|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako je v resnici imeti dva otroka, mlajša od 2 let

Uredništvo Ringaraja.net, 3.11.2023
Pripnite ta dvojni voziček in se pripravite na divjo vožnjo. Dobra je.

image
/11


Iskreno mnenje? Norost. Čista norost. Je pa tudi najbolj zabavna stvar, ki sem jo kdaj naredila, in najbolj sem hvaležna, bolj kot kdaj koli prej, je Rebecca Nicholes, mama dveh majhnih fantkov, zapisala za Baby Chic.

Imeti dva otroka v dveh letih je daleč najtežja stvar, ki sem jo kdaj naredila, fizično, čustveno in mentalno. Toda z vsem stresom pride dvakrat več nasmehov, dvakrat več smeha in dvakrat več ljubezni vaših malčkov. Da bi preživeli in, da, morda celo uspevali, z dvema otrokoma, mlajšima od dveh let, je najprej treba sprejeti, da ne bo vedno prijetno. Sprejmite kaos, nasmejte se skozi solze in frustracije in se navadite na dejstvo, da je vedno nekje nered, pa naj gre za otroke ali hišo (pogosto oboje). Lahko imamo vse, samo ne vsega naenkrat, imam prav?

Priznam, da se vse to sliši odlično in je res lažje reči kot narediti. To vem iz izkušenj in življenja z mojima fantoma, ki sta ravno dopolnila eno in dve leti. Potopimo se globoko v divje brezno družine z dvema otrokoma, mlajšima od dveh let.

 

Noseča sem . . . ponovno?

Ugotoviti, da pričakujete otroka, medtem ko še vedno skrbite za potrebe svojega prvega malčka, je lahko neverjetno šokantno. Načrtovano ali nenačrtovano, ugotovitev, da ste noseči, vzbudi vrsto čustev. Ti občutki se povečajo, ko doživite tisti deja vu občutek »ali nismo tega že počeli?«, ker, oh, počakajte, saj smo! Spomnim se, da sem bila navdušena, prestrašena, celo malo me je bilo sram. Najin drugi sin je bil zelo zaželen in to, da so mi drugi, potem ko so izvedeli, da sem spet noseča, namigovali, da je "po nesreči", me je zelo motilo.

Na nek način sem začela resnično uživati ??v odzivih drugih, ko sem jim povedala, da pričakujem še enega otroka in držim svojega malega prvorojenca. Natančno sem videla, kako se vrti kolesje v njihovih glavah, ko so na tihem računali starostno razliko in kako se to sploh lahko zgodi. Ne pozabite, da so misli drugih ljudi prav takšne. In kar je resnično in edino pomembno, je psihično in fizično zdravje vas in vaše družine.

 

Nepriprava je priprava na neuspeh

Logistične priprave za dva otroka, mlajša od dveh let, so ogromne. Preden sem izvedela, da sem noseča z otrokom številka dve, se spomnim, da sem razmišljala, kako težko bi bilo zapustiti hišo in se pripraviti, da bi imela s seboj vse, kar bi otrok morda potreboval. Ko je prišel moj drugi sin, se je stres zaradi pakiranja vsega eksponentno povečal. Zdaj sem prešla v rutino, toda v tistih zgodnjih dneh me je vse skupaj vznemirjalo, organiziranje in načrtovanje pa je postalo prava nočna mora. Ugotovila sem, da je ključna priprava (kolikor je le mogoče) prejšnji večer. Poskušala sem se tudi opomniti, da bomo dojenčki in jaz še vedno v redu, četudi kaj pozabim.

 

Dva po dva

Usklajevanje dveh podobnih – in včasih zelo različnih – urnikov je bilo tudi zahtevno za krmarjenje. V prvih dneh, ko smo imeli novorojenčka in 12-mesečnika, smo bili v načinu preživetja in smo samo poskušali preživeti vsak dan. Počasi, a vztrajno smo se vživeli v ohlapen urnik, ki nam je olajšal življenje. Nismo bili obsedeno vezani na načrt. Vendar pa je bilo na splošno koristno vedeti, na kaj ciljamo kadar koli v dnevu. Naša fanta si delita spalnico z obema posteljicama, tako da je bil to še dodaten izziv. Dremež je bil težaven, vendar nam je uspelo s pomočjo odličnega ozvočenja in veliko molitev.

Perilo se je kopičilo z neverjetno hitrostjo. Tisti prvi novorojenčkovi dnevi, polni riganja, puščanja plenic in previjanja takoj po previjanju, so samo še dodatno povečali norost. Zdržali smo, kolikor smo lahko in se poskušali nasmejati skozi stres. Včasih je to vse, kar ti ostane!

