovim uspehom.

Ko se boste prvič odpravili na spust po položnem hribčku bodite tik ob otroku in ga vzpodbujajte. Naučitega ga, da so padci del učenja in da se lahko zgodijo tudi vam. Nikakor mu ne pozabite sami pripraviti mini predstave in pokazati, kako znate tudi vi pasti. Ni bolj zabavnega kot nedolžen padec mamice ali očija.

 

Ko bo mali nadebudnež že osvojil osnovne smučarske vrline lahko na skupno smuko povabite še njegove prijatelje. Zanje bo to gotovo navihana izkušnja ob kateri se bodo drug od drugega naučili veliko novega.

 

PREBERITE TUDI: Smučanje – od igre do športa

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
4
Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
4
IDEJA ZA VIKEND: Stari grad nad Radljami o...
Tokrat nas Družinski izleti vodijo na Koroško - na čudovito pot do Starega gradu nad Radljami, ki v sebi nosi staro zgod...
3
»Čebelica leta od cveta do cveta …
… in v čašicah sladkih nabira si med.« prepevajo že otroci v vrtcu in se zavedajo pomena čebel ter zdravilnih učinkov me...
3



Čas za otroka: Šmarna gora
Šmarna gora, 669 m
5 predlogov za izlet z mulci
photo
Izkoristimo sončen vikend in ga preživimo aktivno. Z družino se odpravimo na katerega od nam bližjih hribov in se vsi sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?