|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sedem znakov, da morate jesti več

Tili Kojić, 2.9.2010
Suhi lasje, krhki nohti, hitro menjavanje razpoloženja in razdražljivost so pogosto znamenje, da v vaši prehrani ni dovolj nekaterih osnovnih hranil.

image
/11


Vnos katere hrane morate povečati ...

Imate suho koža, morda se vam lomijo in listajo nohti. Morebiti vam telo skuša kaj sporočiti? V službo ste zamudili, ker ste imeli pravo bitko z lasmi, preden ste jih spravili v red. Kmalu zatem ste za kratek hip zadremali za delovno mizo. Nato ste se v trgovini znesli nad blagajničarko, ker se vam je zdela neizmerno počasna. Pa kaj, porečete, saj ima vsakdo kdaj slab dan. Toda povsem možno je, da vam vaše telo skuša nekaj sporočiti.

 

Ponujamo vam sedem rešitev za sedem motenj, toda bodite pozorni, kajti ta znamenja utegnejo pomeniti resnejše zdravstvene zaplete, ki zahtevajo zdravniško oskrbo.

 

Če so vaše težave res povezane s prehrano, vam svetujemo, da raje poskusite zaplet rešiti s pravilno prehrano kot z vitaminskimi in mineralnimi dodatki. Hranila se namreč bolje absorbirajo iz hrane kot iz tablet. Če se boste pravočasno naučili pravilnega prehranjevanja, se boste tudi lažje izognili najrazličnejšim zdravstvenim težavam.

 

1. Vaša koža je zelo suha

Dermatologi pogosto pravijo, da je mogoče dogajanje v telesu ugotoviti že s pogledom na njegovo 'površje'. Če imate suho kožo, vam morda primanjkuje vitamina A, esencialnih maščobnih kislin ali vode. Brez teh hranil celice izgubljajo sposobnost vzdrževanja vlage in postanejo dovzetnejše za poškodbe.

 

Jejte več: sadja in zelenjave rumene in oranžne barve ter listnate zelenjave. Takšno sadje in zelenjava vsebuje veliko beta karotena, ki se v telesu spreminja v vitamin A. Velika pomaranča za zajtrk in špinačna solata za kosilo bi morala zadovoljiti dnevne potrebe po tem vitaminu. Dnevno priporočljivo količino vitamina A 4000 IU dobite tudi, če pojeste deset posušenih marelic.

 

Prav tako ni priporočljivo iz jedilnika povsem črtati maščobe. Zadostno količino maščobnih kislin, potrebnih za delovanje telesa, dobite, če zaužita maščoba predstavlja vsaj deset odstotkov vseh zaužitih kalorij. In ne pozabite spiti vsaj osem kozarcev vode na dan. Vedno imejte pri roki steklenico vode, ki ji lahko za boljši okus dodate krhelj limone.

 

2. Ničesar si ne želite bolj kot spanca

Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa lahko pri marsikateri ženski, ki je pred menstruacijo, povzroči povečano utrujenost. Če vam primanjkuje železa, kri ne more prenašati kisika tako učinkovito kot sicer, zato čutite utrujenost.

 

Jejte več: pustega mesa, rib in perutnine, saj se železo najbolje absorbira iz živalskih virov. Vegetarijanci naj uživajo z železom bogate žitarice, oreške, suho sadje in listnato zelenjavo, denimo špinačo. Z uživanjem teh živil boste dobili priporočljivo dnevno količino železa (15 mg). Še koristen nasvet za dvig energije -- namesto kofeina ali sladkega prigrizka si privoščite kompleksne ogljikove hidrate, denimo sadje in žitarice, saj se ta živila počasneje prebavljajo in telo ves čas oskrbujejo z energijo.

 

3. Hitro se vam poznajo modrice

Če vam vsakič, ko se udarite, ostanejo na koži črno-modri spomini v obliki modric, je povsem možno, da vam primanjkuje vitamina A ali C, morda tudi cinka ali beljakovin, torej hranil, ki pomagajo obnavljati poškodovano tkivo.

 

Jejte več: svežega sadja in zelenjave. Takšna hrana bo priskrbela priporočljive količine vitaminov A in C (4.000 IU). Poskusite z različnimi vrstami sadja, eksperimentirajte z mangom in drugimi agrumi. Dva manjša piščančja zrezka (približno 15 dkg) bosta zadovoljila dnevne potrebe po cinku (12 mg) in poskrbela, da boste zaužili dnevno priporočeno količino (50 g) beljakovin. Pomembno je, da uživate raznoliko hrano. Poskusite s sojo, jogurtom, fižolom, morsko hrano in pustim mesom (cink in beljakovine).