 

Hranjenje obeh dojenčkov je bilo poseben izziv, še posebej, ker sem drugega sina izključno dojila. Mož je običajno hranil najinega starejšega sina, jaz pa sem skrbela za mlajšega. Pristop deli in vladaj je bil edini način za preživetje.

Ko je naš novorojenček rasel in se lahko sam usedel ter eksperimentiral s trdno hrano, je postalo veliko lažje. Postavitev obeh dojenčkov v visoke stolčke in strežba istih obrokov je bila zelo koristna za zdrav razum vseh v gospodinjstvu.

 

Dvojni blagoslov, dvojni stres

Izčrpanost vsakodnevnega orkestriranja dveh dojenčkov, mlajših od dveh let, je velik podvig. Pustilo je davek na psihi, fizični napor je bil nerazumljiv. V resnici gre za celoten spekter čustev od trenutka, ko se zbudite, do trenutka, ko se vaša glava ponoči spusti na blazino. Spominjam se močnega občutka preobremenjenosti, ko se je bližal rok poroda z mojim drugim otrokom. Počutila sem se krivo, ker me moj prvi otrok ni imel dlje časa samo zase. Takoj ko se je moj Theodor rodil, je ta strah minil. A še vedno se je težko ne boriti s krivdo glede vsake izbire. Tako sem hvaležna, da bosta odraščala tako blizu in imela drug drugega vse življenje. Nenehnemu stresu in spraševanju pa za nas kot starše ni konca.


Nasveti in triki za nakupovanje

Kupite dvojno vse. To je zame rešilna bilka in kupim po dva od vsega, od brisač za plažo do bodijev. Slučajno imam dva fanta. Tako je nakupovanje oblačil še lažje, saj preprosto vzamem dve pravi velikosti s stojala in grem na blagajno. Prenesite aplikacije, naročite se in prihranite pri stvareh, kot so plenice in robčki, da vam ne bo treba delati panike, da vam bo česa zmanjkalo. Delajte pametno, ne trdo.

 

Ustvarite urnik, ki vam ustreza

Še vedno delam na tem. Moj 2-letnik drema sredi dneva. Moj enoletni otrok zjutraj in popoldne še vedno spi. Posledično nekdo v mojem gospodinjstvu vsak dan vedno drema od 9.00 do 16.00 (na žalost ta nekdo običajno ni mama ali oče). Trudimo se, da nas to ne bi odvrnilo od zabavnih stvari čez dan, in dobro smo se naučili, da fantje dremajo v avtu ali na poti v vozičku. Vendar pa je lahko frustrirajoče, če ne spijo hkrati. Včasih mi je uspelo zamakniti dremež mlajšemu sinu, da je lahko z bratom zadremal malo kasneje čez dan. Ko hkrati dremajo, je v naši hiši pravi trenutek čudeža — pravo darilo!

 

Investirajte v otroški voziček

Ni nujno, da je to drago. Voziček za dvojčke naju rešuje dobesedno vsak dan, saj imava dva dojenčka, mlajša od dveh let. Otroke smo peljali na potovanje po Kaliforniji in zanesljiv otroški voziček, ki stoji ob strani, je naš najljubši in najučinkovitejši otroški kos.

 

Dvojne zadnje misli

V mnogih pogledih je imeti dva otroka, mlajša od dveh let, kot imeti dvojčka (ali kot si jaz predstavljam življenje z dvojčki). Enega otroka preoblečemo. Nato pokrijemo drugega. Združimo čas kopanja in umijemo enega otroka, nato drugega. Obrisala bom en stolček, nato drugega. K pediatru gremo zaradi enega vnetja ušes, zato se naslednji dan naročimo za drugega. In vsak večer pokrijeva oba dojenčka in se počutiva dvojno srečna, da sta najina.

Spremljajte veselje obeh in se smejte s partnerjem, ko vaši otroci hkrati zbolijo na letalu (so to načrtovali!?). Spakirajte veliko več prigrizkov, kot mislite, da bodo lahko pojedli (vendar ne bo dovolj). In vse slikajte in posnemite. Vsak dan smo večno hvaležni za dva dojenčka, ki nas občasno čez dan držita na robu živčnega zloma. Potem pa takoj, ko ju skupaj strpamo v posteljo (kar je avantura sama po sebi), pograbimo telefone, pogledamo njihove videe in slike ter se nasmejimo, ker jih že pogrešamo.

 

Pripnite ta dvojni voziček in se pripravite na divjo vožnjo. Dobra je.


Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko gre mama na porodniški žurat
Kdaj je pravi čas, da si mama vzame nekaj časa samo zase in stran od dojenčka?
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
3
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
3



Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?