|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Pri mladih starših se pogosto pojavi vprašanje, ali je pametno dojenčka navaditi na tolažilno dudico ali ne. Ne glede na vašo odločitev, bo otrok sam našel oziroma zahteval rešitev, s katero bo pomirjen.

image
Dojenčku dudo ponudite le takrat ko jo res potrebuje. Ni dobro, da ima dudico ves čas v ustih. (Freepik.com)
/11


Trije pomembni refleksi pri novorojenčkih

Sesalni refleks se pri dojenčku razvije že pred rojstvom, torej v maternici. Ko se dojenček rodi, je nekje pol ure do uro po rojstvu sesalni refleks najmočnejši. Prvih nekaj tednov po rojstvu sesalni refleks pomaga dojenčku pri hranjenju.

Za uspešno hranjenje pa sta poleg sesalnega refleksa potrebna še iskalni in požiralni refleks. Ti trije združeni refleksi omogočajo novorojenčku uspešno hranjenje. Če kateri koli iz med treh omenjenih refleksov manjka, je hranjenje oteženo.


Čez čas refleks sesanja postopama preide v reakcijo sesanja. Dojenček ne sesa mleka več instinktivno, nagonsko, vendar se počasi zorganizira in točno ve, kaj mora narediti, da priteče mleko. Lahko bi rekli, da se je iz refleksa naučil, kaj mora narediti, če želi da priteče mleko.

 

PREBERITE TUDI: Duda, iznajdba vredna Nobelove nagrade?

 

Ko dojenček zadovolji sesalni refleks, se pomiri

V prvih tednih, ko je pri dojenčkih še prisoten refleks (sesalni), je ta pri nekaterih dojenčkih tako izrazit, da ves čas želijo sesati. Seveda je normalno, da novorojenček ne more ves čas sesati mleka in v tem primeru se zdi tolažilna dudica odlična rešitev. Ko dojenček zadovolji sesalni refleks, z dojko, stekleničko, tolažilno dudico, palčkom, … to sproži njegovo pomiritev.


Nekateri dojenčki pa imajo sesalni refleks manj izražen in ne potrebujejo ves čas nekaj sesati. Ne glede na to kako močno izražen je sesalni refleks pri novorojenčkih, pa kasneje skoraj vsak dojenček potrebuje nekaj za pomiritev, če ne prej pa vsaj pred spanjem, oziroma, za spanje. Veliko mamic pove, da se mora njihov dojenček pred spanjem podojiti in potem že med dojenjem zaspi. Druge povedo, da njihov dojenček, za spanje obvezno potrebuje dudico, nekatere trdijo, da brez stekleničke pred spanjem ne gre. Nekateri dojenčki pa so najbolj zadovoljni takrat, ko sesajo svoj palček.


Med vsemi temi možnostmi se kaj hitro pojavi vprašanje, ali je pametno dojenčka navaditi na tolažilno dudico ali ne. Ne glede na to ali otroku ponudite dudico ali ne, bo sam našel rešitev oziroma jo zahteval, s katero bo pomirjen.

 

Od dude ga najlažje odvadimo

Če na zadevo pogledamo kako leto ali več v naprej, se nekako najbolj logična in enostavna rešitev zdi tolažilna dudica. Namreč, ko bo otroka potrebno odvaditi od tega, da za pomiritev potrebuje, dojko, stekleničko, dudico, prstek … to nekako najlažje naredimo z dudico, kajti tudi če jo otrok zahteva, je pač ni več, ker je nimamo, smo jo dali stran. Pri tem lahko otrok tudi sodeluje, npr. jo je odnesel škratek, miška, muca … ali kaj podobnega.

Težje ga odvadimo od dojenja za pomiritev, če otrok vidi, da so dojke še vedno na razpolago, le da mu jih ne želite dati, enako je s stekleničko, kadar še dobiva mleko po njej (zvečer pred spanjem), edino če ga od takrat naprej pije iz skodelice.

Najtežja različica izmed naštetih, pa je otroka odvaditi od sesanja prstka, saj mu je le ta vedno na voljo in ga spremlja povsod kamorkoli gre.

 

PREBERITE TUDI: Dude in cuclji

 

Tudi z dudo ni dobro pretiravati

Četudi je izmed naštetih možnosti tolažilna dudica tista, ki ste jo vi izbrali za svojega dojenčka, oziroma, jo je izbral kar sam, tudi s tolažilno dudico ne gre pretiravati. Dojenčku jo ponudite le takrat ko jo res potrebuje. Ni dobro, da ima dudico ves čas v ustih, saj pretirana uporaba tolažilne dudice lahko ovira pravilen razvoj motorike ust oziroma ustne votline, kar pa je izrednega pomena za pravilen razvoj govora in uživanja goste hrane.

 

Tolažilna dudica naj bo okrogle oblike in čim mehkejša, da jo dojenček med sesanjem lahko splošči z jezičkom. Dudica naj ne bo prevelika, saj prevelika dudica lahko sproži bruhalni refleks in namesto pomirjenega dojenčka lahko dobite zelo razdraženega.

 


Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
12
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?