 

4. Spremenljivo razpoloženje

Raznovrstna in uravnotežena prehrana je ključ do uspeha. Če ne uživate dovolj kalorij, to lahko privede do znižanja ravni sladkorja v krvi in posledične razdražljivosti, ki je možganska reakcija na znižanje ravni glukoze v krvi. Nekateri lahko doživijo tudi depresijo, ki je izključno posledica nezadostne količine hrane

 

Jejte več: hrane nasploh. Velja, da odrasla oseba potrebuje po 28 kalorij na kilogram telesne teže, kar pomeni, da ženska, težka 60 kilogramov, potrebuje približno 1680 kalorij na dan. Znižanje celotnega vnosa na 1.200 kalorij ali manj lahko povzroči spremenljivo razpoloženje in razdražljivost.

 

5. Suhi in neubogljivi lasje, krhki nohti

Kadar lasje zgubijo lesk in prožnost, za to navadno krivite slabo kozmetično linijo ali barvo za lase, morda izpostavljanje soncu. Toda obstajajo tudi drugi, bolj skriti razlogi, denimo pomanjkanje beljakovin, biotina ali železa. Biotin in železo spodbujata rast in obnovo celic, pri tem procesu pa so pomembne tudi beljakovine, ki so 'gradbena surovina' las in nohtov.

 

Jejte več: hrane, bogate z železom. Osem dekagramov pustega mesa, rib ali perutnine (1-3 mg), krožnik z železom obogatenih žitaric (4,5-18 mg) in skodelica kuhane špinače (6 mg) lahko pomagajo zadostiti dnevnim potrebam po železu. Vitamin C telesu pomaga vsrkati železo, zato pri obroku spijte kozarec pomarančnega soka. Osem dekagramov pustega mesa, rib ali zelenjave vam bo dalo od 20 do 30 mg beljakovin. Koristno je tudi uživanje soje, fižola in posnetega mleka. Biotin se v majhnih količinah nahaja v različni hrani. Dokler bo vaša dieta uravnovešena, boste dobili dovolj biotina.

 

6. Izsušene ustnice

Včasih razpokane in posušene ustnice govorijo o tem, da vam primanjkuje riboflavina, vitamina B6 ali morda niacina. Kadar telesu primanjkuje omenjenih hranil, celice v občutljivih tkivih postanejo še bolj občutljive in suhe, to pa lahko povzroči razpoke na kotičkih ustnic.

 

Jejte več: obogatenih žitaric, pustega mesa, rib in perutnine, saj ta živila vsebujejo obilo vitamina B6 (dnevno priporočljiva količina 1,3 mg, po petdesetem letu 1,5 mg). Jogurt in drugi mlečni izdelki z manj maščobe so dober vir riboflavina (1,1mg), niacin pa ni značilen za nobeno hranilo, dobri viri pa so polnozrnat kruh, kikirikijevo maslo, piščanec in tunina.

 

7. Napihnjenost

Seveda jo pripisujete tistim dnevom v mesecu, toda za občutek napihnjenosti so tudi drugi razlogi: morda ste svoji prehrani dodali preveč železa in vlaknin naenkrat. Vaš prebavni sistem potrebuje čas, da se privadi novi obremenitvi.

 

Jejte več: vlaknin in železa, toda nikar ne uživajte več kot dodatnih pet gramov vsak dan. To pomeni kos ali dva polnozrnatega kruha, skodelico graha ali veliko porcijo sadja. Zapomnite si, da mora zdrava prehrana vsebovati od 20 do 35 gramov vlaknin na dan. Če boste vnos vlaknin povečevali postopno, boste dali telesu dovolj časa, da se prilagodi novim razmeram.

 

 

Vir: Viva.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Funkcionalna hrana
Potrošniki ne poznajo dovolj izraza funkcionalna hrana, večinoma pa podpirajo bogatenje hrane s funkcionalnimi sestavina...
Vpliv presnove na hujšanje
Odvečni kilogrami - je za to lahko kriva počasna prenova? Mogoče se je bolje vprašati, ali lahko pospešimo presnovo, da ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?