|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

OTROKE POZIMI KOPAJTE enkrat na TRI DNI

Uredništvo Ringaraja.net, 23.11.2023
Otrok ni treba kopati vsak dan, še posebej ne pozimi, dovolj je enkrat na tri dni. Edino higiena genitalij je vsakodnevna in to le z izpiranjem z mlačno vodo, z minimalno uporabo mila ali šampona.
Ključne besede:

image
/11


Kopanje vsak tretji dan in samo vzdrževanje higiene genitalij vsak dan

Neonatologi, pediatri in dermatologi se strinjajo s tem sprejetim stališčem, saj lahko pretirana uporaba otroške kozmetike povzroči izsušitev kože, razna draženja in celo pojav ekcemov, ki so v večini primerov bolj izraziti pozimi.

- Pozimi, v mrazu, koža ljudi in otrok počasneje ustvarja svojo kožno kremo, tako da se koža po umivanju počasneje navlaži. Zato se je pozimi treba manj kopati in več negovati kožo z vlažilnimi kremami. S takimi kremami zaščitimo izpostavljene dele otrokove kože, ko so na snegu. Otroka z ekcemom, srbečico in kožnimi spremembami peljemo k dermatologu. Poleg vlažilne kreme morate dodati tudi mastno, še posebej pri nizkih temperaturah - pravi dr. Gorana Isailović, dermatologinja.

 

Priporočila za zdravo otroško kožo

- kopanje vsak tretji dan

- uporabljajte izključno šampon in milo s pH 5,5

- kopanje z malo šampona ali z minimalno uporabo mila

- otrokovo zadnjico in genitalije vedno umivajte z mlačno vodo

- redno menjate plenice

- Vlažne robčke zavrzite, kadar koli je to mogoče

 

Kopanje z oljnimi kopelmi, ki imajo lahko pH, prilagojen normalnemu pH kože, priporoča tudi prof. dr. Miloš Nikolić, predstojnik Klinike za pediatrično dermatologijo Dermatovenerološke klinike KCS.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj in kako prvič ostriči otroka?

 

- Pri otrocih, ki imajo suho kožo in kožo nagnjeno k otroškim ekcemom, je po kopanju in brisanju kože priporočljivo celotno kožo namazati z nevtralno mehčalno kremo. To zdravljenje je treba ponoviti še enkrat čez dan. Kožo obraza in rok je treba zmasirati večkrat čez dan – pravi prof. Miloš Nikolić dr.

 

Izogibati se vsakodnevnemu kopanju malčkov, svetujejo zdravniki, velja že od rojstva dalje, zlasti pri otrocih, ki so družinsko nagnjeni k alergijam in ekcemom.

- Včasih se je vztrajalo pri vsakodnevnem kopanju v kadi, polni pene. V porodnišnicah je bila praksa, da so otroka kopali s toplo vodo in milom, sirasto maščobo pa so odstranili s parafinom ali najbolj običajnim oljem. Menili so, da bi lahko bil ta sirast madež vir okužbe. Toda izkušnje so pokazale nasprotno. Narava je poskrbela za zaščito dojenčkove kože. Ta plast dejansko ščiti kožo pred okužbami in ohranja toploto dojenčka. Njegovo odstranjevanje povzroči mikropoškodbe na koži, ki lahko utrejo pot razvoju bakterij - pojasnjuje dr. Dragomir Branković, predstojnik oddelka za neonatologijo KBC "Dragiša Mišović".

Najbolj pomembno je, da z uporabo otroške kozmetike ne pretiravamo, saj lahko povzroči poškodbe kože, izsušitev ter pojav ekcemov in alergij.

- Mama naj doma po odstranitvi plenice otroka ne čisti z vlažnimi robčki, ker niso sterilni. Otroka umivajte tako, da mu voda steče do nog, nato pa ga nežno obrišite z brisačo – svetuje neonatologinja.

 

Alergija in suha koža

Približno vsak peti ali deseti otrok ima konstitucionalno suho kožo, prihaja iz družin z izrazito nagnjenostjo k alergijam.

- Ta skupina otrok s tako imenovano atopično konstitucijo ali atopiki ima večje zahteve glede nege. Njihova koža je suha, ker v kremi za kožo, ki jo ustvari, manjka ena maščobna kislina. Na trgu je veliko pripravkov namenjenih negi otroške kože, ki vsebujejo to manjkajočo maščobno kislino, in to so pripravki z oljem svetlina, borazinovo olje, na osnovi ovsa ... Ohranjajo vlažnost kože atopikov in ga je treba redno nanašati - pojasnjuje dr. Isailović.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti za otroško kožo pozimi?

 

Atopične bolnike je idealno kopati z oljnimi kopelmi ali olji za prhanje, saj ti izdelki ne razmastijo kože pri vzdrževanju higiene.

Druga težava kože atopičnih otrok je, pravi sogovornica, povečana nagnjenost k bakterijskim okužbam, predvsem stafilokokom, ki se na tako suho kožo naselijo v veliko večjem številu. Dr. Isailović svetuje, naj otroci, ki so nagnjeni k ekcemom in alergijam, občasno uporabljajo sredstva za kopanje, ki na neagresiven način odstranijo presežek stafilokokov. Uporabljajo se predvsem pripravki na osnovi ionov, kovin bakra in cinka.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
4
Spanje: Ali dojenček potrebuje vzglavnik?
Starši se večkrat sprašujejo, ali dojenčku dati v posteljico tudi vzglavnik ali ne. Kako vedeti, kdaj ga potrebuje, če s...
4
Kako se vedemo pri 1., 2. in 3. otroku?
Ali imate enega, dva ali tri? Bi lahko rekli, da tudi za vas držijo sledeče trditve? Malo za hec, morda pa pri marsikomu...
4



Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?
Ušesno maslo ali cerumen izločajo žleze, ki obdajajo bobnič. Je mastno in rumeno rjave barve, običajno ga starši vidimo ...
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?