|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko spanja potrebujejo dojenčki?

Helena Mlakar, 18.3.2021
Ko v družino pride dojenček, starši upajo, da bo kmalu spal vso noč. Želijo si, da bi čim prej imel urnik rednega spanja. Toda včasih ni tako preprosto.

image
Novorojenčki večinoma ne prespijo cele noči.
/11


Novorojenčki večinoma ne prespijo noči, zbujajo se po večkrat na noč, zahtevajo hrano, jočejo, imajo težave s krči. Čeprav si starši želijo, da bi mali dojenček sladko spal ponoči, včasih noč skoraj prebedijo zraven male posteljice.

 

Novorojenček še nima rednega cikla spanja

Novorojenčki, stari do deset tednov večinoma še nimajo rednega ciklusa spanja. Tega se šele učijo, zato nikakor ne smete pričakovati, da bo novorojenček takoj spal vso noč, čez dan pa dremal v vozičku. Včasih pride dan, ko se vam bo zdelo, da skoraj nič ne spi, spet drugič bo spal po nekaj ur dnevno, se nahranil in spet spal ter lepo prespal noč. Vse to je popolnoma normalno, bodite potrpežljivi in tudi sami počivajte, ko dojenček spi.

Če se vam zdi, da novorojenček ne spi zaradi krčkov, ne je, ga kaj boli, se posvetujte s patronažno ali osebnim zdravnikom.

 

Rutino spanja otrok osvoji nekje pri 6. mesecih

Ko dojenček dopolni šest mesecev, nekateri seveda tudi prej, spet drugi pa pozneje, naj bi že osvojil rutino spanja. V tej dobi naj bi dojenček prespal noč, čez dan pa spal dopoldan in popoldan slabo urico do treh ur.

 

Bodite dosledni!

Pri spalnih navadah vašega dojenčka bodite dosledni. Vsak večer naj gre spat ob isti uri. Dojenčki imajo radi rutino. Pred spanjem naj se 'obred' zanj prične že kako uro prej. Okopajte ga, namažite s kremico, nahranite, umijte zobe, preberite pravljico ali zapojte pesmico. Vsak večer naj ga v spanec popelje isti ritual. Tako bo vedel, da je čas za umirjanje in spanje. Tudi čez dan naj drema vedno ob istem času.

Ko je dojenček majhen, je pač tako, da je dan prilagojen njemu. Če se boste držali reda, bo dojenček hitro osvojil spalno rutino.

 

Popoldanski počitek je pomemben

V dobi od 12 do 24 mesecev bo vaš malček počasi prenehal z jutranjim počitkom. Čez dan bo pričel spati le še enkrat. To je po navadi takoj po kosilu.

Pediatri priporočajo popoldanski počitek vse do šestega leta otrokove starosti. Nekateri otroci pa prenehajo s popoldanskih počitkom že prej. Svojega otroka najbolje poznate in veste, ali ima dovolj spanja čez noč ali potrebuje tudi popoldanski počitek. Če otrok zvečer odhaja zgodaj v posteljo in mu zjutraj ni potrebno vstati zgodaj, potem popoldanskega počitka najbrž ne bo več potreboval. Če pa mora zgodaj v varstvo, bo najbrž po kosilu zelo utrujen in je prav, da se nekoliko odpočije ter si nabere dodatno energijo za popoldanske aktivnosti.

 

Vsak otrok pa je poglavje zase. Nekateri spijo več, drugi manj. Nekateri dojenčki prespijo noč že v starosti nekaj tednov, spet drugi jo prespijo, ko dopolnijo leto dni. In če berete te vrstice sedaj, ko imate doma nekaj tednov starega dojenčka, ki noče spati, naj vas potolažim z že večkrat slišanim stavkom: »Kot bi mignil, bo zrasel in tudi spal!«

 

PREBERITE TUDI: Trije miti o spanju dojenčka in utrujena mamica


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
13
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5
Pomen imena Neža
Zadnje dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Maša. Nasproti ji je stalo ime Neža.
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5



Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?