|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Igre z dojenčkom za spodbujanje govora

Helena Primic, 10.11.2023
Čeprav otrok še ni spregovoril niti besede, se lahko "pogovarjamo" tudi z zelo majhnim dojenčkom. Kako spodbujati otrokov govor?

image
Posnemajte dojenčkove zvoke in mu razlagajte, kaj počnete. (Freepik.com)
/11


Čeprav ima vsak otrok svoj ritem razvoja, ki ga starši ne moremo prehiteti, so igre, ki otroka pri razvoju spodbujajo, vedno dobrodošle.

To velja tudi, ko gre za razvoj govora, ki ga lahko z določenimi igrami dojenčku pomagamo na sproščen in zabaven način spodbuditi. 


Prvi "pogovori"

Čeprav otrok še ni spregovoril niti besede, se lahko "pogovarjamo" tudi z zelo majhnim dojenčkom. Tako, da se odzivamo na njegove zvoke s posnemanjem njegovih zvokov in tudi s pravimi besedami. Ko ga previjate in negujete, poimenujte predmete ter mu razlagajte, kaj počnete.

Čeprav otrok ne bo razumel pomena besed, se bo odzival na vašo energijo, predvsem pa poslušal zvoke in tako uril tisti del možganov, ki je zadolžen za govor.

Zato se nikar ne počutite kot norec, ki se pogovarja sam s sabo oziroma dojenčkom, ki ga ne razume, in se s svojim dojenčkom čim pogosteje pogovarjajte.


Čim večkrat izgovarjajte njegovo ime

Za razvoj govora je odločilno aktivno poslušanje, ki ga lahko spodbujate tudi tako, da dojenčka čim večkrat pokličete po imenu. Vsakič, ko se mu približate, ga pokličite po imenu še preden vas zagleda. Tako se bo navadil, da se pojavite vsakič, ko zasliši svoje ime.

Kmalu bo ob omembi svojega imena tudi že obrnil glavo in se tako aktivneje odzival na povabilo h komunikaciji in pogovoru.


PREBERITE TUDI: Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!


Skupaj prisluhnita različnim zvokom

Za to igro lahko uporabite kateri koli predmet, ki oddaja zvok - budilko, mobilni telefon ali zvočno igračo. Predmet, ki oddaja zvok, skrijte in ga potem z otrokom v naročju poiščita. Otroka povprašajte "Kje zvoni?" in skupaj z njim sledite zvoku.

Otrokovo pozornost na zvoke lahko spodbujate tudi zunaj - tako da se med sprehodom zaustavite in otroka povabite, da prisluhne zvoku cerkvenih zvonov, avtomobilske sirene, ptička ali šumenja vetra.


Eksperimentirajte z jezikom, glasom in melodijo

Bolj, ko se boste z jezikom, glasom in melodijo pačili, bolj bo dojenček užival, vas morda posnemal in tudi sam preizkušal svoj govor. Zato se nikar ne sramujte, če skupaj z dojenčkom čebljate in kikirikate, si izmišljate nove besede in jezike, ter cvilite in kričite.

Tudi na tak "nor" način dojenčka spodbujamo k razvoju govora in mu pomagamo graditi sproščen odnos do govorne komunikacije.

Ste svojemu dojenčku že zapeli pesem Priletela muha na zid z vsemi petimi samoglasniki?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
5
Angelska imena za deklice in dečke
Preverite seznam prelepih in zelo posebnih imen za dečke in deklice, ki nosijo angelski pomen.
5
Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4



Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?