|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Sava je dolga 944 km, od tega je 220 km na slovenskih tleh in je naša najdaljša reka. Njeni glavni pritoki v Sloveniji so Ljubljanica, Savinja, Mirna in Krka.

image
/41


Če že govorim o Zasavju, bi kot laik lahko rekla, da je ime dobilo po reki Savi. Morda zato, ker leži za Savo, na onem bregu. Zato bom v tem prispevku nekaj besed namenila tej naši najdaljši reki. Prvi  junij obeležujemo v Sloveniji kot dan reke Save, ki vsako leto poteka pod drugim geslom. Države po katerih teče reka Sava: Slovenija, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina, so sklenile okvirni sporazum o Savskem bazenu, ki je začel veljati leta 2004. S sporazumom je urejen režim plovbe za celotno porečje reke Save, gospodarski razvoj, upravljanje z vodami in varstvo okolja. Porečje Save je del največjega porečja na svetu, porečja Donave.

 

Sava ima dva izvira. Sava Dolinka, ki izvira v Tamarju, ponikne in pride na dan pri Ratečah. Sava Bohinjka izvira iz Bohinjskega jezera, pri Radovljici se obe Savi združita in veselo tečeta do Beograda, kjer se izlijeta v Donavo.

 

V Zasavju pa teče reka Sava skozi Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Termoelektrarna (kratica: TE) je elektrarna, v kateri se pridobiva električno energijo s sežiganjem fosilnih goriv (premoga, nafte ali zemeljskega plina).

 

Termoelektrarna Trbovlje je največji energetski objekt v Zasavju. Skupno z zasavskimi premogovniki je v preteklosti postavila svojevrsten temelj za razvoj številnih tovarn, industrijskih in obrtnih obratov, prometa in družbenih dejavnosti v Zasavju in Sloveniji.

 

Termoelektrarna Trbovlje ima danes dve enoti. Prva proizvodna enota: parni blok moči 125 megavatov, proizvaja električno energijo iz rjavega premoga zasavskih premogovnikov. Druga proizvodna enota pa ima dva plinska bloka skupne moči 63 MW, ki za proizvodnjo električne energije uporabljata plinsko olje in predstavljata rezervo v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Preostalo količino električne energije termoelektrarna Trbovlje samostojno proda na trgu. Termoelektrarna Trbovlje je zagotovo lahko ponosna na svojo dolgoletno tradicijo proizvodnje električne energije in za prve kilovatne ure električne energije, proizvedene v skrajnem letu 1906 prejšnjega stoletja.

 

V kolikor vas zanima malo drugačen izlet, se lahko do Trbovelj odpeljete z vlakom. Danes so Trbovlje delavsko mesto, ki se je razvilo v letih socialistične izgradnje. Rudnik, cementarna in termoelektrarna s svojim dimnikom mu dajejo pečat. 360 metrov v nebo vpijajoč dimnik termoelektrarne je tudi najvišji dimnik v Evropi in je zagotovo vreden ogleda.

 

Z reko Savo pa se lahko spoznate tudi drugače, saj Brodarsko društvo Hrastnik združuje priznane vaditelje in izkušene tekmovalce, ki popeljejo vsakogar po brzicah Save s kanujem, kajakom ali raftom. Proga poteka od Renk do Hrastnika, lahko pa se podaljša do Radeč oziroma skrajša na traso od Zagorja do Trbovelj. V poletnih mesecih organizirajo tudi začetne in nadaljevalne tečaje vožnje po brzicah.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Zasavje

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski izlet: Bornova pot
Izkoristite lepe dneve in se z družino odpravite po Bornovi poti. Čudovit poldnevni izlet, primeren tudi za začetnike in...
3
Raduha 2062 m
Razgled z vrha je zanimiv, opazujemo Kamniške Alpe iz manj znane perspektive, desno od njih vidimo del Julijskih Alp s T...
3
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3
Oglejte si, kako smo se imeli na Brionih
V soboto, 24. aprila, smo se Ringarajevci že drugič odpravili na družinski izlet z ladjo Dora. Tokrat na čarobne otočke ...
2



Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...
Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?