|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE

Uredništvo Ringaraja.net, 14.4.2024
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.

image
/11


Začne se z občutkom panike, ki se včasih pomeša s skrajno razdražljivostjo. Ste pod stresom, preobčutljivi in ??še en "ne" vašega malčka, ki zavpije "Mami!", v vas lahko povzroči, da eksplodirate. Zbudili ste se na napačni strani postelje, verjetno zato, ker ste končali z nogo čez obraz, če so vaši otroci prejšnji večer zlezli v posteljo (ali še spijo poleg vas). Komaj ste bili budni eno uro in že se vam zdi, da kava ni dovolj močna. To je začetek slabega dne za vsako mamo.

Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več. Takrat nas marsikaj moti. Preveč obveznosti, brez trenutka premora. Mogoče pa našemu dojenčku izraščajo zobki, zato sinoči (ali noč prej) nismo dovolj spali. Ena stvar, ki nam je skupna, je ta, da ti slabi dnevi običajno pridejo z veliko mero krivde. Ko smo pretiravale ali postale razočarani nad svojimi otroki, se sprašujemo, ali smo edine mame, ki delajo te napake. Toda slabi dnevi se zgodijo najboljšim med nami. In samo zato, ker imaš slab dan, še ne pomeni, da si slaba mama.

 

Kaj je "mamin slab dan"?

Izkušene mame lahko opazijo slab dan na kilometer daleč. To so dnevi, ko zgrešiš cilj. Morda ste povzdignili glas, ko bi morali biti potrpežljivi. Ali pa ste preveč časa strmeli v telefon, ko bi morali biti prisotni. Vsi starši smo malo drugačni, vendar se tudi zavedamo svojih standardov in znamo ugotoviti, kdaj smo imeli slab dan.

Mame, slab dan se lahko zgodi, ko dovolite, da vas čustva premagajo. Ko zadržujete zadržano frustracijo, lahko sčasoma izbruhne na površje. Ne glede na to, ali se kaže v tonu vašega glasu ali vašem odnosu, se bo pokazalo. Ne glede na to, kaj jih povzroča, se zgodijo slabi mamini dnevi.

 

Še vedno si dobra mama

Včasih imajo naši otroci slabe dni. V tistih dneh, ko se zbudijo čemerni, se zdi, da jih nič ne razveseli. Včasih se slabo obnašajo in nas ne poslušajo prvič, drugič ali celo tretjič. Toda tudi ko se upirajo, jim nežno povejte, da so napake del odraščanja, in nas naučijo biti boljši. Ko imajo naši otroci slabe dni, ne verjamemo, da so slabi otroci. Zakaj torej mislimo, da smo slabe mame, ko imamo slabe dni? Zlahka je misliti, da otroci lahko delajo napake, a da si odrasli tega ne bi smeli dovoliti. Morali bi vedeti bolje, kajne? A biti starš je težko in tega se vedno ne zavedamo. Tako kot naši otroci se tudi mi včasih učimo. Namesto da bi verjeli, da biti odličen starš pomeni biti popoln, lahko svoje slabe dni uporabimo kot trenutke poučevanja. Ko svojim najmlajšim pokažete, da je v redu zamočiti, se nato opravičiti in popraviti, jim pomagate, da se počutijo varne, ko naredijo napako.

Še posebej, če ste novopečena mamica, se vam morda zdi, da pogosto delate napake ali da ne veste, kaj storiti. Toda tudi izkušeni starši imajo slabe dneve in vsaka stopnja prinaša nove izzive.

Ne glede na to, ali imate novorojenčka ali malčka, morda ne veste vedno, kaj storiti ali kako se spoprijeti s težavnimi trenutki starševstva. To je v redu. Kako dobra mama si, ni odvisno od števila slabih dni, ampak od tega, kako se z njimi spopadaš.


Kako premagati negativna čustva

Če ste imeli slab dan, priznajte svoje napake in se opravičite. Opravičiti se našim otrokom in priznati, da smo se motili, je res lahko strašljivo. Ampak to je lepota tega. Ko priznamo, da smo se motili, jim damo pozitiven zgled in samozavest, da priznajo, ko se motijo. Ko se opravičite, si prizadevajte ponovno vzpostaviti stik z otroki in preživite čas z njimi. Privoščite jim veliko objemov in crkljanja.

Nam mamam se včasih zdi, da se slabi dnevi množijo. Ko imate zamujen dan, se to prenese v naslednji dan, znova in znova, dokler ni petkrat slab teden. Najboljše, kar lahko storite, da to preprečite, je, da veste, kako ustaviti slabe mamine dni.

Seveda pridejo časi, ko pridejo ti dnevi, in ne moremo storiti ničesar, da bi jih preprečili, toda včasih lahko začutite, da prihaja slab dan, in ugotovite, da je čas za ponastavitev. Ko začnete čutiti, da se bliža slab dan, si vzemite trenutek zase, če lahko. Globoko vdihnite in naredite nekaj, kar vas pomirja. Preučite, kako se počutite, da bi prišli do temeljnega vzroka svoje frustracije, namesto da bi pustili, da se le ta še naprej širi. Tudi ko naredite napako, ni prepozno, da začnete dan znova in ga preusmerite. Vsi imamo slabe dni. Pogosteje se zgodijo, ko pozabimo, da smo ljudje in da moramo poskrbeti zase.

 

Amy Williams

Vir: Baby-Chick.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Afnanje z otrokovim imenom
V starih časih starši niso niti približno tako komplicirali z imenom kot sodobni starši, ki so se zaradi imena še neroje...
32
Kaj sploh dela ženska, ki ne hodi v službo?
Si tudi ti sita vse dni odgovarjati na fraze v stilu "pa kaj delaš cel dan, ker nisi v službi"? Tudi tale mamica je bi...
14
Otroška imena: 20 najpopularnejših herojsk...
Preverite izbor 20 najpopularnejših herojskih imen za male superjunake in superjunakinje. Ob vsakem imenu boste našli tu...
5
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...
Ultranizkodozna kontracepcijska tabletka
photo
Novosti na področju oralnih hormonskih kontraceptivnih sredstev.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?